Či chcete alebo musíte: Tu je 6 najlepších miest na sólo cestovanie

Nemáte spoločnosť, alebo, naopak, si chcete oddýchnuť od neustálej nutnosti s niekym zdieľať život a viesť rozhovory? Túžite vidieť svet ako sólo cestovateľ, naplno sa ponoriť do cudzích kultúr, vnímať ruch, vône, architektúru, detaily, a nemusieť si pritom koordinovať svoje túžby s niekym iným? Vyrazte do týchto krajín - pre samostatné dobrodružstvo sú ideálne.

30.07.2023 06:00
debata

Na internete sa objavujú príbehy, ako sa žena sama vyberie na naplánovanú svadobnú cestu po tom, čo sa so snúbencom tesne pred svadbou rozídu. No sólo cestovanie nie je len nutnosť, pre niekoho je to ideálna forma spoznávania sveta,

Výber najlepších destinácií pre sólo cestovanie, ktorý uverejnil portál Time Out, ponúka na výber exotiku aj staré mestá Európy.

Portugalsko

Najznámejšie miesta v Portugalsku získali v poslednej dobe medzi cestovateľmi mimoriadnu popularitu: tajomný Lisabon je snom dobrodruhov, jemná krása Porta priťahuje romantikov, Algarve sľubuje omnoho viac ako len dovolenku pri mori. A aj zvyšok krajiny ponúka množstvo úžasných pamiatok a čarovnej prírody.

Čarovné Portugalsko
Video
Zdroj: Pixabay.com

Slovinsko

Malé, ale dokonale tvarované – také je Slovinsko, dokonalá destinácia pre sólo cestovateľov. Hovorí sa, že tu na jednom mieste môžete zažiť všetky štyri ročné obdobia: ráno si zalyžujte v Alpách a večer si užite romantický západ slnka nad Jadranom v prímorskom Pirane.

Hlavné mesto Ľubľana opantá svojimi čarovnými uličkami a zeleňou, z metropoly sa autobusom či vlakom dá ľahko dostať k najkrajším jazerám a horským dedinkám.

Slovinsko navyše nedávno zaviedlo nový program na verejnú dopravu, v rámci ktorého s jedným preukazom môžete využívať všetku verejnú dopravu.

Slávny Dračí most v centre Ľubľany, hlavného... Foto: SHUTTERSTOCK
Ľubľana, Slovinsko Slávny Dračí most v centre Ľubľany, hlavného mesta 2-miliónového Slovinska.

Island

Ak hľadáte samotu a čas na premýšľanie, nadpozemská aura, ale aj aurora, tohto ostrova v severnom Atlantiku poskytuje dokonalé prostredie.

Kto vie, aká inšpirácia príde pri pohľade na horúce pramene a gejzíry? Alebo počas prechádzky sopečnou krajinou?

Žiadna krajina nemá takú krásnu samotu ako Island. Islanďania sa radi rozprávajú, najmä o svojej čarovnej krajine, takže turisti sa tu nikdy nebudú cítiť osamelo.

Priepasť Ásbyrgi v tvare podkovy Odinovho koňa.
Vlčie bôby rastú na Islande skoro všade.
+18Turisti si fotia Gofadoss – Vodopád bohov.

Írsko

Íri, obyvatelia drsne krásnej krajiny, sú srdeční a radi sa s návštevníkmi dajú do reči. Vďaka tomu je výlet do Írska skvelým nápadom aj pre sólo cestovateľov.

Strávte večer v ktorejkoľvek dublinskej krčme a takmer určite budete počuť zaujímavé príbehy miestnych. Priateľská pohostinnosť Írov zaručuje dobrú konverzáciu, ohromujúca šírka prírody ponúka pokojné prechádzky a dostatok priestoru na premýšľanie.

Vidiek grófstva Tipperary
Vidiek grófstva Tipperary
+33Vidiek grófstva Tipperary

Grécke ostrovy

Bez ohľadu na to, akú formu cestovania uprednostňujete, ostrovy Grécku ohromia takmer každého cestovateľa. To je dôvod, prečo tu stretnete každého, od dobrodruhov až cestovateľských veteránov, z ktorých každý si so sebou nesie iný príbeh.

Grécke ostrovy sú krásne, pútavé a vzrušujúce, nehovoriac o tom, že sú plné vynikajúceho jedla a zdá sa, že každý z nich je pripravený chytiť vás za srdce a presviedčať vás, aby ste zostali navždy.

Kefalónia a Korfu sú najobľúbenejšie, ponúkajú nekonečné spoločenské príležitosti, zatiaľ čo pokoj Naxosu a Icarie osloví introvertnejších prieskumníkov.

Na snímke pláž gréckeho ostrova Santorini.
Ostrov Mykonos je známy aj ako grécky párty...
+6Santoríni je ostrov vytvorený zo sopečných...

Rwanda

Krajina tisícich vrchov si vo svete robí meno ako cestovateľský raj. Možnosti skúmania sú zdanlivo nekonečné, odhalia ju príjemní sprievodcovia pripravení odhaliť všetko o svojej krajine. Aj ukázať gorily.

Rwanda je pomerne dobre dopravne prepojená, takže cestovanie je pomerne jednoduché. Navyše pulzujúce hlavné mesto Kigali sa rýchlo stáva jedným z najzaujímavejších miest Afriky.

väzeň, väzenie, väznica, basa, Čítajte viac Otvorili megaväznicu pre 40 000 zloduchov: na 100 m2 žije vyše 100 väzňov s iba dvoma záchodmi GPS, navigácia, auto, šofér, šoférovanie, volant, mapy, riadenie, vodič Čítajte viac Najdlhšia obchádzka sveta? Pre nehodu na diaľnici poslala navigácia šoférov 7113 kilometrov naokolo NEPOUZ, Čierna Hora Čítajte viac Nový hit leta? Čierna Hora vás ohúri kvalitou aj nízkymi cenami, čoskoro pribudnú priame lety

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie