Pochúťka? Lastovičie hniezda z vtáčích slín putujú na luxusné čínske stoly

V šere miestnosti zaznieva štebot lastovičiek. V tomto chove na juhu Barmy sa vtáky nedržia pre mäso, ale pre hniezda, ktorá sa predávajú za cenu zlata do susednej Číny.

24.06.2017 14:00
debata

Príspevok, ktorý zdieľa Katerina Efstathiadou (@katerinaefs),

Okolo malého mestečka Bokpyijn vyrástli v posledných rokoch obrovské betónové budovy, v ktorých si lastovičky stavajú svoje vysoko cenené hniezda zo stvrdnutých slín, píše agentúra AFP.

Závratné sumy

A ako prilákajú tisíce vtákov do týchto obrovských hniezdisk? Vždy ráno a večer ich zvolávajú pomocou ampliónov umiestnených v oknách budov, ktoré vysielajú záznamy vtáčieho pískania.

Chov lastovičiek sa stal jedným z hlavných zdrojov príjmov pre tento skôr poľnohospodársky región, známy doteraz predovšetkým produkciou palmového oleja, prírodného kaučuku a piepra opojného, ktorého listy sú súčasťou rastlinnej drogy, takzvaného betelového sústa.

/

Príspevok, ktorý zdieľa food in HK (@applefoodiary),

Hniezda sa predávajú v prepočte za 1 200 eur za kilogram čínskym veľkoobchodníkom. Táto suma sa rovná priemernej ročnej mzde v Barme.

Keď lastovičie hniezda doputujú do cieľa, do luxusných reštaurácií v Pekingu alebo Šanghaji, rozpúšťajú sa do podoby akéhosi belavého želé, ktoré slúži ako základ pre dezerty, polievky alebo nápoje.

Čínska medicína im prisudzuje mnohé blahodarné účinky, ale vedecké štúdie ukazujú, že lastovičie sliny sú predovšetkým bohaté na proteíny.

Už nie len pre elity

„Tieto veže pre lastovičky sme tu začali stavať asi pred desiatimi rokmi,“ hovorí Barmčan Pain Set Aun, ktorý ich vlastní niekoľko. „Spočiatku sme tu mali hangár, kde lastovičky samy hniezdili. Tak sme dostali nápad postaviť obrovská hniezdiská,“ dodáva.

Príspevok, ktorý zdieľa Helena (@micek_veliki),

Väčšina hniezd, ktoré tu vznikajú, smeruje do Číny, aby uspokojila tamojších gurmánov. Tento pokrm, ktorý si predtým dopriali len elity, je napriek vysokej cene čoraz viac vyhľadávaný vzmáhajúcou sa čínskou strednou triedou.

Ročný obrat obchodu s lastovičím hniezdami je okolo 5 miliárd eur. To je terno pre krajiny juhovýchodnej Ázie a zvlášť pre Barmu, ktorej export po rozpustení vojenskej junty v roku 2011 prudko vzrástol.

Krém pre tehotné

V Šanghaji ponúkajú početné reštaurácie „kaviár Orientu“ za niekoľko tisíc eur. Zacielená reklama je tu predovšetkým na dámy, pretože lastovičím hniezdam sa prisudzujú omladzovacie účinky a údajne sú obzvlášť vhodné pre tehotné ženy.

Príspevok, ktorý zdieľa 7 Stars Bird's Nest (@heavenlynest),

Jedny luxusné kúpele v Šanghaji ponúkajú lastovičie hniezda tehotným ženám na jedálničku aj v podobe skrášľujúceho krému, ktorého téglik stojí v prepočte vyše 500 eur. Hniezda sa predávajú aj na internete, najmä ako súčasť cukríkov.

„V Číne sú lastovičie hniezda tradičným stimulantom, ktorý je tu známy a cení sa odpradávna,“ vysvetľuje Čang I, majiteľka reštaurácie NestČcha v Šanghaji. „Sú vhodné pre ženy, starých ľudí, deti i mužov,“ dodáva.

Namiesto divokého zberu farmy

Dnes už nemá produkcia lastovičích hniezd nič spoločné so skromnými začiatkami na juhu Barmy. Tradičné zbieranie hniezd bolo veľmi nebezpečné, pretože dedinčania za nimi lozili na strmé útesy, kde lastovičky hniezdili. Dnes sa hniezda zberajú trikrát alebo štyrikrát do roka.

Príspevok, ktorý zdieľa MING YAISIRI (@mingkwn),

Desiatky rokov tento sektor kontroloval mohutný vojenský ekonomický konglomerát, ktorý vlani stratil svoj monopol.

V Bokpyijnu sa dnes sporia producenti lastovičích hniezd s podnikateľmi v turistickom ruchu o pozemky, ktoré majú cenu zlata. Ich cena rastie na úroveň pozemkov v ekonomickej metropole Barmy Rangúne.

O tento región na brehu mora, ktorý si lastovičky obľúbili, má totiž veľký záujem aj sektor turistiky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #reštaurácie #Barma #hniezdo #lastovičky