Ako sa žije na najizolovanejšom súostroví sveta Tristan da Cunha?

Medzi Južnou Amerikou a Afrikou sa nachádza najosamelejšie obývané súostrovie, od Ria de Janeiro je vzdialené 3 360 kilometrov a od Kapského mesta ho delí 2 800 kilometrov. Lietadlo sa naň nedostane, pretože nemá vzletovú a pristávaciu dráhu a ak sa tam vyberiete loďou od juhoafrických brehov, rezervujte si na cestu šesť dní. Sopečné súostrovie Tristan da Cunha býva tiež zastávkou počas mesačných výletných plavieb po oceáne medzi decembrom a aprílom, po dlhom pobyte na mori je pre dovolenkárov stabilná pevnina skutočne vítanou zmenou.

02.09.2015 07:00
Tristan da Cunha, vlajka, zástava, ostrov,... Foto:
Vlajka Tristan da Cunha.
debata (1)

Na hlavnom rovnomennom ostrove Tristan da Cunha býva v jedinej dedine Edinburgh of the Seven Seas (názov sa dá preložiť ako Edinburgh siedmich morí) menej než tristo ľudí. Domy si postavili na maličkom plochom kúsku inak úplne hornatej krajiny.

Okrem sídelného ostrova tvorí súostrovie Tristan da Cunha niekoľko ďalších – Inaccessible Island (v preklade Neprístupný ostrov), Nightingale Island (Slávičí), Middle Island (Stredný) and Stoltenhoff Island. Na Gough Island, ktorý je vzdialený asi 300 kilometrov, majú svoje základne meteorológovia a vedeckí výskumníci.

Hlavný ostrov Tristan da Cunha je dlhý len 11 kilometrov a tvaruje ho obrovský vulkán, ktorý je doteraz činný. Prechádzka po okolí je kvôli príkrym svahom pomerne namáhavá, ale okolie Edinburgh of the Seven Seas je mierne a pokryté príjemnou trávou.

V roku 1961 sa všetci ľudia museli z ostrova evakuovať pre erupciu tamojšej sopky Queen Mary's Peak. Škody na majetku v dedine boli našťastie minimálne a obyvatelia sa po dvoch rokoch života v Anglicku mohli vrátiť do svojho izolovaného ostrovného sveta.

Tristan da Cunha je autonómnym územím Veľkej Británie a oficiálne ho spravuje vláda na ostrove Svätá Helena, ktorý leží dvetisíc kilometrov severne.

Osada Edinburgh of the Seven Seas dostala meno podľa syna kráľovnej Viktórie, princa Alfréda, vojvodu z Edinburghu, ktorý ostrovy navštívil v roku 1867. V tom čase Tristan da Cunha slúžil ako základňa Kráľovského námorníctva, neskôr odtiaľ armáda monitorovala pohyb lodí a rádiovú komunikáciu nacistických ponoriek.

Na ostrove sa nachádza jediná budovaná cesta, ktorá spája dedinu s asi 4,5 kilometra vzdialenou oblasťou Potato Patches. Jazdia po nej miestne autá, traktory ale doobeda premáva aj autobus. Spiatočný lístok stojí 5 libier, dôchodcovia majú cestu zadarmo.

Okrem výletných parníkov sa na súostrovie dá priplaviť aj na rybárskych či nákladných lodiach, ktoré však majú obmedzené miesta a prioritu dostávajú lekári, oficiálne návštevy a miestni, ktorí sa vracajú domov.

Ostrovy Tristan da Cunha sú okrem niekoľkých ľudí tiež domovom miliónov domorodých vtákov – napríklad niekoľkých druhov albatrosov a tučniakov. Návštevníci na ostrovoch si užívajú pokoj a radi kŕmia a pozorujú vtáky, no hlavným zdrojom financií miestnych nie je cestovný ruch, ale lov rakov a langúst. Príjmy majú tiež z predaja unikátnych poštových známok, zberateľských mincí, suvenírov a vlastných výrobkov.

Na ostrove nájdete továreň na spracovanie račieho mäsa (najväčšia budova), katolícky kostol sv. Jozefa (najvyššia) a anglikánsky kostol Panny Márie, školu, nemocnicu, múzeum, ale aj supermarket a kaviareň.

Zdroj: www.dailymail.co.uk, www.tristandc.com, wikitravel.org.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Atlantický oceán #ostrovy