Reportáž: Za hrsť čaju zo Srí Lanky

Illai, illai, nie, nie! kričia tamilské zberačky čaju. Spočiatku som si myslela, že sa nechcú fotografovať. Vo chvíli, keď som takmer po členok šliapla do kaluže plnej vody a blata, pochopila som, pred čím ma varovali. Šťavnatá zelená Srí Lanka! Čajové plantáže v nadmorských výškach 1 500 - 2 000 metrov zaberajú vyše 10 % poľnohospodárskej pôdy, ktorá je veľmi úrodná. A srílanské "zelené zlato" sa dodnes nazýva cejlónskym čajom.

04.03.2014 06:00
hlavna caj Foto:
Na zber čaju sa nepoužíva mechanizácia.
debata

Na začiatku bola káva. Znie to neuveriteľne, pretože spojenie „cejlónsky čaj“ je také typické ako talianske cestoviny alebo ruská vodka. Úspech cejlónskeho čaju je založený na kolapse pestovania kávy. Počas ranej britskej koloniálnej vlády, keď bol ešte Cejlón Cejlónom, a nie Srí Lankou, sa v horách tohto ostrova ležiaceho v Indickom oceáne pod Indiou pestovala káva. Až dovtedy, kým v 70. rokoch 19. storočia nezničila celý priemysel zákerná pleseň napádajúca listy kávovníka „hemileia vastatrix“, ktorému sa hovorilo aj „Ničiteľka Emily“.

Prvá komerčná čajová plantáž vznikla na Srí Lanke až v roku 1867 a založil ju škótsky plantážnik James Taylor. Za toto prvenstvo síce jeho meno neupadlo do zabudnutia, ako podnikateľ však dopadol neslávne: Veľkí obchodníci s čajom neskôr pohltili menšie farmy Taylorovho typu, z vedenia vlastnej farmy bol neskôr prepustený a o rok neskôr ako 57-ročný zomrel. Ani pravidelné popíjanie čaju mu dlhovekosť nezaručilo, zabilo ho rozčarovanie z neúspešného biznisu…

Srílanská čajová plantáž. Foto: Dávid Popovič
plantaz2 Srílanská čajová plantáž.

Domáci pijú presladený čaj s mliekom

Čaj, najmä ten zelený, nefermentovaný, sa už dvetisíc rokov považuje za zdravý nápoj, je symbolom ľudskej prirodzenosti a pri oslave bohatstva prírody mu konkuruje azda len víno. Srílančania víno prakticky nepoznajú a čaj pijú predovšetkým čierny.

„Spotreba zeleného čaju síce stúpa, ale pijú ho ľudia z vyšších spoločenských vrstiev,“ myslí si 26-ročný Viraj Chamikara. Viraj žije v hornatej oblasti centrálnej Srí Lanky, odkiaľ do oblasti Nuwara Eliye, tzv. Malého Anglicka aj s jeho častými „britskými dažďovými prehánkami“, nie je až tak ďaleko.

„My pijeme najmä čierny čaj s mliekom a palmovým cukrom,“ hovorí Viraj. „Niektorí čaj popíjajú tak, že si do úst dajú kúsok palmového cukru a zapijú to čajom, potom zas kúsok cukru a hlt čaju.“ Normálnemu čaju sa tu v reštauráciách hovorí „milk tea“ a ak nechcete dostať presladenú bielu brečku, je dobré vopred obsluhu požiadať o mlieko a cukor zvlášť. Srílančania, paradoxne, pijú neveľmi kvalitný čaj, pretože najkvalitnejšia produkcia ide na export.

Napriek tomu, že ide o krajinu v blízkosti rovníka, kde sa priemerné teploty v nížinách a na pobreží pohybujú okolo 26 – 30 stupňov Celzia, čaj sa tam pije zásadne teplý. Obyčajne dopoludnia medzi deviatou a desiatou a popoludní medzi treťou a piatou. Čaju, ktorý vám ráno na raňajky prinesú do hotelovej izby, hovoria po anglicky „bed tea“. Čaj sa totiž všade na svete nazýva len dvoma podobnými spôsobmi: čaj a tea. Oba vychádzajú z čínskych dialektov, kde sa v jednej provincii čaju povie „chah“ a v inej „te“. Keďže kolískou čaju je práve Čína, odtiaľ sa názvy rozšírili do celého sveta.

Pravý čaj je z lístkov čajovníka

Tamilské ženy na srílanských čajových plantážach majú tmavšiu pokožku ako Sinhálci, tunajšie väčšinové obyvateľstvo. Ide o lacnú pracovnú silu pôvodom z južnej Indie. V minulosti bola práca na kávových plantážach sezónna a tamilské robotníčky migrovali. Čaj sa však zbiera po celý rok, zberačky tu ostali nastálo a vznikla populácia plantážnych Tamilčanov, ktorých potomkovia pracujú na čajových plantážach dosiaľ. Patria však k najchudobnejším komunitám na ostrove. Trhanie lístkov je namáhavá záležitosť, treba rozoznávať staré a mladé koncové lístky. Skúsené zberačky denne nazbierajú aj 30 kg čerstvého čaju.

