Zničené lesy, zatopené mestá, mŕtve delfíny, míny... Ukrajina sa bude liečiť generácie. Prečo je na tom horšie ako iní?

Devastácia životného prostredia pri ruskej invázii na Ukrajine je podľa odborníkov obrovskou tragédiou, ktorá ovplyvní ďalšie generácie. Napísala to agentúra AFP a odvoláva sa napríklad na Douga Weira z britskej mimovládnej organizácie Conflict and Environment Observatory (CEOBS), ktorá sa venuje vplyvom vojenských konfliktov na prírodu.

10.12.2023 06:00
Ukrajina, vojak, vojna Foto: ,
Ukrajinský vojak 53. brigády páli na Rusov pri Donecku. Ilustračné foto.
debata (20)

Hoci sú všetky konflikty pre životné prostredie škodlivé, v prípade Ukrajiny to podľa Weira platí obzvlášť. Frontová línia je podľa neho veľmi dlhá – tiahne sa stovky kilometrov – a boje sa vlečú.

Životné prostredie znečisťujú okrem intenzívnej delostreleckej paľby aj časté útoky na energetickú infraštruktúru a obrovské množstvo trosiek kvôli bombardovaniu miest, uviedol šéf CEOBS.

Náklady škôd spôsobených touto vojnou na životnom prostredí boli v novembri vyčíslené na 56 miliárd dolárov. Rozsah tragédie je podľa neho obrovský.

Podhodnotené odhady

Odborníci na životné prostredie pritom do veľkých častí Ukrajiny nemajú prístup – či už preto, že ich Rusi okupujú, alebo preto, že sú blízko frontovej línie, poznamenala AFP. Vedci preto škody niekedy odhadujú napríklad pomocou satelitných snímok alebo záberov zo sociálnych sietí.

Ukrajinský vojak prechádza cez zničený les... Foto: SITA/AP, Mstyslav Chernov
Ukrajina, vojak, les Ukrajinský vojak prechádza cez zničený les niekoľko kilometrov od Andrijivky.

Presne určiť nemožno ani napríklad počet zabitých delfínov v Čiernom mori, ktoré sa tiež stalo dôležitým bojiskom. „Oficiálne registrujeme tisíc mŕtvych delfínov,“ uviedol ukrajinský minister životného prostredia Ruslan Strilec, podľa ktorého mnoho týchto zvierat sa našlo na plážach, kde skončili dezorientované kvôli zvukom sprevádzajúcim vojenské aktivity.

Odborníci však uvádzajú počet mŕtvych delfínov rádovo desiatky tisíc, dodal Strilec.

Zničené lesy

Vojenský konflikt podľa neho zasiahol aj takmer 30 percent ukrajinských lesov a približne 20 percent národných parkov. Napríklad na východe krajiny, kde sa teraz odohrávajú jedny z najťažších bojov, vojna úplne zničila dubový les starý viac ako 300 rokov, upozornil Bohdan Vychor, šéf ukrajinskej pobočky Svetového fondu na ochranu prírody (WWF).

Boje majú na svedomí približne 150 miliónov ton emisií, čo je viac, než vyprodukuje Belgicko za rok, oznámila podľa AFP na okraj klimatickej konferencie COP28 námestníčka ukrajinského ministra životného prostredia Viktorija Kirejevová.

Kyjev, Ukrajina, Kyjevsko-pečerská lavra Čítajte viac Sabotáž medzi relikviami svätcov: V Kyjevsko-pečerskej lavre sú vraj kňazi verní Moskve, no kolaboranti sa odmietajú vysťahovať

Ukrajinské úrady ďalej uvádzajú, že zhruba 30 percent územia Ukrajiny je, alebo by mohlo byť, zamínovaných, pričom likvidácia nevybuchnutej munície môže trvať desiatky rokov.

Záplavy

O niektorých ničivých dopadoch na životné prostredie médiá intenzívne informovali, čo sa týka napríklad tohtoročného zničenia Kachovskej priehrady na rieke Dneper, ktoré spôsobilo rozsiahle a smrtiace záplavy na juhu Ukrajiny.

Jehor Hrynyk z Ukrajinskej skupiny na ochranu prírody (UNCG) sa však obáva, že konflikt môže mať aj menej viditeľné dopady na prírodu, napríklad by mohol prinútiť krajinu k väčšiemu využívaniu prírodných zdrojov ako je drevo, aby sa pokryli náklady na drahú vojnu.

Ukrajina, chrámy, veže, strechy Čítajte viac Deväť zaujímavostí o Ukrajine: Najnavštevovanejšia reštaurácia, najkrajší jazyk, z piva výbušniny Ukrajina, vojna Čítajte viac Ukrajina chce Buču, Irpiň aj ďalšie tragicky známe mestá premeniť na turistické destinácie
20 debata chyba
Viac na túto tému: #životné prostredie #Ukrajina #vojna na Ukrajine