Budhistický chrám ukrýval zverstvá: Úrady našli mŕtvoly 40 tigrích mláďat

Mŕtvoly asi 40 tigrích mláďat našli thajské úrady v budhistickom chráme, ktorý leží západne od metropoly Bangkok. Chrám sa vďaka chovu tigrov stal turistickou atrakciou, je však podozrivý z nelegálneho obchodu so zvieratami či produktmi, ktoré z nich pochádzajú.

01.06.2016 12:45
tigre, budhistický chrám, Thajsko, tiger,... Foto: ,
Budhistický mních napája tigre.
debata (3)

Úrady sa tiež rozhodli desiatky živých tigrov chrámu odobrať. Uspávajú ich a postupne odvážajú, napísala agentúra Reuters.

Chrám v provincii Kančanaburi choval 137 tigrov. Areál hojne navštevovali turisti, ktorí si v poslednej dobe radi zhotovovali selfie s tigrími mláďatami, ktoré kŕmili z fliaš s mliekom.

Od pondelka však z chrámu previezli na iné miesta 52 živých tigrov, 85 na prevoz ešte len čaká. Akciu úrady podnikli v reakcii na medzinárodný tlak po tom, ako sa objavili podozrenia ohľadom týrania zvierat a nelegálneho obchodu.

V niektorých ázijských krajinách, napríklad v Číne, stále veria povere, že tigrie ingrediencie, najmä prášok z ich kostí, majú afrodiziakálne účinky.

Budhistický mních sleduje odoberanie tigrov z...
Tiger sa pozerá z klietky v budhistickom kláštore.
+3Tigre v klietke v thajskom chráme.

V chráme thajské úrady tiež našli 40 mŕtvych tigrích mláďat, ktorých telá boli uložené v mrazničke. „Museli mať pre nich nejakú hodnotu, keď sa ich chrám rozhodol uchovávať,“ uviedol zástupca generálneho riaditeľa thajského oddelenia pre národné parky. Úrady následne mŕtve telá tigrov ukázali médiám.

Medzi zvieracími mŕtvolami v chráme bolo i telo chráneného druhu,veľkej stromovej cibetky s dlhým úchytným chvostom, ktorá žije v korunách stromov dažďových pralesov juhovýchodnej Ázie. Mnísi z chrámu na obvinenia a nálezy zvieracích mŕtvol zatiaľ nereagovali.

Thajsko sa dlhodobo považuje za centrum ilegálneho obchodu so živočíchmi a rastlinami, vrátane slonoviny. Na miestnych trhoviskách možno často nájsť exotické vtáky, cicavce a plazy, z ktorých mnohé patria medzi ohrozené druhy, uviedla agentúra Reuters.

Medzinárodná organizácia PETA (Ľudia pre etické zaobchádzanie so zvieratami) v utorok uviedla, že chrám bol „peklom pre zvieratá“, a vyzvala turistov, aby prestali navštevovať zvieracie atrakcie vo vlasti aj v zahraničí.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #tigre #Thajsko #budhisti #mŕtvoly