Postapokalyptická správa: Čo spôsobili hurikány v Karibiku?

Jedny z najsilnejších búrok, aké boli v Atlantickom oceáne doposiaľ zaznamenané, doslova zmietli niektoré z obľúbených idylických turistických destinácií. Divoké smršte nie sú na týchto ostrovoch ničím novým, ale hurikán Irma, ktorý sa oblasťou prehnal rýchlosťou takmer 300 kilometrov za hodinu, a následne Maria, zanechali mestá a celé ostrovy v ruinách.

23.09.2017 07:00
hurikan irma, irma Foto: ,
Hurikán Irma
debata (5)

Niektoré ostrovy sa na príchod ničivého živlu stihli pripraviť lepšie; najviac postihnuté boli Sv. Martin a sv. Ján, kde bude navracanie do života pomalé a namáhavé.

Americké Panenské ostrovy nariadili návštevy najmä Sv. Tomáša a Sv. Jána odložiť až do odvolania; z obrovských výletných lodí spoločností Royal Caribbean International a Norwegian Cruise Line sa stali záchranné „člny“.

Podľa Karibskej organizácie cestovného ruchu je práve turizmus najdôležitejším hnacím motorom ekonomiky Karibských ostrovov, preto je pre ne nevyhnutné pozviechať sa a prilákať dovolenkárov čo najskôr späť.

Do akej miery utrpí cestovný ruch, a s ním aj miestne hospodárstvo, je ešte otázne. V najviac postihnutých letoviskách budú opravy trvať aj celé roky. Niektoré hotely budú pre opravy uzavreté minimálne do budúceho roku a výletné lode už zmenili svoje trasy – aspoň na niekoľko najbližších mesiacov.

Najmenšie škody spôsobila Irma na Svätom Krištofovi a Nevise, Anguille, ktorá patrí k súostroviu Malé Antily, na Haiti, v Dominikánskej republike či na Bahamách. Situácia je však rozdielna od ostrova po ostrov.

Na Barbude v dôsledku besnenia živlov došlo k zosuvom pôdy, no 500 kilometrov vzdialené Portoriko naďalej vítalo turistov a dokonca sa stalo záchranným strediskom pre ďalších ostrovanov postihnutých katastrofou. Až kým neprišla Maria…

Portoriko

„Väčšina našich turistických atrakcií je v prevádzke,“ povedal po hurikáne Irma José Izquierdo, výkonný riaditeľ vládnej agentúry pre cestovný ruch. Medzinárodné letisko San Juan Luis Muñoz Marín ostalo otvorené, rovnako ako prístav San Juan.

Portoriko zaznamenalo rozsiahle výpadky elektrickej energie a menšie škody, ale väčšina hotelov (mnohé z nich majú svoje vlastné elektrárne), ostala v prevádzke.

Na toto zámorské územie USA však udrel v plnej sile následný hurikán Maria, ktorý zoslabol na búrku druhej kategórie až po prechode ostrovom, hoci sa očakáva, že môže opäť zosilnieť. Maria bol najmohutnejší hurikán, aký tu zaznamenali počas posledných 80 rokov.

Veterná smršť s dažďom v Portoriku, ktoré má 3,3 miliónov obyvateľov, okrem zničenia elektrickej siete spôsobila aj lokálne povodne. Návaly vody navyše pretrhli aj priehradu, ľudia aj zo vzdialenejšieho územia sa museli bleskurýchle evakuovať.

Maria už predtým ochromila ostrovy Dominika a Guadeloupe. Po Portoriku sa živel presunul k Dominikánskej republike. Zasiahol tiež ťažko skúšané Haiti, Martinik a Americké Panenské ostrovy.

Kuba

Hurikán piatej kategórie obchádzal ostrov slobody, našťastie, už dlhé roky; no Irma na ňom zanechala škaredé stopy. Vietor s rýchlosťou vyše 200 kilometrov za hodinu, a v nárazoch ešte silnejší, na severe krajiny poodnášal strechy domov a povytrhával zo zeme stromy; prímorské letoviská ostali zničené. Ulice miest zaplavila voda a dodávky elektrickej energie sa prerušili. Kuba tiež odložila kvôli odstraňovaniu škôd, ktoré napáchal živel, voľby.

Americké Panenské ostrovy

Cestovný ruch, najmä návštevníci z výletných lodí, sú aj v tejto krajine významným zdrojom príjmov. Ostrovy Sv. Ján a Sv. Tomáš utrpeli po Irme veľké škody. Letoviská odhadujú opravy na pol roka. Letecké spoločnosti ponúkajú storno leteniek minimálne do konca októbra. St. Croix mal viac šťastia, letisko aj námorné prístavy tu ostali nezničené.

Britské Panenské ostrovy

Týchto 60 ostrovov východne od Portorika je tiež extrémne závislých od cestovného ruchu a má prospech z návštevníkov z blízkych Amerických Panenských ostrovov. Úrady uviedli, že mnoho domov ostalo bez striech a zaznamenali veľké výpadky energie. Vláda začala pracovať na obnovení komerčných letov.

Hurikán Maria sa po Harveym a Irme stal už tretím živlom, ktorý dosiahol v Atlantickom oceáne piatu kategóriu počas jedného mesiaca. Harvey udrel na pevninu, zasiahol americký Texas, Irma zničila niekoľko karibských ostrovov a neobišla ani Floridu.

Zdroj: Wikipedia.org; Nytimes.com

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Karibik #Hurikán Irma #hurikány #hurikán Maria