Skúsená zberačka denne nazbiera aj 20-30 kg... Foto: Dávid Popovič
zberacky caju male Skúsená zberačka denne nazbiera aj 20-30 kg čajových lístkov.

V našich končinách sa slovom čaj hovorí aj nálevu z byliniek. V skutočnosti je pravý čaj len ten z lístkov čajovníka. Je to vždy zelená rastlina, ktorá by dorástla aj do výšky desiatich metrov, keby sa šľachtené čajové kríky neorezávali, takže z nich po celý rok pučia nové vetvičky s mladými lístkami. Cejlónsky čaj sa delí na tri typy podľa nadmorskej výšky, v ktorej rastie. Najkvalitnejší je tzv. high grown, z vysokých polôh centrálnej vrchoviny.

Na najstaršej srílanskej plantáži

Pedro Estate je plantáž, ktorú založil už spomínaný James Taylor. Dvesto kríčkov čajovníka zasadili v roku 1886, čo je najstaršia zdokumentovaná plantáž na Srí Lanke. Čaj tu rastie v nadmorskej výške 1 910 metrov pri priemernej teplote 15 stupňov Celzia a priemerných ročných zrážkach 2 500 mm. Návštevníci si musia obliecť zelené zástery, za vstup v hodnote 200 rupií (niečo vyše jedného eura) si môžu pozrieť výrobu a na záver nakúpiť v tunajšom obchodíku. V takýchto „čajových továrňach“ s obľubou nakupujú aj samotní srílanskí turisti, pretože sú tu veľkoobchodné ceny a jednoznačne vlastná produkcia z priľahlej plantáže.

Najstaršia čajová plantáž na Srí Lanke. Foto: Dávid Popovič
plantaz Najstaršia čajová plantáž na Srí Lanke.

Na zber čaju sa nepoužíva mechanizácia. Na najlepšie druhy zeleného čaju sa zberajú iba prvé dva listy a púčiky. Listy sa pritom nesmú poškodiť, inak by sa začal proces fermentácie. Ostávajú zelené, nezhnednú. Pri najkvalitnejšom listovom čaji ostávajú celé listy prakticky neporušené. Čaj „broken“ je z polámaných listov, je výdatnejší a silnejší ako listový čaj. Malé kúsky listov sa označujú ako „fannings“ – drvina a najmenšie „dust“ – prach. Z nadrobno posekaných lístkov sa dá rýchlo urobiť silný nálev a najčastejšie sa používajú pri výrobe vrecúškového čaju. V mnohých medzinárodných značkách čaju sa používa cejlónsky čaj zmiešaný s čajom z iných krajín. Výsledný čajový produkt ochutnávajú degustátori. Je to vysoko špecializovaná profesia a na Srí Lanke sú uznávaní rovnako ako vo Francúzsku degustátori vína.

Továreň na výrobu čaju. Foto: Dávid Popovič
cajova factory Továreň na výrobu čaju.

„Čajíčkovať“ je zdravé

Čaj, v prvom rade zelený, je omnoho viac ako jednoduchý horúci nápoj. Je nielen neoddeliteľnou súčasťou života a zvykov v ázijských krajinách, ale je aj základnou látkou v prevencii a liečbe chorôb. Je dokázané, že zelený čaj je okrem iného mimoriadnym zdrojom účinných protirakovinových látok, polyfenolov. Sú to látky, ktoré umožňujú rastline, v tomto prípade čajovníku, odolávať množstvu patogénov. Ich obsah závisí od miesta pestovania, rozmanitosti čajových odrôd i technológie spracovania. „Čajíčkovať“ je teda nielen príjemné, ale aj zdravé.

Dlhé vrtké prsty tamilských zberačiek sa priam nekontrolovateľne mihajú medzi zelenými čajovými lístkami. Keď ich majú plnú hrsť, hodia natrhanú úrodu do koša z palmových listov alebo jutového vreca na svojom chrbte. Všetky sú pekne, čisto a farebne oblečené, na rukách majú prstene, ozdobné náramky a medzi obočím neodmysliteľnú bodku. Tamilčania sú totiž hinduisti a uprostred čajových kríkov majú aj svoje chrámy.

Na rozlúčku mi do spojených dlaní jedna vtisne za hrsť čajových lístkov. Čo vzácnejšie už môžete dostať od zberačky čaju na Srí Lanke?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čaj #Srí Lanka #Cejlón #čajové plantáže #cejlónsky čaj