Čínske červené obálky a superpodnikaví Američania

Číňania už po stáročia pestujú svojskú tradíciu: počas Jarných sviatkov obdarovávajú deti a slobodných mladých ľudí tzv. červenou obálkou (chung-pao), v ktorej sa ukrýva hotovosť v rôznej výške. Ministerstvo financií USA v súlade s čínskou mentalitou ešte v roku 2000 zaviedlo tradíciu inú: vždy v decembri sa vo Washingtone vytlačí niekoľkodesaťtisícová séria bankoviek pri príležitosti nadchádzajúceho roka podľa čínskeho zvieratníka.

20.02.2014 06:00
2009-1-Horse-3 Foto:
Na internete sa predávala elegantná červená obálka s čínskymi dekoráciami a prianím „úspešného roku koňa“ – bola v nej umiestnená hlavná aktérka: jednodolárová bankovka so sériovým číslom, ktoré sa začína 8888...
debata

Začiatkom decembra 2013 to bola séria k roku koňa, vzápätí spustená do internetového predaja v počte kusov 88 888. Ide o elegantnú červenú obálku s čínskymi dekoráciami a prianím „úspešného roku koňa“ – do takejto krásnej darčekovej obálky je umiestnená hlavná aktérka: jednodolárová bankovka so sériovým číslom, ktoré sa začína 8888… A teraz to hlavné: jedna takáto bankovka sa predáva za 5,95 USD. Pri nákupe nad 50 kusov stojí len 4,5 USD a pri nákupe nad 1 000 kusov cena klesne na magických 3,95 USD.

Osmička znamená bohatstvo

Prečo práve osmička? Číňania sú nielen poverčiví, ale aj chorobne zaťažení na čísla a ich symbolické významy. Číslo „osem“ sa vyslovuje „pa“ – Číňanom foneticky pripomína južanskú výslovnosť „fa“, od slova „fa-cchaj“ – „zbohatnúť“. Ministerstvo financií USA to veľmi dobre vie a ponúka viac podobných produktov s magickou osmičkou, v rámci série tzv. Lucky money collection – niečo ako „Peniaze pre šťastie“ so zberateľskou hodnotou. Existuje aj iný typ červenej darčekovej obálky – napríklad Prosperity forever note čiže bankovka večnej prosperity. Jej číselný kód je ešte sofistikovanejší: začína sa trojčíslím 168, foneticky podobné vete v južanskej čínštine: „chcem zbohatnúť“.

Ministerstvo financií USA ponúka viac podobných... Foto: FOTO: PANIX.COM
2009-1-Horse-2 Ministerstvo financií USA ponúka viac podobných produktov s magickou osmičkou, v rámci série tzv. Lucky money collection – niečo ako „Peniaze pre šťastie“ so zberateľskou hodnotou.

Tradícia v digitálnej podobe

Mimochodom, pokiaľ ide o tradíciu strkania červených obálok obzvlášť deťom prominentov s istým vplyvom (skrytá forma úplatku), nedávno sa táto bohumilá činnosť posunula do digitalizovanej podoby. Na čínskom mobile existuje aplikácia „odoslať červenú obálku“ („fa chung-pao“), pomocou ktorej možno zaslať peniaze priamo na účet adresáta, bez papierovania, hocikam na svete.

Jednorazovo sa dá poslať maximálne 200 jüanov. Ale čínska vynaliezavosť nepozná hraníc. Čínske noviny tento rok priniesli prípad študenta, ktorý dostal v Anglicku od rodičov z Číny 18 takýchto jednorazových finančných injekcií cez mobil, zakaždým vo výške 88 jüanov. Samé „naj“ čísla – takže šťastie mu bolo nadelené minimálne na sto rokov života. Klasických papierových obálok sa len v Hongkongu vlani darovalo 320 miliónov kusov, čo vraj zodpovedá vyrúbaniu 16 300 stromov. (Zdá sa mi to veľa, ale citujem čínsku dennú tlač.) Z tohto pohľadu je odkliknutie aplikácie v mobile naozaj efektívnejšie.

Zberateľská atrakcia

Poznať čínske národné tradície a neochvejné rodinné zvyklosti sa v podnikaní vypláca. Európska centrálna banka sa možno postupne bude inšpirovať. Veď v prípade amerického dolára, ktorý používajú stámilióny Číňanov aj za hranicami USA, ide o celkom pekný čistý zisk. Napriek obmedzeniu maximálne 50 kusov obálok na človeka bol celý náklad jednodolároviek so štyrmi osmičkami rozobraný do 24 hodín po spustení predaja.

P. S.: Rýchlosť, akou sa bankovky minuli, šokovala aj samotné ministerstvo financií USA. Nikdy sa totiž v takom rekordnom čase nevypredali. To ale nie je koniec príbehu. Veľká časť nákladu atraktívnych bankoviek putovala na eBay, kde sa momentálne predávajú ako zberateľská atrakcia po 10 dolárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #rok koňa #čínsky nový rok #červená obálka #chung-pao #jarné sviatky #bankovky