Minister zahraničných vecí chce bobovú dráhu

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani sa vyjadril proti bobovej dráhe v zahraničí ako alternatívnej možnosti pre súťaže v sánkovaní, boboch a skeletone na ZOH 2026 v Miláne a Cortine d'Ampezzo.

05.11.2023 08:00
Taliansko Olympijské ZOH2026 boby, bobová dráha Foto: ,
Bobová dráha v talianskom Cortina d'Ampezzo.
debata

Tajani zároveň urgoval organizátorov, aby zrekonštruovali dráhu v Cesane pri Turíne, ktorá sa používala počas ZOH 2006. Talianska vláda sa chce vyhnúť bobovým pretekom v rakúskom Innsbrucku-Igls či švajčiarskom St. Moritzi.

„Čoskoro navštívim dráhu v Cesane, pretože si myslím, že by bol kolosálny nezmysel organizovať zimné olympijské hry v Taliansku a usporiadať bobové súťaže v zahraničí,“ citovala Tajaniho agentúra APA.

Región Piemont, kam patrí aj obec Cesana, je pripravený financovať rekonštrukciu bobovej dráhy. „Myslím si, že je správne urobiť všetko pre to, aby sa zabezpečilo, že všetky súťaže sa budú konať v Taliansku. Potom, samozrejme, rozhodne MOV,“ dodal minister.

Talianska snemovňa koncom septembra zaviazala vládu premiérky Giorgie Meloniovej, aby preskúmala alternatívne riešenia výstavby bobovej dráhy v Cortine d'Ampezzo.

Stavbu novej dráhy považujú viacerí poslanci i environmentalisti za príliš nákladnú a ekologicky náročnú. Informovala o tom agentúra APA.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #boby