Klasické sauny nahradila novinka – marocké piesočné kúpele. Turisti ich milujú

"Ponúkame všetky druhy turistiky, vrátane zdravotnej," vyhlasuje Abdal Salám Sadok. Na úpätí prvých dún Sahary sa starobylé kmene neustále prispôsobujú súčasnej klientele. Jedna aktivita však zaznamenala prudký vzostup: terapia pieskom, píše agentúra AFP.

24.09.2016 07:00
bolesť, beh, bežkyňa, šport, zranenie, členok,... Foto:
Vďaka upokojujúcemu teplu a pod lekárskym dohľadom, ako zdôrazňujú prevádzkovatelia terapie pieskom, sa lieči reumatizmus, artritída, bolesti krížov a niektoré kožné ochorenia (ilustračné foto).
debata

Skoro dopoludnia, keď je slnko ešte za vrcholkami pieskových kopcov Erg Sabbe, so 150 metrami najvyšších v Maroku, mladí muži už hĺbia v blízkosti turistických zariadení desiatky dier.

Mnohí z nich pochádzajú z berberského kmeňa Aít Atta, teda z prostredia bývalých nomádov, ktorí dlho bohatli z transsaharského obchodu. Z tých čias tu ostal na samom marockom juhu panel ukazujúci smer na Timbuktu v Mali, 52 dní jazdy na ťave.

Za koloniálnych čias umožňoval tento spôsob života rozvoj ťažby a vznik mestských centier, ako aj vytýčenie marocko-alžírskych hraníc. Kmene, usadené na samom juhovýchode kráľovstva, si potom ale museli zohnať inú obživu, počnúc pestovaním datlí a končiac turistikou, ktorá sa rozvinula v druhej polovici minulého storočia.

Obec Marzudža so svojimi západmi slnka, ktoré vyrážajú človeku dych, dokázala rýchlo využiť príležitosť. Avšak v posledných rokoch musela vzhľadom na ekonomickú krízu a nové tendencie moderného sveta prehodnotiť svoju ponuku.

Okrem tradičných vychádzok na ťave a nocovania pod berberskými stanmi ponúkame teraz všetky druhy turistiky, vrátane ciest za zdravím, zdôrazňuje predseda miestneho turistického syndikátu Abdal Salám Sadok.

„Stále viac ľudí sem prichádza za piesočnými kúpeľmi alebo chcú okúsiť pokrmy zhotovené z liečivých rastlín,“ dodáva tento šesťdesiatnik odetý do tradičnej modrej nomádskej tuniky.

V Maroku, kde turistika zabezpečuje desať percent hrubého domáceho produktu, bola terapia pieskom označená za pilier rozvoja zdravotnej turistiky, ktorá pred rokom celosvetovo zarobila asi 500 miliárd dolárov. V tejto oblasti je Maroko najdynamickejšie rastúcou krajinou Blízkeho východu a severnej Afriky (zaznamelao nárast 67 percent od roku 2007).

Ako už sám názov naznačuje, piesočný kúpeľ spočíva v tom, že je človek zahrabaný asi desať minút v piesku vyhrievanom slnkom púšte. Vďaka upokojujúcemu teplu a pod lekárskym dohľadom, ako zdôrazňujú prevádzkovatelia terapie pieskom, sa lieči reumatizmus, artritída, bolesti krížov a niektoré kožné ochorenia. Rovnako ako sauna uľahčuje piesočný kúpeľ odstraňovanie toxínov z tela.

Alí Kallamuš z centrálneho Maroka, ktorý roky trpel ischiasom, je touto terapiou nadšený. „Vďaka Marzudži som sa uzdravil a naozaj sa cítim lepšie. Chodievam sem každý rok na týždeň,“ uvádza.

Jeden piesočný kúpeľ stojí od päť do desať eur. Po kúpeli pacientov zabalia do teplej prikrývky, aby sa prudko neochladili. A ponúkajú sa tu aj ďalšie služby, ako masáže.

Takmer všetky hotely v Marzudži, a je ich tu niekoľko desiatok, teraz piesočnú terapiu ponúkajú.

„Za terapiou pieskom prichádzajú do Marzudži ľudia z Maroka, aj zo zahraničia. Umožňuje im to objavovať aj inú ponuku,“ vyhlasuje Alí, ktorý predáva ťavie mlieko. Tento nápoj má tiež mnohé blahodárne účinky pre zdravie, je prospešný pre diabetikov a zmierňuje tráviace ťažkosti, zdôrazňuje.

debata chyba
Viac na túto tému: #Maroko #kúpele #piesok #sauna