Durian smrdí, ale chutí!

Durian je asi jediné ovocie na svete, ktoré má svoju vlastnú zákazovú tabuľku podobne ako cigareta, zmrzlina či korčule. Prečiarknutý piktogram durianu možno bežne nájsť v juhovýchodnej Ázii na dverách hotelov, dopravných prostriedkov i letísk. Tento "pichľavý ježko" totiž neuveriteľne smrdí, ale lahodne chutí. Aj preto ho nazývajú kráľom ovocia!

07.10.2013 06:00
detailny durian Foto:
Durian je kráľ ovocia.
debata (5)

Jeho arómu mnohí prirovnávajú ku nahnitej cibuli, terpentínu, syru s modrou plesňou, smradľavým ponožkám. V jednom z kontroverzných dielov známej britskej reality šou Brainiac si dobrovoľník strčil hlavu do sklenenej nádoby, v ktorej bola prepotená teniska s kusom psieho exkrementu na podrážke, pokazené vajcia a vzorka natráveného obsahu žalúdka. Zápach naakumulovaný v tomto akváriu vydržal dýchať 22 sekúnd.

Následne (nie je jasné, po akej dlhej prestávke na zotavenie) zopakoval tento pokus v nádobe s rozkrojeným durianom. Koncentrovanú arómu zvládol dýchať 8 sekúnd a následne už kamera len ukázala, ako sa priotrávený týmto čuchovým zážitkom skláňa nad vedrom. Milovníci durianu a mnohí cestovatelia však nenechali na tejto časti relácie ani „nitku suchú“, o čom svedčí vyše 1 820 komentárov na yotube.com pod titulkom „How smelly is the durian?“.

Skazené vajcia so slivovicovou šabľou

„To, že durian zapácha, je asi taká informácia, ako keby niekto povedal, že žralok trošku hryzká. Durian smrdí, smrdí, smrdí! Jedno slovo je naozaj málo a ani tri nie sú dosť,“ napísal vo svojej knihe Tam-tam Boris Filan. On si durian po prvýkrát kúpil na Bali. „Smrdí ako skazené vajcia so slivovicovou šabľou a mačacími výkalmi,“ nezaprel sa talentovaný autor pôvabných prirovnaní a metafor. Zápach durianu podľa neho preniká stenami ako rádioaktivita a ako prízrak smrti kráča neviditeľný mestom. Vtedy si Filan zapchal nos a ochutnal ho – krém na kôstkach má podľa neho chuť ako pripálený stuchnutý fazuľový prívarok so smotanou.

„Pudingová, maslovitá, jemná konzistencia a vynikajúca chuť zaraďujú durian na popredné miesto medzi jedlými plodmi. Chutí ako niečo medzi cesnakom, cibuľou, mandľami a vanilkou,“ opisujú durian jeho milovníci. Aziati si svoju kuchyňu bez durianu nedokážu ani predstaviť, na miestnych trhoviskách je tento plod veľký ako rugbyová lopta s váhou dva až štyri, ale aj desať kilogramov, vyhľadávanou lahôdkou. Možno ho jesť v rôznych štádiách zrelosti, čerstvý, mrazený, varený, používa sa na prípravu sladkostí ako cukríky, sušienky, zmrzlina, známe sú aj durianové čipsy alebo kvasené plody pod názvom tempoyak. V českej tv relácii z durianu pripravili mliečny koktejl s kokosovým mliekom, ktorý odporučili dochutiť trstinovým cukrom a podávať ako nedeľný múčnik.

Durian je pomerne drahý a farmár, ktorý dopestuje veľa durianov, sa automaticky považuje za bohatého. Preto sa duriany kradnú a dokonca sa kvôli nim aj vraždí! Indonézia, Singapur, Bali, južná India, Filipíny… Slováci si durian môžu kúpiť napríklad v rakúskej Viedni, kam sa najčastejšie dováža z Thajska. Tam je aj najväčšia durianová plantáž na svete.

Nevoňajte, ochutnajte!

My sme si svoj prvý durian v živote kúpili na trhu na Srí Lanke. Stál 500 rupií, čo je päť väčších sladučkých ananásov alebo tri litre benzínu, ktorý sa tu považuje za veľmi drahý. Trhovníčka to na prelome marca a apríla ospravedlňovala aj tým, že nie je sezóna. V tropických oblastiach severnej pologule sú dve hlavné obdobia jeho zberu – od novembra do februára a od júna do októbra. V čase zberu sa šíri typický pach plodov po celom kraji, kde sa pestujú. Zrelé plody odpadávajú zo stromov vysokých až 45 metrov, čo je celkom slušná hrozba pre človeka aj pre menšie zvieratá. Zo starých vysokých stromov sa zbierajú veľmi zle, domorodci ich hľadajú v tráve, aby ich nezožrali opice či slony.

„Durian sa považuje za afrodiziakum,“ oznámil nám Manoj Peiris, náš srílanský sprievodca a šofér. A ochotne ho zjedol spoločne s nami. Na tejto informácii niečo bude, pretože svetložltá krémovitá dužina obsahuje veľké množstvo vitamínov B1, B2, C a E, mnohé aminokyseliny, bielkoviny, tuky, ale aj nezanedbateľné množstvo cukrov. Aj preto je durian kaloricky výdatný, má takmer dvakrát viac kalórií ako banán. Aziati tvrdia, že dokonca znižuje horúčku. Trhovníci používajú pri manipulácii s durianom rukavice pre jeho pichľavé ostne. Hrubú kožovitú šupu vám otvoria ostrým nožom a zvnútra si jeden po druhom vyberáte mesiačiky pudingovitej hmoty obaľujúcej veľké semená. „Náš“ durian zapáchal minimálne, možno nebol dostatočne zrelý, ktovie. Mäsitá dužina sa však môže konzumovať v rôznych fázach zrelosti a je naozaj lahodná a maslovitá. Navyše jestvuje niekoľko zástupcov rodu „Durio“, podľa ktorého sa volal aj šialený vedec zo sci-fi filmu Barbarella a následne hudobná skupina Duran Duran.

Trhovník v meste Kandy predáva duriany -... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
Srí Lanka durian duriany trh Trhovník v meste Kandy predáva duriany - najsmradľavejšie ovocie na svete.

V roku 2007 sa výskumníkom podarilo vypestovať odrodu durianu bez jeho typického zápachu. Táto odroda má názov Chanraburi 1. Nestretla sa však zo záujmom, naopak, vyvolala nevôľu Malajzijčanov, Singapurčanov a Indonézanov. Práve nepríjemný zápach totiž z durianu robí typické ovocie, na ktoré jeho milovníci nedajú dopustiť. Mali by ste chuť na olomoucké syrečky, ktoré nesmrdia? Preto durian v Ázii nevoňajte, ale rovno ochutnajte!

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #Durian #juhovýchodná Ázia #Srí Lanka