Cestovateľ Aleš navštívil Gibraltár: Okradnú vás opice a poprechádzate sa po letisku

Ak zvažujete navštíviť Španielsko, o ktorom som písal v predošlom článku, medzi Sevillou a Malagou si určite doprajte prestávku na prehliadku maličkej exotickej krajiny, ktorá sa tam nachádza. Napriek tomu, že Gibraltár patrí medzi najmenšie krajiny sveta, nájdete tu hneď niekoľko pozoruhodností.

26.06.2017 07:00
Gibraltár, opica Foto:
V Gibraltáre sa nachádza jediná európska kolónia opíc.
debata (3)

Keď som opúšťal Španielsko a vstupoval do Gibraltáru, veľmi rýchlo som si všimol odlišnosti. Jednou z prvých, ktoré som zaregistroval, bola červená telefónna búdka, aké sú známe z Británie. Aj uniforma policajta mi dávala najavo, že som na zámorskom území Spojeného kráľovstva.

Ďalším unikátom, a dokonca svetovým, je tamojšie letisko. Gibraltár ako jediný štát má pristávaciu dráhu, po ktorej sa môžu prechádzať ľudia – samozrejme, ak práve nepristáva alebo neštartuje lietadlo. Ako je to možné? Križuje ju totiž jedna z hlavných ulíc – Winston Churchill Avenue.

Zo strechy Gibraltáru je veľmi dobrý výhľad na...
Z jednej strany ostrova na druhú sa dá prejsť...
+15So Španielskom má Gibraltár priamo aj hranicu.

No a hneď za letiskom sa neprehliadnuteľne do výšky vypína skalnatý masív “The Rock“, ako ho miestni volajú vďaka úctyhodnej výške 426 metrov.

Ako sa však časť územia Španielska vôbec stala kolóniu Veľkej Británie? Po jednej z mnohých vojen a bitiek sa územie na juhu krajiny prerozdeľovalo. Po tom, čo ho dlho okupovali viaceré ríše a veľmoci, sa k jeho nadvláde dostalo konečne aj Španielsko. V roku 1713 však muselo prenechať Gibraltár Británii a jeho územie sa stalo britskou kolóniou. Prvými obyvateľmi Gibraltáru boli väčšinou vojenskí väzni alebo zajatci.

Pozor na zlodejov s chvostami

So svojou rozlohou necelých 7 km² patrí medzi najhustejšie zaľudnené krajiny sveta a priestor je tu veľmi obmedzený. A vďaka chlpatým obyvateľom je tam ešte tesnejšie – v Gibraltáre sa totiž nachádza jediná európska kolónia opíc.

Asi niet takej krajiny, kde by neboli... Foto: Aleš Tvrdý
Gibraltár, Asi niet takej krajiny, kde by neboli pozostatky obranných štítov z vojnového obdobia.

Ako sa sem dostali, nikto presne nevie a kolujú o nich rôzne legendy. Miestni obyvatelia na nich nedajú dopustiť – mimochodom aj kvôli povere, ktorá tvrdí, že Gibraltár bude britský, pokiaľ tu budú žiť opice.

Cesta na vrchol dominantnej gibraltárskej skaly sa dá absolvovať pešo, autobusom alebo lanovkou. My sme sa rozhodli pre tretí variant. Počas jazdy sa dajú sledovať v prírode voľne žijúce drzé opice, ktoré sa vrhnú na všetko, čo ich zaujme.

Veľmi rýchlo som pochopil, prečo sú všade tabule s príkazom nekŕmiť týchto chlpatých banditov. Podľa mňa by tam mohla byť správa aj o tom, že sa nevypláca so sebou nosiť žiadne jedlo. Ani zabalené.

Zo strechy Gibraltáru je veľmi dobrý výhľad na... Foto: Aleš Tvrdý
Gibraltár, more, prístav Zo strechy Gibraltáru je veľmi dobrý výhľad na celú krajinu.

Gibraltár má vďaka svojej polohe mimoriadny strategický význam. Je teda jasné, prečo sa o neho zvádzalo toľko bitiek. Za ideálnych poveternostných podmienok je z neho výhľad na tri krajiny (Anglicko, Španielsko, Maroko), a navôkol tmavomodré more.

Miestni obyvatelia sú priateľskí a záujem turistov už takmer plne ignorujú. Ak niekoho požiadate o pomoc alebo radu, sú veľmi ochotní. Ak môžu, pomôžu, ak je to nad ich sily, určite vám poradia alebo zavedú za niekým iným.

Zaujímavosti o krajine:

  • V Gibraltáre sa jazdí po pravej strane.
  • Vydávali sa tu druhé najstaršie anglicky písané noviny, ktoré vychádzali 6 dní v týždni.
  • Po dobití moslimami dostalo územie meno na počesť moslimského vodcu. Skala sa premenovala na Džabal al Táriq (Tárikova skala), z čoho vznikol skomolením názov Gibraltár.

www.photoandtraveling.com

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Gibraltár