V šálke čaju na Srí Lanku

Čaj je po vode najobľúbenejším nápojom na svete. Každý deň sa vypije viac čaju v porovnaní s akýmkoľvek iným nápojom vrátane kávy, nealkoholických aj alkoholických nápojov dohromady.

04.04.2016 07:00
Srí Lanka, čaj, zberačky, Lipton Foto:
Zberačky čaju a čajové plantáže v okolí Haputale.
debata

Na Srí Lanke čajové lístky zbierajú tamilské ženy. Majitelia čajových plantáží ich sem kedysi doviezli z Indie. Denne nazbierajú aj 20 kg čajových lístkov. A meno cejlónskeho čaju sa neodmysliteľne spája so Škótom, sirom Thomasom Liptonom.

Srílanské Haputale je tamilské mestečko ležiace na hrebeňoch kopcov pri južnom okraji hôr s výhľadom do širokého okolia. Samotné mesto nie je práve malebné, okolie so zelenými čajovými plantážami, na ktoré sa často znesie hmla, je však nádherné.

Čajové plantáže v okolí Haputale. Foto: Dávid Popovič
Srí Lanka, čaj, zberačky, Lipton Čajové plantáže v okolí Haputale.

Čajové plantáže v nadmorských výškach 1 500–2 000 metrov zaberajú na Srí Lanke asi 1 900 štvorcových kilometrov úrodnej pôdy. A srílanské „zelené zlato“ sa dodnes nazýva cejlónskym čajom. Pestovanie čaju vytvára na 22-miliónovej Srí Lanke viac ako milión pracovných miest.

Čaj zbierajú tamilské ženy

Najkrajšia na pobyte v Haputale je možnosť výprav do okolia. Ide najmä o výstup za nádherným výhľadom na miesto nazývané Lipton's Seat. Na východ od Haputale vedie cesta malebnou krajinou asi 11 km po okraji prudkého horského svahu, cez krásne čajové plantáže až ku čajovej továrni Dambatenne, ktorú v roku 1890 vybudoval sir Thomas Lipton.

Zberačky čaju a čajové plantáže v okolí Haputale. Foto: Dávid Popovič
Srí Lanka, čaj, zberačky, Lipton Zberačky čaju a čajové plantáže v okolí Haputale.

Ostalo tu zachované pôvodné koloniálne zariadenie ako dôkaz toho, že postup spracovania čaju sa nezmenil ani po rokoch. Pred továrňou čakajú majitelia tuk-tukov na záujemcov, ktorí by sa chceli vyviezť nahor na vyhliadku pána Liptona. Ten sa sem často prichádzal pokochať výhľadom na panorámu celého ostrova. Za jasného dňa údajne vidieť až pobrežie na juhu Cejlónu.

Na Lipton's seat možno od čajovej továrne vyšliapať aj peši. Trvá to asi dve a pol hodiny. Aj stúpanie tuk-tuku pomedzi čajové kríky, po úzkej asfaltke, ktorá sa vinie ako had, však má svoje čaro. Tamilské hinduistky s neodmysliteľnou bodkou na čele a veľkým vrecom na chrbte trhajú čajové lístky. Denne ich v každom počasí nazbierajú aj dvadsať kilogramov.

Zberačky čaju a čajové plantáže v okolí Haputale. Foto: Ivan Fulajtár
Srí Lanka, čaj, zberačky, Lipton Zberačky čaju a čajové plantáže v okolí Haputale.

Väčšina rodín Tamilov, ktorí sem prišli z Indie, žije v podpriemerných domoch stojacich na okrajoch plantáží. Denne zarobia asi štyri americké doláre. Na Srí Lanke ich od väčšinových Sinhálcov znevýhodňujú jazykové a kultúrne odlišnosti vrátane kastového systému.

Tuk-tukom či pešo stále nahor

Zvuk motora pradie svojím typickým tuk-tuk-tuk, vďaka čomu tejto trojkolke aj prischlo známe meno. Zákruta. A zas ďalšia. Smaragdovozelené koberce kríkov. Nadmorská výška má na kvalitu čaju veľmi dôležitý vplyv. Za najlepší sa považuje čaj pestovaný vo vysokej nadmorskej výške, ktorý rastie pomaly.

Čajové plantáže v okolí Haputale. Foto: Dávid Popovič
Srí Lanka, čaj, zberačky, Lipton Čajové plantáže v okolí Haputale.

