Západ zvyšuje stupeň rizika teroristickej hrozby, prechádza z 3. na 4.

Pravdepodobnosť teroristického útoku v Holandsku sa v posledných mesiacoch zvýšila. Podľa agentúry Reuters to uviedla holandská národná protiteroristická agentúra NCTV, ktorá prvýkrát od roku 2019 zvýšila stupeň varovania ohľadom teroristických útokov s odkazom na konflikt medzi Izraelom a radikálnym palestínskym hnutím Hamas.

19.12.2023 08:00
debata

NCTV oznámila, že úroveň hrozby pre Holandsko, ktoré pracuje s päťbodovým systémom, posúva z tretieho stupňa na štvrtý. Ak by agentúra mala informácie o konkrétnom útoku plánovanom v Holandsku, zvýšila by stupeň ohrozenia na piaty, teda na „kritický“.

„Organizácie ako ISIS a al-Kájda využívajú vojnu v Gaze na to, aby vyzvali svojich sympatizantov na vykonávanie útokov na Západe,“ uviedla agentúra.

„Útoky a zatýkanie vo Francúzsku, Nemecku, Belgicku a Spojenom kráľovstve od začiatku októbra ilustrujú riziká, ktoré predstavujú zradikalizovaní jedinci inšpirovaní súčasnými udalosťami a teroristickými organizáciami,“ do­dal.

Oznámenie prišlo týždeň po tom, čo eurokomisárka pre vnútorné veci Ylva Johanssonová varovala, že kontinent čelí „obrovskému riziku teroristických útokov“ počas vianočných sviatkov kvôli následkom vojny medzi Izraelom a Hamasom.

Začiatkom tohto mesiaca bol blízko Eiffelovej veže v Paríži ubodaný 23-ročný nemecko-filipínsky turista. Muž obvinený z útoku je vyšetrovaný na základe obvinenia z vraždy a pokusu o vraždu v spojení s teroristickou organizáciou. Polícii bol známy ako radikálny islamista s psychickými ťažkosťami. Za prípravu iného útoku bol v roku 2016 odsúdený a vo väzení strávil štyri roky. Predtým bol tiež v starostlivosti psychiatrov.

V októbri úrady v Bruseli zadržali Tunisana niekoľko hodín po tom, čo podľa nich postrelil troch švédskych futbalových fanúšikov, pričom dvoch z nich zabil. Útočník na internete zverejnil video, v ktorom sa k útoku prihlásil a uviedol, že korán je „červená línia, za ktorú je pripravený obetovať sa“.

Belgické úrady o strelcovi podľa všetkého prvýkrát dostali správu už v júli roku 2016 od polície v inej nemenovanej krajine s tým, že mal mať „radikalizovaný profil“ a že zvažoval boj za svätú vojnu (džihád). Napriek tomu jeho meno nebolo pridané na federálny zoznam potenciálnych teroristov, ktorý začal byť vytváraný po útokoch na bruselské letisko a metro z roku 2016. Kvôli podozreniu z plánovania útokov, okrem iného na synagógy, zadržali niekoľko ľudia v posledných týždňoch aj úrady v Nemecku a Rakúsku.

Švédska vláda už niekoľko mesiacov varuje, že Švédi sú viac ohrození kvôli nedávnym protestným akciám, pri ktorých boli spálené výtlačky svätej knihy moslimov koránu hŕstkou protiislamských aktivistov vo Švédsku. Táto škandinávska krajina už v auguste zvýšila výstrahu pred nebezpečenstvom terorizmu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #teroristická hrozba