Ako sa varí pivo v najväčšej moslimskej krajine sveta?

Volá sa Stark, vznikol v roku 2015 a je unikátom: je to domáce pivo, ktoré sa vyrába v jedinom súkromnom pivovare v Indonézii, najväčšej moslimskej krajine na svete, ktorá z náboženských dôvodov bojuje proti alkoholu. Píše o tom agentúra AFP.

08.04.2017 07:00
pivovar, pivo, fľaše, alkohol Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Bona Budhisurya a jeho zať Jacob Suryanata, dvaja miestni podnikatelia, ho začali vyrábať podľa tradičného receptu z pšenice. Museli však prekonať množstvo prekážok v krajine, kde je takmer 90 percent obyvateľov moslimskej viery.

Stavili na celosvetovú tendenciu produkcie v čo najvyššej kvalite. Dnes sú, pokiaľ ide o budúcnosť svojho milého „dieťaťa“, optimistami.

Predtým navštívili mnoho krajín a ochutnali širokú škálu nápojov. Po návrate do Indonézie mohli konštatovať, že na súostroví v juhovýchodnej Ázii neexistuje dobré pivo.

„V cudzine sme pili veľa kvalitných pív,“ hovorí Budhisurya, ktorý pochádza z dvojitej menšiny, kresťanskej a čínskej.

Príchute

Odvtedy, čo začali vyrábať značku Stark, obohatili ju o šesť variácií, z ktorých jedna má príchuť manga a ďalšia liči.

Vo svete slávia veľké úspechy mnohé minipivovary ako je ten ich, a to vďaka tomu, že spotrebiteľa dnes priťahujú nápoje s charakterom, chutnejšie než priemyselne vyrábané pivá.

Bona Budhisurya a Jacob Suryanata si myslia, že začať s podnikaním by bolo dnes oveľa ťažšie. Odpor politikov a moslimských konzervatívnych kruhov nepriateľských voči alkoholu totiž stále rastie a vytvára ovzdušie neistoty.

Pivo a mnoho alkoholických nápojov sa samozrejme predáva vo veľkých mestách a v turistických lokalitách. Avšak úrady stále častejšie útočia proti alkoholu, ktorý korán zakazuje.

V roku 2015 vláda zakázala predaj piva v malých obchodoch, a tým zisky veľkých pivovarov prudko poklesli.

Moslimské strany dokonca navrhli zákon zakazujúci konzumáciu alkoholu v celej krajine, ale ten má len malé šance na to, aby ho schválili.

Pivovar na Bali

Avšak získať povolenie na destiláciu alkoholu je naďalej ťažké. Len niekoľko spoločností, ako je Multi Bintang, ktorá vyrába najpopulárnejšiu značku indonézskeho piva Bintang a už roky ju riadi holandský Heineken, má už desiatky rokov licenciu.

Budhisurya, ktorý študoval v Spojených štátoch, nakoniec získal povolenie na Bali, jedinom indonézskom ostrove s hinduistickou väčšinou, kde sa alkohol konzumuje ako na Západe. Výhodou Bali je ľahký prístup k čistej vode, na rozdiel od metropoly Jakarta, kde sú vodné zdroje často znečistené.

Pivá značky Stark si napriek všetkým prekážkam našli svoje miesto na indonézskom trhu, v baroch a v supermarketoch. Okrem osobitného charakteru majú aj tú výhodu, že sú lacnejšie ako dovážané piva.

Stark dnes predáva 3 000 až 5 000 bás piva s 24 fľašami mesačne, predovšetkým v Jakarte a na Bali. Pivovar plánuje predaj aj do cudziny, do Hongkongu, Singapuru a Japonska.

Budhisurya sa domnieva, že na indonézskom súostroví s 255 miliónmi obyvateľov má ešte potenciál na rozvoj. Avšak indonézsky trh je obmedzený z náboženských dôvodov a kvôli vysokej dani z alkoholu.

Pivo pije len málo Indonézanov. Priemerná ročná spotreba alkoholu tu bola v roku 2015 iba 1,4 litra na osobu.

„Na tom nezáleží. Vyrábame domáce pivo, a to znamená kvalitu,“ hovorí Budhisurya, ktorý dúfa v ešte väčší úspech doma aj v zahraničí.

debata chyba
Viac na túto tému: #pivo #alkohol #indonézia #pivovar