Máte ich aj vy? Vedci odhalili, ako najlepšie uchovať cestovateľské spomienky

Magnetky na chladničku sú vysoko užitočné suveníry z dovolenky, či už ide o pridržanie nákupných zoznamov alebo narýchlo načmáraných odkazov. Tieto drobnosti ale môžu slúžiť aj ako prostriedok na sprístupnenie šťastných - aj menej šťastných - spomienok na minulé cesty, napísal The Guardian s odkazom na štúdiu Liverpoolskej univerzity.

04.04.2024 06:00
debata
Magnety na chladničke sú vysoko užitočné... Foto: Pixabay.com/LeoCastrum
magnetky, magnety, spomienky, suveníry, chladnička, cestovanie, dovolenka, dovolenky Magnety na chladničke sú vysoko užitočné suveníry z dovolenky, či už ide o pridržanie nákupných zoznamov alebo narýchlo načmáraných odkazov.

Akokoľvek sú suveníry rozšírené, podľa denníka sa prekvapivo málo výskumov zaoberalo tým, čo sa s nimi deje po skončení dovolenky.

Ešte menej sa ich zameralo na magnetky na chladničku, hoci s nimi ľudia prichádzajú do styku takmer každý deň.

Aby lepšie pochopili vzťah ľudí k magnetom z dovolenky, vykonali autori štúdie hĺbkové rozhovory – často priamo v kuchyni, na dohľad od chladničky – s 19 Britmi, ktorí vlastnili aspoň 20 suvenírov tohto typu.

Magnety môžu pomôcť uchovať spomienky a vyvolať emocionálne reakcie. Niektorí účastníci tvrdili, že magnetky na chladničke sú pre nich dôležitejšie ako fotografie, uviedol výskum publikovaný v odbornom časopise Annals of Tourism Research.

„Keď idete na nejaké miesto, je jasné, že za deň môžete urobiť 50 až 100 fotografií. Zatiaľ čo teraz nemám tendenciu nič fotiť… nakoniec si zaobstarám len magnetku na chladničku,“ uviedol jeden z účastníkov.

Vatikán, Rím, svätorečenie, pápeži, Ján Pavol II., Ján XXIII. 1 Čítajte viac Večné mesto vydalo zákaz predaja suvenírov - pri pamiatkach si tričko nekúpite

Zabudnúť na nákup magnetu sa ale môže stať zdrojom úzkosti a stresu. Jedna žena uviedla, že kvôli tomu musela vykonať unáhlený nákup na letisku, čo ju nepotešilo.

A keď autor štúdie John Byrom nedávno prezentoval svoje zistenia na seminári, jedna účastníčka popísala, že si tento suvenír zaobstarala on-line a nechala si ho poslať z miesta dovolenky, akonáhle sa vrátila domov.

„Bolo jasné, že keď ľudia rozprávali o tom, čo pre nich ich magnetky znamenajú, dokázali veľmi ľahko vyvolať tieto spomienky a reakcie na veľmi konkrétne udalosti alebo ľudí, vrátane celkom dojemných príkladov dovoleniek, ktoré prežili s ľuďmi, ktorí zomreli, alebo s deťmi, ktoré vyrástli a odsťahovali sa,“ povedal Byrom.

„Bolo tiež veľmi zaujímavé, ako možno magnetky na chladničku použiť ako prostriedok na zabudnutie na veci, ktoré boli v živote zlé, a na zamyslenie nad tým, ako sa zlepšili,“ uviedol Byrom.

mapa, suveníry, club med Čítajte viac Máte ich doma? Toto sú top suveníry krajín sveta. Na Slovensku vedú šúpolienky

Napríklad jedna účastníčka má na svojej chladničke magnetku z najhoršej dovolenky svojho života – výletu do Španielska, na ktorý nechcela ísť – ako pripomienku toho, aké hrozné veci sa v tomto období jej života diali.

Byrom uviedol, že ho výskum prinútil k tomu, aby sa viac venoval prezeraniu svojich vlastných magnetiek na chladničku.

"Nemám ich veľa, asi tak desať, ktoré som si náhodne zaobstaral. Začal som ale premýšľať o tých, ktoré mám, ako je napríklad magnet s vlajkami Karibiku. Ten ma vracia do doby, keď som bol po narodení druhého dieťaťa na zdieľanej rodičovskej dovolenke.

„Pozerám sa na ňu a spomínam na pláž na Grenadinách, kde sme boli, a podobné veci. Myslím, že prítomnosť týchto vecí je vlastne celkom významná,“ uzavrel.

Sardínia, more, leto, oceán, skaly, pobrežie, pláž, dovoleka, leto, nebo, Čítajte viac V Taliansku pozor! Turisti si niesli domov nevinný suvenír, dostali tisícovú pokutu
debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #spomienky #suveníry #magnet