Na Symbolickom cintoríne pribudli štyri nové tabuľky s menami obetí hôr

Na Symbolickom cintoríne pri Popradskom plese vo Vysokých Tatrách pribudli štyri nové tabuľky so štyrmi menami obetí hôr. Už túto sobotu (21. 10.) si ich spolu s ďalšími ľuďmi, ktorí prišli v horách o život, uctia na symbolickej spomienke. Informovala o tom Správa Tatranského národného parku (TANAP).

20.10.2023 11:30
debata

„Spomienkový program ostáva rovnaký ako po minulé roky. Zvon v kaplnke sa rozozvučí o 11. hodine. Prečítaním mien obetí, ktoré sa ocitli v štatistikách horských záchranárov na slovenskej i poľskej strane Tatier od ostatnej pietnej spomienky, vzdajú jej účastníci hold všetkým, ktorí horám obetovali vlastný život. Pietny akt uzavrie svätá omša,“ uvádza Správa TANAP-u.

Od poslednej spomienky pribudlo na cintoríne meno poľského horolezca a inštruktora športového lezenia Kacpera Tekieliho, ktorého v máji strhla vo švajčiarskych Alpách lavína. Tabuľku pod Ostrvou má aj horolezec Matúš Brezovský, ktorý zahynul po páde na Mont Blancu ešte v roku 2019. Ďalšia tabuľka patrí inštruktorovi vysokohorskej turistiky Jánovi Jamborekovi, ktorého pri schádzaní zo Zlobivej zasiahla v auguste 2021 padajúca skala. Posledná tabuľka nesie meno Renáty Uhlárovej, dlhoročnej členky Klubu slovenských turistov, ktorej pred dvomi rokmi pri zostupe z Kriváňa zlyhalo srdce. V najbližších dňoch by mali osadiť pamätnú tabuľku aj Dawidovi Urbańczykovi, ktorý v júni zahynul po páde z Batizovského ští­tu.

„Momentálne sa v limbovom háji nachádza 404 tabuliek s 554 menami obetí hôr. Ak budú priať podmienky, ešte do soboty k nim pribudne aj pamätná tabuľa venovaná murárskemu majstrovi Michalovi Orolinovi a jeho pomocníkom Jánovi Orolinovi i Jánovi Svitaňovi. Tí spolu s tesárom Jozefom Keďuchom v roku 1936 postavili kaplnku v areáli Symbolického cintorína,“ dodáva Správa TANAP-u, ktorá sa ako správca stará aj o údržbu celého areálu vrátane povestných detvianskych krížov a kaplnky. V nej sa nachádza zvon s mottom : „Mŕtvym na pamiatku, živým na výstrahu!“

Tento rok ochranári zreparovali štyri z vyše 70 drevených krížov. Ešte pred letnou sezónou opravili aj dva mostíky v areáli. Cintorín slávnostne otvorili v auguste 1940, od roku 1963 je v Ústrednom zozname pamiatkového fondu SR. Autorom myšlienky takéhoto symbolického miesta je český maliar Otakar Štáfl. Na lokalitu sa od 1. novembra až do 14. júna vzťahuje sezónna uzávera.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #Popradské pleso #symbolický cintorín