V Španielsku zakázali objímať stromy, turisti dostanú zákaz priblíženia, sú nebezpeční

Radnica v španielskom meste Cabezón de la Sal zakázala objímanie stromov v miestnom sekvojovom lese, ktorý sa v posledných rokoch stal obľúbenou turistickou atrakciou.

02.11.2023 08:00
debata

Podľa starostu návštevníci stromy svojim hladením a objímaním ničia, zdravie sekvojí podľa neho ohrozujú aj obnažené korene, píše denník The Times.

Sekvoje, ktoré dorastajú do veľkých výšok, sú doma najmä v západnej časti USA, v Španielsku boli vysadené umelo.

Zhruba 2,5 hektára veľký sekvojový les v Kantábrii na severe Španielska vznikol v 40. rokoch minulého storočia a rastie v ňom asi 840 stromov.

Pôvodne sa počítalo s tým, že sa vyrúbu a využijú ako zdroj dreva, v roku 2003 však bol les vyhlásený za prírodnú pamiatku a prechádzky v ňom lákajú obrovské množstvo ľudí, ročne asi 200 000.

„Tie stromy slabnú kvôli ľuďom, ktorí ich prichádzajú objímať. Kôra je poškodená, niektorí si dokonca odnášajú jej kúsky ako suvenír,“ uviedol starosta Óscar López.

Podľa neho množstvo ľudí, ktorí lesom chodia, môže aj za obnažené korene stromov.

Mesto zatiaľ zákaz dotýkať sa kmeňov formuluje skôr ako odporúčanie a plánuje vytvorenie chodníkov, ktoré by viedli tak, aby turisti túžiaci po pôsobivej fotografii na sociálne siete až priamo k stromom nemohli ísť.

Uvažuje sa aj o spoplatnení vstupu do lesa, pričom takto získané peniaze by mohli slúžiť na zaplatenie stráže, uviedol denník ABC.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Stromy #objímanie #sekvoja