Ako sa žije "hlava na hlave"? Toto sú najhustejšie zaľudnené krajiny

Vyraziť do prírody, užiť si prechádzku v lese či na lúkach a nikoho pri tom nestretnúť - to je pre Slovákov bežná realita. Keď majú chuť na ticho a pokoj, môžu si ho kedykoľvek užiť. Mnohé národy však takúto vymoženosť nemajú, pretože ich krajiny sú jednoducho príliš prehustené ľuďmi a nájsť miesto, kde by nikoho nestretli a užili si nerušený relax, takmer nie je možné.

09.02.2024 06:00
debata (1)

Toto je desať najhustejšie obývaných krajín a území na svete podľa VisaGuide.World. Väčšina z nich je maličkých – prvých päť sú v podstate všetky mestské štáty.

Najhustejšie obývané krajiny
Video
Zdroj: Pixabay.com

Štyri z piatich sú malé, relatívne preplnené ostrovné alebo poloostrovné štáty.

Iná situácia je pri krajine, ktorá sa umiestnila na 9. priečke, Bangladéš. Táto juhoázijská krajina je 200-krát väčšia ako Singapur. Je veľká ako Tunisko, inými slovami má „normálnu veľkosť“ pre krajinu.

Veľkostný rozdiel medzi Bangladéšom a ostatnými malými krajinami v rebríčku hustoty obyvateľstva znamená, že aj jeho absolútna veľkosť populácie je vysoko nad ostatnými.

Gibraltár, Monako a Sint-Maarten majú všetky menej ako 50 000 obyvateľov. Na Malte a Maldivách žije približne pol milióna ľudí, obyvateľstvo Macaa sa pohybuje v číslach okolo 700 000. Bahrajn je domovom pre milión a pol ľudí, Singapur má šesť miliónov a Hong Kong 7,5 milióna obyvateľov.

Bangladéš je však miestom, kde žije neuveriteľných 173 miliónov ľudí. Tento počet robí z tejto krajiny populačnú superveľmoc (9. celosvetovo), a umiestňuje ju o jedno miesto pred Rusko (144 miliónov).

pláž, Chorvátsko, Brela, Makarská, Dalmácia, more, dovolenka, čln, loďka, cestovanie Čítajte viac Zhodnete sa? Experti z Lonely Planet zostavili rebríček top 14 pláží Chorvátska. Trafili do čierneho? Cavtat, Chorvátsko, záliv, dovolenka, more, cestovanie Čítajte viac Najkrajšie zátoky v Európe? Opäť všetkých tromflo Chorvátsko, toto je jasný víťaz cestovanie, cestovatelia, dvojica, mapa, fotoaparát, dovolenka Čítajte viac Cestovanie podľa mesiacov: Kam sa vybrať za najlepšími zážitkami počas celého roka?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #obyvateľstvo #hustejšie