Domáci prezradili 5 obrovských chýb turistov na obľúbenom ostrove. Niektoré ich môžu stáť aj život

Gejzíry, lávové polia, ľadovcové zálivy... Unikátna divoká príroda prilákala v roku 2022 na Island 1,7 milióna turistov, uvádza Islandská turistická rada. Nie všetci návštevníci sa však na ostrove správali rozumne a zodpovedne.

08.10.2023 06:00
Island, Modrá lagúna, termálne kúpalisko, voda,... Foto:
Modrá lagúna na Islande.
debata

Insider sa islandských miestnych obyvateľov opýtal na chyby, ktorých sa turisti často dopúšťajú pri návšteve krajiny ohňa a ľadu.

Tu je šesť najväčších prešľapov

Spoliehanie sa na verejnú dopravu

Miestna verejná doprava jazdí riedko, a tak nie je výhodné cestovať po krajine len ňou, namiesto prenájmu auta.

Možnosti verejnej dopravy na Islande zahŕňajú autobus, trajektové linky a vnútroštátne lety. Miestni však odporúčajú požičať si auto, aby mali turisti väčšiu slobodu pohybu po krajine a návštevy atrakcií.

Rezervácia ubytovania len v Reykjavíku

Kto sa chystá na Island na viac dní, nemal by sa celý čas viazať len na hlavné mesto a jeho blízke okolie. Cestovanie za vzdialenejšími zaujímavosťami potom pridá veľa zbytočného času jazdy.

Mnohé z prírodných divov Islandu sa nachádzajú dlhú cestu autom od Reykjavíka.

Pohľad na slávnu katedrálu Hallgrimskirkja a... Foto: SHUTTERSTOCK
Island, Reykjavík Pohľad na slávnu katedrálu Hallgrimskirkja a mesto Reykjavík na Islande.

Natískanie tringeltov

Na rozdiel od slovenských čašníkov, zamestnanci islandských reštaurácií nie sú zvyknutí na navyšovanie účtu za jedlo. Dokonca si ponúkané sprepitné ani nevezmú, čo môže zákazníkov niekedy aj uraziť. Preto je dobré o miestnych zvyklostiach vopred vedieť.

Nesprávne načasovanie pozorovania polnočného slnka a aurory

Návštevníci, ktorí sa chystajú na pozorovanie zimného polnočného slnka alebo letnej polárnej žiary, môžu ostať sklamaní.

Polárna žiara je podľa Visit Iceland na Islande viditeľná zvyčajne medzi septembrom a aprílom. Obdobie polnočného slnka sa zasa podľa sprievodcu Islandom vyskytuje medzi májom a augustom.

Ale miestni sprievodcovia sa často stretávajú s návštevníkmi, ktorí si nerobili vopred prieskum a prišli na Island v nesprávnom čase, a tak „svoj“ vysnený fenomén jednoducho neuvideli.

NEPOUZ, Island, Jozef Terem Čítajte viac Dobrodruh Jozef Terem: Na Islande sa uvaria v gejzíre aj párky

Ignorovanie výstražných značiek

Aj na obľúbených turistických miestach sa môžu udiať vážne nehody, ktoré vedú vážnemu zraneniu alebo až smrti. Mnohí turisti však jednoducho ignorujú varovné značky a podceňujú nebezpečenstvo turisticky atraktívnych miest, ako je napríklad pláž s čiernym pieskom Reynisfjara, kde bolo za posledné desaťročie zaznamenaných 12 tiesňových volaní a päť úmrtí, uvádza Reykjavík Excursions.

Na Islande je príroda divoká, sú tu nebezpečné rokliny, horúce pramene a sopky, vyskytujú sa tu mohutné búrky, a tak je opatrnosť skutočne na mieste.

Havaj, vulkán, sopka, láva Čítajte viac Krok od smrti: Lávu jednej z najnebezpečnejších sopiek tavia pre divácku šou v peci Švajčiarsko, Davos, jazero Čítajte viac Najdrahšie krajiny na život: 9 z 20 sa nachádza v Európe Island, Modrá lagúna, termálne kúpalisko, voda, bazén, Čítajte viac O ľadovom Islande a jeho horúcom srdci. Zimu vynahradia termálne pramene

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Island