Hanbite sa, kričali demonštranti na turistov z luxusnej lode

"Hanbite sa!", "Nie ste tu vítaní! a "Tiahnite domov!", pokrikovalo v nedeľu v bretónskom prístave Douarnenez osem desiatok demonštrantov, prezlečených za ľadové medvede, tulene či uškatce na cestujúcich z výletnej lode Word Traveller. Heslá a piskot za sprievodu dychovky odsudzovali dopady tohto druhu turistiky na životné prostredie, napísala agentúra AFP.

09.10.2023 11:30
debata

Organizátori protestu vyzvali demonštrantov, aby sa zamaskovali, povedala dvadsaťpäťročná žena v prevleku za ľadovú medvedicu.

Vysvetlila, že ide o protest proti tomu, že „luxusné výletné lode trávia čas plavbami od pólu k pólu, aby sa venovali turistike poslednej príležitosti: vidieť posledné tučniaky, posledné ľadové medvede, posledné ľadovce“.

„Je to neslušné,“ myslí si. Preto prišla na demonštráciu na podporu polárnej fauny, „ktorá trpí dôsledkami zmien klímy a všetkými dôsledkami nášho spôsobu života“.

Loď World Traveller s kapacitou necelých 200 cestujúcich sa zastavila v Douarneneze v rámci desaťdňovej plavby z Dublinu do Lisabonu, ponúkanej za ceny od siahajúcej od 8499 dolárov po 13 999 dolárov.

Táto 126 metrov dlhá loď by v novembri mala vyplávať na desaťdňovú plavbu do Antarktídy za ceny od 16 499 dolárov do 26 799 dolárov.

Demonštranti sa oháňali transparentmi s nápismi „Stop Cruiseshit“ či „Znes svoju polárnu hanbu“.

„Nie ste tu vítaní, nepotrebujeme vaše peniaze,“ kričal na vyloďujúcich sa výletníkov jeden z demonštrantov, ktorým kordón žandárov bránil priblížiť sa k prístavisku.

„Tento priemysel jednoducho odsudzujeme, nemá tu miesto. Toto odvetvie nepotrebujeme,“ vyhlásila štyridsaťšesťročná demonštrantka. „Biodiverzita je dôležitá, a tak hovoríme zastavte túto krátkozrakú víziu a tiež zastavte toto pokrytectvo,“ dodala.

Červené mesto

Bretónsky prístav je pokladaný za „červené mesto“ od čias, keď tunajšiu radnicu ako jednu z prvých vo Francúzsku ovládli komunisti.

V roku 1924 sa tam odohral dlhý štrajk robotníkov z továrne na sardinky – a ich hymna hlásala: „Nazdar, šťastní bohatí ľudia, títo chudobní ľudia v handrách sú tí, na ktorých zarábate svoje milióny!“

Americký turista Eric Scott (49) s klobúkom a v havajskej košeli nevyzeral z hlučného uvítania nijako zvlášť rozrušene. „Bola to užitočná vzdelávacia skúsenosť,“ povedal AFP Scott, ktorý pôsobí ako poradca pre vzdelávanie v Seattli. „Jedným z dôvodov, prečo cestujeme, je dozvedieť sa názory z iných miest,“ dodal.

Scott tvrdil, že „chápe“ motiváciu demonštrantov, ktorí „argumentujú zodpovednosťou za životné prostredie“. „Má to znamenať žiadne výlety loďou? Neviem,“ pripustil.

Usporiadateľ plavby, spoločnosť Atlas Ocean Voyages z Floridy, na svojom webe uisťuje, že jej „intímne jachty“ spotrebujú „iba pätinu paliva“ oproti tradičným výletným lodiam, čím klesá dopad na životné prostredie.

Odvetvie výletných lodí je predmetom rastúcej nespokojnosti od Bretónska po Azúrové pobrežie s nárastom petícií a demonštrácií.

Podľa štúdie mimovládnej organizácie Transport and Environment výletné lode plávajúce v európskych vodách v roku 2022 vyprodukovali viac ako osem miliónov ton CO2, čo zodpovedá 50 000 letom z Paríža do New Yorku, dodala AFP.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Bretónsko #výletná loď