V hlavnej dovolenkovej sezóne vycestovala väčšina ľudí do zahraničia

Tohtoročné dovolenky sa v mnohom vrátili do normálu spred pandémie, hoci ceny vzrástli. V hlavnej dovolenkovej sezóne, teda od júna do septembra, sa až 60 % dovolenkárov vydalo do zahraničia. Obľúbenými destináciami boli Grécko, Turecko a Taliansko. Podľa prieskumu pre UniCredit Bank si tento rok dovolenku v hlavnej sezóne užilo 72 % Slovákov, 28 % respondentov uviedlo, že sa dovolenky museli vzdať. Dôvodom bola buď finančná situácia alebo iné dôvody.

19.11.2023 16:00
debata

Takmer 30 % Slovákov strávilo dovolenku doma. Dovolenku doma a cez cestovnú kanceláriu si vybrala len malá časť respondentov. Cestovku volili predovšetkým pre dovolenky v zahraničí. „Aj keď sú Slováci považovaní aj za národ chatárov a chalupárov, tohtoročnú hlavnú dovolenkovú sezónu takto trávila len necelá desatina opýtaných,“ komentovala výsledky prieskumu hovorkyňa UniCredit Bank Zuzana Ďuďáková.

Necelých 30 % respondentov uviedlo, že za tohtoročnú dovolenku zaplatili viac ako za podobnú dovolenku za posledných päť rokov. Ľudia sa však snažili aj šetriť a držať financie pod kontrolou, aby neminuli viac. Sedemnásť percent respondentov uviedlo, že na tohtoročnú dovolenku minuli približne rovnakú sumu ako v predchádzajúcich rokoch.

Väčšina respondentov, a to 73 %, uviedla, že si dovolenku platia z vlastných zdrojov. Len minimum respondentov deklarovalo, že spôsobom financovania dovolenky bola pôžička. Či už formou pôžičky od rodiny alebo od priateľov alebo v rámci úveru v banke.

Prieskumu sa zúčastnilo 1 000 respondentov. Vykonala ho výskumná agentúra IPSOS, a to medzi dospelými vo veku 18–65 rokov v septembri 2023 prostred­níctvom online dopytovania.

debata chyba
Viac na túto tému: #letná dovolenka