Nástupca dvojičiek už dostal špičku

Budova One World Trade Center, ktorá v New Yorku nahradí "dvojičky" zničené 11. septembra 2001, dostala prvú časť špičky. Vďaka konštrukcii, ktorá ozdobí vrchol mrakodrapu, dosiahne jeho výška symbolických 1776 stôp (541 metrov) zodpovedajúcich roku vzniku Spojených štátov.

13.12.2012 16:43
One World Trade Center Foto: ,
Stavebné práce na One World Trade Center v New Yorku.
debata (6)

Robotníci umiestnili na vrchol päťmetrový základ špičky. Celkom ju bude tvoriť 18 častí. Prvá putovala na vrchol budovy asi trištvrte hodiny. Inštalácia celej špičky vysokej približne 124 metrov by potom mala trvať tri mesiace.

Špička bola vyrobená v továrni neďaleko kanadského Montrealu. Do New Yorku už putovalo deväť súčastí konštrukcie, zvyšok sa na cestu ešte len chystá. Dodávateľ kvôli veľkej váhe častí špičky, ktoré v niektorých prípadoch majú až 70 ton, ich musel prepraviť po mori na trase dlhej 1500 námorných míľ (2778 km).

Stoštyriposchodová budova One World Trade Center, ktorej stavbu dlho komplikovali spory majiteľov pozemku so staviteľom, by mala byť hotová v roku 2014. Už teraz ide o najvyššiu budovu v New Yorku, ktorá tento rok v apríli prekonala doterajšieho rekordéra Empire State Building, ktorý primát držal od zničenia dvojičiek. Po dokončení sa potom stane najvyššou budovou na západnej pologuli a treťou najvyššou na svete.

„Tento projekt skutočne nanovo definoval stavebné práce, a to v celosvetovom meradle. Či už ide o konštrukciu samotnú, či jej prevedenie, alebo logistiku,“ povedal pre stanicu CBS News vedúci stavby Steven Plate. „Nezabúdajte na to, že budujeme mesto v meste,“ dodal.

Na parcele na južnom Manhattane, kde stávali dva mrakodrapy Svetového obchodného centra, by mali postaviť šesť budov. Zároveň tu vzniká dopravný terminál, ktorý prepojí hneď niekoľko liniek metra s podzemnou dráhou do New Jersey. Dátum dokončenia ambiciózneho projektu je ale zatiaľ v nedohľadne. Starosta New Yorku Michael Bloomberg už skôr povedal, že záleží najmä na stave ekonomiky.

6 debata chyba