Macao chce cez filmy prilákať turistov do kasín

Macao, malý polostrov na juhu Číny, dokázalo v oblasti hazardných hier za niekoľko rokov vytlačiť Las Vegas z prvého miesta. Chce tiež prilákať filmových režisérov svojimi okázalými kasínami a starobylými uličkami.

18.07.2013 14:50
Macao, kasína Foto:
Macao chce prilákať turistov do svojich kasín.
debata

Zloduchovia či osudové ženy, to všetko na pozadí akéhosi tropického Portugalska strateného v Čínskom mori, lákalo režisérov už desiatky rokov a láka ich dodnes.

Tu sa odohrávali niektoré scény filmu Dodookdeul (Zlodeji), ktorý natočil juhokórejský režisér Dong-hun Choi. Od júla, keď vstúpil do kín, ho videlo 12,5 milióna juhokórejčanov a film sa tak stal druhým najúspešnejším v tejto krajine.

Zápletka filmu spočíva okolo gangu Číňanov a Kórejčanov, ktorí pripravujú krádež diamantov. Scenár pripomína hollywoodský úspešný film Danyho parťáci, ktorého dve verzie, z rokov 1960 a 2001, sa odohrávajú v Las Vegas.

„Vybrali sme si Macao pre jeho príťažlivú exotickú atmosféru,“ vyhlasuje producentka filmu. „Kontrast medzi modernými kasínami a malými pochmúrnymi domčekmi, ktoré lemujú úzke uličky bývalej portugalskej kolónie dodávajú filmu tú pravú atmosféru,“ dodáva.

Minulý rok navštívilo Macao vyše 28 miliónov ľudí, čo je pre toto malé územie tvorené polostrovom a dvoma malými ostrovčekmi so 600-tisíc obyvateľmi rekordný počet.

Väčšina turistov sem neprichádza pre portugalské reštaurácie a kostoly, ktoré vybudovali jezuiti, ale najmä pre tridsať gigantických kasín s tisíckami hotelových izieb a priestornými herňami, z ktorých jedna má dokonca repliku benátskeho kanála s gondolami.

Bývalá kolónia, ktorú v roku 1999 prenechali Číne, si zachováva širokú autonómiu a teší sa tej výsade, že je jediným miestom v Číne, v ktorom sú povolené hazardné hry.

Hráči prichádzajú najmä z Číny, Hongkongu a Tajvanu, ale Macao sa snaží svoju klientelu rozšíriť. Z Južnej Kórey prišlo vlani takmer 400-tisíc ľudí, o 20 percent viac ako rok predtým.

Existuje lepšia reklama ako film?

A čo by mohlo byť účinnejšie na prilákanie turistov, než zvečniť Macao vo filmoch či televíznych seriáloch. Úrad pre turistiku v Macau sa teší najmä z toho, že ich územie bolo využité pre natočenie niekoľkých juhokórejských televíznych seriálov, ako v roku 2008 Na východ od raja alebo v roku 2010 Utečenec: Plán B. „Južná Kórea má na náš svet veľký kultúrny vplyv a tieto populárne seriály urobili Macau reklamu,“ vyhlásil Lew Hwan Kyu z Úradu pre turistiku. „Je to nepriamy, ale účinný spôsob reklamy,“ dodáva.

Už v roku 1952 pristáli vo filme Macao bývalý vojak, ktorého stvárnil Robert Mitchum a kabaretná speváčka, ktorú stelesnila Jane Russellová, v tomto prístave na konci sveta pri hľadaní dobrodružstva. V roku 2009 vyslal hongkongský režisér Johny To Johna Hallydaya po stope vrahov manžela a detí jeho dcéry do Macaa, ktorý bol ponorený do dažďa a žiary neónov vo filme Nemilosrdný.

Film Šanghajské prekvapenie, kde boli tiež niektoré scény natočené práve tu, spojil v roku 1986 na plátne dvoch mladých manželov Madonnu a Seana Penna. Bol to veľký prepadák. Penn neskôr povedal, že ho pri natáčaní zatkli, pretože zhodil jedného paparazza zo svojho balkóna. Z väzenia utiekol podľa svojich slov tak, že naskočil do vznášadla a odletel do Hongkongu.

debata chyba