Osemtisícčlenný čínsky regiment stráži cisára už vyše 2200 rokov, všetci majú živé predlohy

Čínsku terakotovú armádu objavili len pred 50 rokmi, koncom marca 1974, na pohrebisku cisára Čchina z tretieho storočia pred naším letopočtom.

06.04.2024 06:00
debata (1)
Terakotová armáda
Terakotová armáda
+7Terakotová armáda

O archeologický nález, dnes niekedy označovaný ako ôsmy div sveta, sa zhruba 35 kilometrov od západočínskeho mesta Si-an zaslúžili roľníci hĺbiaci studňu. Aké bolo ich prekvapenie, keď namiesto vody narazili na hlinenú sochu vojaka!

Armáda bojovníkov sa našla pri monumentálnej hrobke prvého čínskeho cisára Čchin Š'-chuanga, ktorý žil v rokoch 259 až 210 pred naším letopočtom. Je považovaný za zjednotiteľa Číny, ktorý si „ohňom a krvou“ podrobil okolité rivalské kráľovstvá.

Imperátor, ktorého hrobka zostáva doposiaľ neotvorená, bol pochovaný v mauzóleu za hradami Si-anu a spolu s ním aj armáda z vypáleného ílu. Predpokladá sa, že celý regiment má až 8000 bojovníkov, ktorí mali strážiť cisárov pokoj v posmrtnom živote.

Obrovskú armádu tvoria ako radoví vojaci (lukostrelci, kopijníci, pohoniči a jazdci na koňoch), tak aj dôstojníci-generáli. Spoločenstvo ale dopĺňajú aj úradníci, hudobníci či akrobati a kaukliari.

Okrem ľudských postáv tu je aj 530 hlinených koní a 130 vojnových vozidiel, nájdené boli zbrane a ďalšie nástroje. Cisár mal v mauzóleu dokonca aj zvieratá – v roku 2001 sa našla umelá nádrž s bronzovými sochami labutí, husí a ďalších vtákov.

Čočík Čítajte viac Turistické peklo! Etnická dedinka v horách? Pre Čínanov masovka, pre cudzincov neznáma

Ide o formu pohrebného umenia pochovaného s cisárom v rokoch 210–209 pred naším letopočtom s cieľom chrániť ho v posmrtnom živote.

Väčšina sôch je v mierne nadživotnej veľkosti, v múzeu sú ale aj zmenšené sochy. Každá z postáv má iný výraz v tvári, líšia sa vekom, účesom, fúzmi aj odevom. Archeológovia veria, že dávni tvorcovia vojakov vymodelovali podľa skutočných ľudí.

Hrobku budovalo až 700 000 ľudí. Vnútorné múry mauzólea merajú 580 a 1355 metrov. Okolie, kde sa nachádzajú ďalšie poklady, zaberá vyše 56 kilometrov štvorcových. Podľa legendy tu má byť aj podzemný palác s riekami z ortute a strechami z perál a diamantov.

V posledných rokoch už odborníci pri vykopávkach používajú špeciálnu technológiu, vďaka ktorej si terakotové sochy zachovávajú svoje pôvodné farby aj po tom, čo sú vyzdvihnuté na vzduch. Čína totiž niekoľkokrát oznámila, že nedovolí vykopať ďalšie vnútorné komnaty pamiatky, pokiaľ nebude môcť zaručiť riadnu ochranu artefaktov. Po prvom vykopaní terakotových bojovníkov v 70. rokoch minulého storočia totiž tieto postavy v dôsledku pôsobenia vplyvov atmosféry stratili pôvodné živé farby.

macau, macao Čítajte viac Krajiny najviac závislé od vašej dovolenkovej peňaženky: Chorvátsko je v rebríčku 18.

Cisár Čchin Š'-chuang, ktorý podľa historikov tvrdil, že „sa narodil, aby vládol tisíc rokov“, zaviedol v krajine jednotný písaný jazyk, jednotný systém mier i menu a jednotný právny poriadok a daňový systém. Nechal tiež vybudovať tisíce kilometrov ciest, desiatky palácov a prvý čínsky múr na obranu pred nájazdníkmi zo severu.

Je považovaný za jedného z najinteligen­tnejších vládcov v histórii Číny, ale zároveň aj za jedného z najkrutejších. Predpokladá sa, že jeho krutosť zahubila tisíce ľudí na stavbe mauzólea aj pri obranných prácach na severe cisárstva, ktoré sa stali základom Veľkého čínskeho múru.

Terakotová armáda, ktorá patrí k najvýznamnejším archeologickým nálezom v 20. storočí, bola v roku 1987 zapísaná na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Hallstatt Čítajte viac Hallstattu chýbajú čínski turisti, zamieria len do jeho čínskej verzie?

Celkovo je chránený areál o rozlohe 56,25 km2. Turistom sú sprístupnené všetky tri komory, nad ktorými boli postavené zastrešujúce haly. Ide teda o prvú a najväčšiu komoru s terakotovými bojovníkmi, potom tiež o druhú a tretiu komoru, ktoré sú stále z veľkej časti neodkryté.

Nižšiu turistickú atraktivitu týchto dvoch komôr vyrovnáva niekoľko zasklených vystavených sôch lukostrelcov a dôstojníkov rôznych hodností, ktoré si turisti môžu pozrieť zblízka. Možno si tu tiež pozrieť videoprojekciu o priebehu vykopávok.

Do zahraničia Čína požičiava sochy len mimoriadne. Prvýkrát vojaci opustili svoje domovské múzeum v Si-ane v rokoch 2007 až 2008, keď zamierili do Britského múzea. Po svete však kolujú verné kópie sôch.

Brad Pitt Čítajte viac Pitt, Ford či Stoneová: Tu je 5 hollywoodskych hviezd, ktorým Čína zakázala vstup Skywalk, vyhliadka, sklenený chodník, Čína, Lungkang, sklený mostík, priepasť, roklina, národný park Čítajte viac VIDEO: Otec dostal na sklenom moste panický záchvat, zachránil ho 3-ročný syn
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Terakotová armáda