Taliansko opúšťa čínsky projekt novej Hodvábnej cesty

Taliansko oficiálne ukončí svoju účasť na čínskom projekte novej Hodvábnej cesty. Píšu to agentúry AFP a ANSA na základe svojich zdrojov v talianskej diplomacii.

08.12.2023 09:00
Čína, Šanghaj Foto: ,
Pudong, Šanghaj
debata

K projektu sa juhoeurópsky štát pridal ako jediná krajina zo skupiny G7 v roku 2019. Taliansko si od dohody sľubovalo posilnenie svojho exportu do ázijskej krajiny.

Podľa agentúry ANSA vláda v Ríme oznámila pred niekoľkými dňami Pekingu, že nepredĺži platnosť memoranda, cez ktoré sa k projektu pridala. Platnosť memoranda sa končí v marci budúceho roka.

Podľa denníka Corriere della Sera však Taliansko stále stojí o dobré vzťahy s Čínou a snažilo sa bezvýsledne zmeniť text uzavretého memoranda.

Peking ani Rím informáciu zatiaľ nekomentovali.

O talianskom odchode z čínskeho projektu sa začalo hovoriť po vlaňajšom nástupe k moci premiérky Giorgie Meloniovej, ktorá preferuje silné väzby so Spojenými štátmi. Nepredĺženie memoranda sa tak vo veľkej miere očakávalo, píše tlač.

Dohodu v marci roku 2019 uzavrela vláda premiéra Giuseppa Conteho, v ktorej bolo najsilnejšou stranou populistické Hnutie piatich hviezd.

Jeho vládnym partnerom však bola pravicová Liga, ktorá je s Meloniovou znova vo vláde. Kabinet si od dohody sľuboval posilnenie talianskych firiem na čínskom trhu. Podľa odborníkov sa však dohoda výrazne nepremietla do talianskeho exportu do ázijskej krajiny.

Iniciatíva, ktorá v tlači dostala názov nová Hodvábna cesta, predpokladá prepojenie Číny s Európou aj mimo nej prostredníctvom prestavby starej Hodvábnej cesty.

V rámci programu Čína poskytuje finančné prostriedky na veľké infraštruktúrne projekty po celom svete v snahe urýchliť dovoz čínskeho tovaru na ďalšie trhy. Kritici to považujú za čínsky nástroj na šírenie vplyvu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Nová hodvábna cesta