Ružové jazero v Senegale je hračkou prírody

Zelená, modrá či celkom priezračná - taká zväčša býva voda v jazerách. Na svete však je niekoľko výnimiek - napríklad tie, ktoré v okolitej prírode kričia svojou výraznou ružovou farbou. Jedným z nich je napríklad Retba v Senegale.

07.01.2014 06:00
Jazero Retba, Senegal Foto:
Jazero Retba fascinuje svojou farbou.
debata (1)

Názov jazera Retba zrejme niečo hovorí nielen cestovateľom a milovníkom prírodných bizarností, ale aj fanúšikom motoristických športov. Práve tu sa totiž končila Rally Dakar pred tým, ako sa presťahovala do Južnej Ameriky.

Výsledok vysokej slanosti možno pozorovať aj na... Foto: Lakeretba.com
Jazero Retba, Senegal Výsledok vysokej slanosti možno pozorovať aj na brehu jazera.

Jazero Retba, alebo rečou domácich Lac Rose (Ružové jazero), od mora delia len neveľké duny. Nie je teda prekvapením, že voda v ňom má vysokú koncentráciu soli, ktorá sa blíži až k slanosti Mŕtveho mora. Čo však jednoznačne turistov zaujme viac, je jeho výrazná ružová farba. Nie je výsledkom nehody v chemickej továrni ani výplodom šikovného retušovania grafikov, ale skutočnosťou. Môže za ňu baktéria Dunaliella salina, ktorá pri spracovávaní slnečného žiarenia produkuje ružový pigment. Táto farba je špeciálne výrazná práve teraz, počas obdobia sucha (od novembra do júna).

Ružová farba jazera najlepšie vynikne v... Foto: Lakeretba.com
senegal-lac-rose-pink-lake Ružová farba jazera najlepšie vynikne v bezvetrí počas obdobia sucha.

Keďže jazero je enormne slané, veľa živých organizmov v ňom neprežije a rybári si na svoje veľmi neprídu. Zaujímavým pohľadom sú však domáci, ktorí ručne zbierajú soľ z dna jazera. Kto sa chce v jazere okúpať, môže, pretože spomínané baktérie nie sú pre človeka nebezpečné. Jeho rozmery nie sú nijako omračujúce – povrch má asi tri kilometre štvorcové a v najhlbších miestach má okolo troch metrov.

Zberači soli pri práci. Foto: Lakeretba.com
Retba, Senegal Zberači soli pri práci.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Retba #Senegal #ružové jazero