Dovolenka v kozom stane priblíži turistom tajomný svet beduínov

Napriek napätiu, ktoré na Blízkom východe vládne, cestovný ruch v tejto oblasti nezaznamenal pokles. Prinajmenšom od roku 1970 si však Izrael uvedomuje možnú hrozbu odlivu návštevníkov. Preto sa tamojšie turistické združenia snažia renomé svojej krajiny vo svete vylepšovať aktívnym PR, ktoré ubezpečuje, že turisti môžu na väčšinu miest cestovať bezpečne.

07.04.2015 07:00
Beduíni, Negevská púšť, Izrael, ťavy, stany, Foto:
Beduíni sú pohostinní, návšteve ponúknu napríklad kávu.
debata

Osobitne počas veľkonočných sviatkov navštevujú tisícky turistov Izrael a časť Palestíny, teda územie historicky nazývané Svätá zem.

Avšak okrem tradičných miest ako Jeruzalem, či Betlehem, ktoré zaujímajú predovšetkým religióznych turistov, sa teší v poslednom období nárastu popularity tiež vidiecky turizmus.

Aj beduíni vedia robiť cestovný ruch

Stále častejšie v tejto oblasti cestovného ruchu spájajú svoje sily arabskí a židovskí poskytovatelia, aby návštevníkom dokázali pripraviť zaujímavé a zároveň kvalitné a komfortné výlety za hranice bežných turistických chodníkov.

Dovolenka v Negevskej púšti znamená... Foto: SHUTTERSTOCK
Beduíni, Negevská púšť, Izrael, ťavy, stany, Dovolenka v Negevskej púšti znamená nezabudnuteľný zážitok. Beduíni berú turistov na ťavách medzi duny.

Projekt Bedouin Experience umožňuje nahliadnuť do sveta tajomných beduínov z Negevskej púšte, ktorá sa rozprestiera na juhu Izraela, a dozvedieť sa čosi o ich kultúre.

Bedouin Experience založili dvaja izraelskí aktivisti za ľudské práva: Sliman – izraelský beduín a Židovka Yeela. Ich cieľ bol jasný – spropagovať púštny národ a v neposlednom rade mu pomôcť aj finančne.

Domorodí obyvatelia si po stáročia prerážajú životnú cestu pieskovými dunami a v príkrych podmienkach rozvíjajú svoju kultúru. Sú závislí od hospodárskych zvierat a pravidelne musia kočovať od vody k vode.

Napriek ťažkým podmienkam však majú vo vetrom ošľahaných tvárach prívetivý výraz a vo svojich stanoch, ktoré niektorí zhotovujú z kozích koží, s veľkou pohostinnosťou vítajú návštevníkov.

V každom stane iný program, plný servis zaručený

Tri dni a tretinu – takto dlho si pohostinnosť beduínov užíva každý pocestný, ktorý na ich tábor narazí hocikde v Negevskej púšti. A táto tradícia trvá dodnes.

Bedouin Experience sprostredkováva pobyty pre malé skupinky turistov, ale aj jednotlivcov, ktorí si chcú na čas oddýchnuť od rýchleho moderného sveta. K dispozícii je však tiež obrovský stan „Desert ship“, teda púštna loď, ktorý pojme aj veľké výpravy.

Turista v Negevskej púšti. Foto: SHUTTERSTOCK
Beduíni, Negevská púšť, Izrael, ťavy, stany, Turista v Negevskej púšti.

Desert ship ponúka okrem tradičných beduínskych jedál – samozrejme v plnej penzii a s možnosťou výberu kóšer variantu – atrakcie ako jazdenie na ťavách, výlety na džípoch a po večeroch hudobné lekcie hry na bubny.

Stan Elias prevádzkujú Atia a Naama v osade Hašem Zaneh. Turisti si toto miesto vyberajú často kvôli skvelej domácej kuchyni.

Skrytá dedina je jednou z posledných autentických malých usadlostí. Skôr, ako sa turisti stihnú vôbec predstaviť, hostiteľ Salman Sadan ich ponúkne tradičným chlebom libbeh pripraveným priamo na žeravých uhlíkoch. A k večeri servíruje tento talentovaný rozprávač staré príbehy z púšte.

Dedina Drejat ponúka turistom ubytovanie v jaskyni, kde ešte donedávna skutočne žili púštni ľudia. V kamennom príbytku im beduíni ponúknu izraelský raňajkový jogurtový syr labane a na večeru maqlubu – tradičné arabské jedlo z mäsa, ryže a zeleniny, ktoré sa servíruje vyklopené na tanieri naopak, čo aj vystihuje jeho názov, ktorý doslova znamená „hore nohami“.

Bez ženskej ruky by to v beduínskom svete nešlo

Beduíni sú príslušníci arabských nomádskych kmeňov obývajúcich prevažne púšte. Žijú od atlantického pobrežia Sahary, cez Západnú púšť v severnej Afrike, Sinajskú a Negevskú až k Arabskej púšti.

Projekt Bedouin Experience umožňuje nahliadnuť... Foto: SHUTTERSTOCK
Beduíni, Negevská púšť, Izrael, ťavy, stany, Projekt Bedouin Experience umožňuje nahliadnuť do sveta beduínov z Negevskej púšte a dozvedieť sa čosi o ich kultúre.

Odpradávna sa zoskupujú do príbuzných kmeňov, ktoré sa organizujú na niekoľkých úrovniach, kde hrá úlohu hierarchia. Beduínsky kmeň vedie šejk a veľmi silný vplyv na ich životy má kódex cti.

Tento púštny národ sa živí farmárstvom, preto sa často musí presúvať k vode a poľnohospodárskym zdrojom. Bohatší vlastnia čriedy tiav, menej majetní chovajú ovce a kozy.

Beduínske ženy zvykli robiť väčšinu práce: na svojich bedrách mali starostlivosť o ovce, tkanie, výrobu stanov, nosenie vody z ďalekých studní… Ženy boli tiež liečiteľky – a to všetko stíhali popri starostlivosti o rodinu a vyšívaní tradičných pestrých šiat, ktoré si dnes turisti môžu kúpiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #púšť #beduíni