Gemerské gotické kostoly a ich fresky budú vyobrazené na poštových známkach

Gemerské gotické kostoly budú spolu so svojimi vzácnymi freskami vyobrazené na poštových známkach, informovala riaditeľka krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus Zuzana Jóbová.

13.11.2023 14:00
debata

„V emisii Umenie sa uvedie do života známka s freskovým výjavom Najsvätejšej Trojice zo 14. storočia z rímskokatolíckeho kostola v Rákoši a zároveň aj známka s detailom gotického oltára z dielne Majstra Pavla z Levoče, ktorý sa nachádza v rímskokatolíckom kostole v Chyžnom,“ priblížila Jóbová.

Slávnostné predstavenie dvojice slovenských poštových známok s motívmi z gemerských gotických kostolov je súčasťou série podujatí s názvom Rok nástennej maľby.

Banícke múzeum v Rožňave sa zas do série aktivít tento mesiac zapája organizáciou poznávacieho zájazdu pre seniorov po kostoloch v Plešivci, Štítniku, Ochtinej a Koceľovciach.

V gemersko-malohontskom regióne sa dodnes zachovalo vyše 20 historických kostolov so stredovekými nástennými maľbami, rozdelené sú do Rožňavského, Štítnického, Jelšavského a Rimavského okruhu.

Značkou Európske dedičstvo boli v roku 2022 ocenené maľby v 12 gotických kostoloch. Cieľom tematického programu Rok nástennej maľby je priblížiť širokej verejnosti fresky gotických kostolov v regióne a prezentovať a podporovať hodnoty, ktoré značka reprezentuje.

Podujatia v rámci programu spoločne pripravili Banskobystrický samosprávny kraj a Košický samosprávny kraj.

debata chyba
Viac na túto tému: #poštová známka #kostoly #Gemer