Európa dostane v roku 2024 novú leteckú spoločnosť, ponúkne krátke trasy. No za akú cenu?

Jeden z popredných európskych leteckých dopravcov spúšťa novú leteckú spoločnosť, ktorá sa zameria na lety na krátke vzdialenosti po starom kontinente.

07.11.2023 06:00
Portugalsko, Mesiac, lietadlo Foto: ,
Lufthansa v Lisabone.
debata

Regionálny dopravca bude lietať z letísk Mníchov a Frankfurt, odkiaľ štartujú aj mnohé diaľkové lety Lufthansy: vlajková loď Nemecka a najväčšia európska skupina leteckých spoločností tvrdí, že nová flotila pomôže znížiť náklady.

City Airlines, nová dcérska spoločnosť Lufthansy, sa má spustiť v júli 2024. Spoločnosti to umožní „posilniť svoju konkurencieschop­nosť na krátkych trasách“ v Európe, uviedol nemecký dopravca.

Tento segment je v súčasnosti z veľkej časti riadený ďalšou dcérskou spoločnosťou Lufthansy, Lufthansa CityLine, ktorej nákladovú štruktúru manažment dlho považoval za príliš drahú.

Tieto dve dcérske spoločnosti budú pokračovať v prevádzke súčasne.

Ide vraj len o znižovanie nákladov na personál

Skupina uviedla, že od novembra začne s náborom personálu, pričom uprednostňuje kandidátov so skúsenosťami.

Podľa nemeckej tlače by z novej spoločnosti mohli profitovať aj bývalí zamestnanci nízkonákladovej dcérskej spoločnosti skupiny Germanwings, ktorá zanikla v roku 2020.

Odbory však túto stratégiu odsúdili ako legálny trik. Hovoria, že tento krok umožňuje Lufthanse znížiť náklady najímaním zamestnancov už prítomných v skupine na základe nových menej výhodných zmlúv.

V auguste silný pilotný odborový zväz VC odsúdil „letecké spoločnosti, ktoré vždy vytvárajú nové prevádzkové dcérske spoločnosti, aby obchádzali alebo znižovali cenové podmienky“.

Toto leto organizácia zvýšila platy pilotov Lufthansy o 17 percent. Nasledovala patová situácia, ktorá trvala niekoľko mesiacov, a opakované štrajky.

Lufthansa reagovala ubezpečením, že chce pre budúcich zamestnancov vyjednať zmluvné podmienky, ktoré budú „konkurencies­chopné“.

cestovanie, dovolenka, lietadlo Čítajte viac Máme konečne odpoveď? Ktoré sedadlo v lietadle je najbezpečnejšie? lietadlo, letisko Čítajte viac Meškali a ich bábätko nemalo letenku: Rodičia opustili syna na check-ine a bežali do lietadla lietadlo, Željava, Juhoslávia, podzemné letisko Čítajte viac V lese neďaleko Popradu sa zjavilo lietadlo: Je to svetový unikát a predáva aj 'letenky'

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #letiská #Lufthansa