Projekt Regióny chce pomôcť zvýšeniu návštevnosti severovýchodných regiónov

Iniciovať záujem miestnych obyvateľov okresov Snina, Svidník a Medzilaborce o rozvoj regiónu a ich vlastných zručností, najmä v oblasti cestovného ruchu, má za cieľ projekt Regióny občianskeho združenia Take naše.

01.03.2024 08:00
debata

Pomôcť chce k zvýšeniu návštevnosti týchto severovýchodných regiónov Slovenska. Súčasťou projektu je okrem podpory miestnych remeselníkov a lokálnych organizácií aj vytvorenie návodu na podporu menej rozvinutých regiónov. Ako príručka je záujemcom k dispozícii zadarmo.

Ako v tejto súvislosti konštatuje občianske združenie Take naše, ročne navštívi okresy Svidník a Snina približne 15-tisíc ľudí, avšak návštevnosť v rozlohou podobných okresoch ako Galanta a Malacky je viac ako 60-tisíc ľudí.

Regióny na východe Slovenska ostávajú podľa aktivistov neobjavené aj napriek tomu, že 52,1 percent Slovákov uprednostňuje dovolenku či výlet na Slovensku a okresy na severovýchode Slovenska ponúkajú lákadlá v podobe skanzenov, prírodných a historických zákutí, rusínskej kuchyne, šikovnosti miestnych remeselníkov, alebo Múzea Andyho Warhola v Medzilaborciach, ktoré je jediné v Európe.

„Región má čo ponúknuť, a nie je toho málo, otázka teda znie: Čo môžu regióny na východnom Slovensku urobiť, aby ľudia chceli spoznávať aj miesta, ktoré sú ďalej ako Košice?,“ pýtajú sa predstavitelia združenia Take naše.

To sa už niekoľko rokov venuje podpore cestovného ruchu v najvýchodnejších častiach Slovenska prostredníctvom prepájania lokálnych remeselníkov, sprievodcov a aktívnych ľudí so zážitkami pre návštevníkov regiónu v rámci projektu Objavte.

Svoje skúsenosti vložili do projektu Regióny, ktorého cieľom je iniciovať záujem miestnych obyvateľov v troch okresoch o rozvoj regiónu a ich vlastných zručností najmä v oblasti cestovného ruchu.

„Naštudovaním čísel a dát o regióne sme odštartovali doslova beh po okresoch Severovýchodu Slovenska. Hľadali sme zaujímavých remeselníkov, miestnych aktívnych ľudí. Stretávali sme sa s nimi i s lokálnymi firmami, organizáciami a zástupcami inštitúcií, ktoré majú čo k rozvoju povedať,” priblížila priebeh projektu Eva Kocanová z OZ Take naše a dodala: “Práve intenzívnou a systematickou prácou priamo v regiónoch si budujeme dôveru, učíme ľudí rozvíjať vlastný potenciál a ukazujeme cestu podnikavosti a aktívnemu občianstvu.”

Informácie, ktoré sa podarilo počas stretnutí získať, sú súčasťou príručky sociálnej inovácie – Rozhýb svoj región: Tipy a rady. Ide o dokument, ktorý poskytuje návod, ako rozvíjať regióny smerom zdola-nahor prostredníctvom cestovného ruchu, aký postup zvoliť a ako aktivovať miestnych k spolupráci.

Na prípadovej štúdii Objavte Poloniny ponúka praktický a konkrétny postup, ako dosiahnuť aktiváciu regiónu. Príručka má poslúžiť všetkým, ktorí majú záujem rozvíjať cestovný ruch vo svojom regióne a chcú vedieť správne využiť potenciál lokality i jej ľudí.

“Dievčatá robia super projekt, ktorý priblížil ľuďom zo stredu a západu náš východný kút Slovenska. Návštevníci sa zoznámia s našim regiónom, tradíciami a prospieva to cestovnému ruchu,“ uviedli remeselníci Jozef a Ľubica Talarovičovci, ktorí odovzdávajú ďalej poznatky z tradičného spracovania vlny plstením.

“V každom okrese sa nájdu aktívni ľudia, ktorí sú ochotní niečo robiť, len ich treba nakopnúť. Najdôležitejšou časťou našej práce bolo nájsť spôsob, ako v nich vzbudiť záujem, získať si ich dôveru a zapojiť ich do nejakej konkrétnej aktivity. Pri našich pracovných návštevách sme zistili, že našou veľkou výhodou je, že nie sme miestne. Vieme sa na región pozrieť bez záťaže z minulosti a prepájať aj zdanlivo neprepojiteľných hráčov,” zhodnotila stretnutia v regiónoch Katarína Romanová z OZ Take naše.

Príručka vytvorená v projekte Regióny, realizovaného s podporou Nadácie Pontis a spolufinancovaného Európskou úniou, je určená napríklad obciam, okresom, mimovládnym organizáciám venujúcim sa cestovnému ruchu a iným. K dispozícii je voľne na stránke www.takenase.org/projekty. Remeselníci a organizácie z východného Slovenska, ktorí majú záujem o spoluprácu a participovať na rozvoji v regióne, môžu kontaktovať občianske združenie na info@takenase.org.

debata chyba
Viac na túto tému: #Šariš #Zemplín