Múzeum rodiny, ktorá dostala päť Nobelových cien

Jej čierna halena tróni v laboratóriu v srdci múzea. Takmer by sa zdalo, že na tomto mieste stretnete samotnú Marie Curie-Sklodowskú, vedkyňu a nositeľku Nobelových cien, povýšenú na ikonu. Tak to vyzerá v Musée Curie v Paríži, ktoré po dvoch rokoch rekonštrukcie znovu otvorili.

28.09.2012 15:56
Musée Curie Foto:
Jedna z expozícií v Musée Curie v Paríži.
debata

Múzeum, kde svetlé drevo zvýrazňuje sivá harmónia navrhnutá architektom Philippom Depotestadom, sa nachádza na prízemí Pavilónu Curie, v jednej z najstarších budov Inštitútu rádia, kolísky rádioterapie, ktorý sa stal Inštitútom Curie.

Priestor je to malý, 150 štvorcových metrov, ale dobre využitý. Stratil svoju príchuť „staroby“ a zachoval si svoju dušu. ,,Je to miesto pamäti a histórie," zdôrazňuje jeho riaditeľ Renaud Huynh.

Múzeum uctieva pamiatku Marie Curie-Sklodowskej, ktorá sa narodila 7. novembra 1867 vo Varšave (zomrela v roku 1934) a ktorá sa podľa predsedu Inštitútu Curie stala legendou. Bola to prvá žena, ktorá získala dve Nobelove ceny, v roku 1903 za fyziku a v roku 1911 za chémiu, prvá profesorka na Sorbonne a prvá žena, ktorá za svoje zásluhy vstúpila na Panthéon, kde odpočívajú tí, ktorých si chce Francúzsko špeciálne uctiť.

Je to však aj múzeum histórie vied, ktoré s pomocou dobových prístrojov a dokumentov rozpráva príbeh rádioaktivity.

Prináša tiež príbeh rodiny, a to rodiny Curieovcov a Joliotovcov-Curieovcov, ktoré dokopy získali päť Nobelových cien: dve dostala Marie, jednu jej manžel Pierre Curie, ďalšie dve ich dcéra Irene a zať Frédéric Joliot-Curie.

Múzeum sa mohlo odieť do nového vďaka daru vo výške jedného milióna dolárov od najmladšej dcéry Marie Curie-Sklodowskej Eve, ktorá zomrela v roku 2007.

V týchto priestoroch pracovala Marie Curie-Sklodowská 20 rokov a jej dcéra Irene tu so svojím manželom objavila umelú rádioaktivitu.

„Pri rekonštrukcii sa dbalo na to, aby bol rešpektovaný duch tohto miesta a zároveň boli zachytené nové technológie,“ vysvetľuje Huynh.

Priestor pre návštevníkov sa sústreďuje okolo kancelárie Marie Curie-Sklodowskej, kde zostal zachovaný jej duch vrátane nábytku a dobového zariadenia, ako je napríklad telefón. V laboratóriu však bolo treba vymeniť niektoré predmety, do ktorých prenikla rádioaktivita príliš hlboko. Všetok materiál bol starostlivo zbavený radiácie, zlikvidovaná bola aj tá najmenšia stopa po rádiu.

Dlhú čiernu halenu Marie Curie-Sklodowskej darovala múzeu vnučka jej šoféra a pomocníka v laboratóriu Georga Boiteuxa.

Expozícia zahŕňa aj kufrík z dreva a olova, ktorý obsahoval gram rádia. Ten v roku 1921 Marii Curie-Sklodowskej odovzdal americký prezident Warren Harding.

Múzeum vystavuje aj niektoré predmety z tohto kovu, ako sú fontány s rádiom produkujúce rádioaktívnu vodu, alebo krém Tho-Radia, údajne liečiaci popáleniny spôsobené slnkom.

„Rádioaktivita nevzbudzovala vždy strach,“ konštatuje Huynh.

Múzeum sa otvára do záhrady, ktorú Marie Curie-Sklodowská veľmi milovala. Vstup do múzea je po celý rok zadarmo.

debata chyba