Čajové lístky sa zbierajú približne každých sedem až štrnásť dní. Zbierajú sa pupene a dva vrchné lístky čajovníka. Dopravia sa do továrne, kde sa sušia prúdom vzduchu. Nasleduje proces fermentácie, keď sa zelené čajové lístky pôsobením tepla sfarbujú do hneda až čierna.

Jestvujú totiž tri základné druhy čaju: nefermentovaný zelený a biely čaj, polofermentovaný oolong, keď sa oxidačný proces zastaví v polovici, a plne fermentovaný čierny čaj. Výroba dobrého čaju je skutočným umením, ktoré sa zdokonaľuje desiatky rokov.

Welcome to Lipton'seat. Drevená tabuľa visiaca na reťaziach ako od bicykla víta návštevníkov na vrchole. Niekoľko mesiacov sa tam nachádza aj socha sira Thomasa Liptona v klobúku, ako sedí na lavičke so šálkou čaju v ruke, kde je ešte voľné miesto pre záujemcov o fotografovanie.

Vitajte u Liptona. Foto: Dávid Popovič
Srí Lanka, čaj, zberačky, Lipton Vitajte u Liptona.

V januári tohto roka už šálku v ruke nemal, čaj Lipton, zdá sa, komusi priveľmi chutil. Bol to Škót, sir Thomas Lipton, ktorému sa vlastne podarilo presláviť cejlónsky čaj po celom svete. Dnes je Srí Lanka jeho štvrtým najväčším pestovateľom. Pri ceste do Austrálie sa Lipton zastavil na Cejlóne a kúpil päť skrachovaných čajových plantáží. Medzi nimi aj tunajšiu obľúbenú v Dambatenne v blízkosti Haputale.

Svoju novú akvizíciu rozhlasoval pomocou neúnavnej inzercie a sloganom: „Z plantáže priamo do čajovej kanvice.“ V Británii sa mu podarilo vyvolať obrovský dopyt po cejlónskom čaji a jeho spoločnosť bola prvá na svete, ktorá predávala balený čaj.

Čaj a placky s čili

Počas turistickej sezóny si na vrchole Liptonovej vyhliadky možno vypiť šálku čaju a zjesť chutné placky s čili. Biznis sa začal rozvíjať aj tu a chlapík ich pripravuje v malom domčeku s plechovou strechou rovno na okraji zrázu, kde na nebezpečenstvo upozorňujú tabule s vyobrazením prekrížených hnátov a nápisom „danger“.

Počas turistickej sezóny si na vrchole... Foto: Dávid Popovič
Srí Lanka, čaj, zberačky, Lipton Počas turistickej sezóny si na vrchole Liptonovej vyhliadky možno vypiť šálku čaju a zjesť chutné placky s čili.

Ak má človek šťastie, hmla sa rozplynie, ako keď sa odhrnie opona na javisku, a otvorí sa nádherný výhľad smerom nadol. Uchlipkáva si z čaju a kochá sa. „Já odplouvám místo spánku v šálce čaje na Srí Lanku,“ spieva Lenka Filipová. Môže to tak byť doslova.

Sir Thomas Lipton

Jeho meno je na škatuľkách čaju, ktoré plnia police každého supermarketu. Narodil sa v Glasgowe v roku 1850 a už odmalička mal dobrodružné sklony. V roku 1871 si otvoril prvý obchod s potravinami a používal veľkolepé propagačné akcie, ktorých čaro objavil v Amerike.

Sir Thomas Lipton

V roku 1889 sa pustil do predaja čaju. Vtedajšiu cenu čaju zmenšil na dve tretiny. Umožnila mu to sieť vyše troch stoviek jeho predajní. V priebehu dvoch rokov sa mu podarilo predať takmer päť miliónov kilogramov čaju. Bol prvým výrobcom, ktorý v roku 1890 kúpil vlastné plantáže na Srí Lanke, aby zabezpečil potrebnú kvalitu čaju.

Čaje značky Lipton zaznamenali vo Veľkej Británii okamžitý úspech. Mal privilégium dodávať čaj aj kráľovnej Viktórii a mnohým ďalším európskym kráľovským rodinám. V roku 1898 kráľovná Viktória pasovala Thomasa Lipton za rytiera, vo veku 48 rokov sa z neho stal sir Thomas Lipton Jeho čaj je dnes celosvetovou jednotkou v 150 krajinách sve­ta.

Foto: Martina Obertová

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čaj #Srí Lanka