Na týchto 13 vecí v Dubaji pozor – môžu vás vyjsť draho, hrozí väzenie aj smrť

Pre mnohých je dovolenka v Dubaji vysnívanou métou. Drsná nehostinná krajina naokolo je v príkrom kontraste so zelenými pestovanými parkmi, ohromujúcimi bazénmi, nebotyčnými mrakodrapmi a 1500 kilometrami úžasných pláží (morských aj tých, čo prislúchajú vybudovaným ostrovným komplexom). Dovolenkári by však nemali zabúdať, že táto fascinujúca destinácia je zároveň miestom, kde platia prísne pravidlá, ktoré naozaj neradno porušiť...

12.10.2017 07:00
debata (7)
Farebný vodopád v Dubaji. Foto: SITA/AP, Jon Gambrell
Dubaj, vodopád Farebný vodopád v Dubaji.

… svoje o tom vie aj istý informatik z Británie, ktorý v Dubaji čelí hrozbe väzenia za jediné gesto – vztýčený prostredník, ktorý ukázal inému šoférovi.

Ešte bizarnejšie pre našinca vyznieva fakt, že incident sa udial ešte vo februári, no nešťastníka si zákon počkal až do septembra, keď sa do emirátu vrátil na dovolenku.

Urážlivé gestá sú totiž v celých Spojených arabských emirátoch (SAE) nelegálne a v prípade uznania viny hrozí až 6 mesiacov basy.

Neznalosť zákona však neospravedlňuje (ani turistov), a tak je dobré vopred vedieť, čoho sa v SAE určite vystríhať.

Sex s partnerom

Romantická dovolenka v exotike? Táto exotika je na naše pomery až taká exotická, že mimomanželský pohlavný styk považuje za ilegálny a trestný – a nepomôže ani argumentovanie láskou, niekoľkoročným vzťahom, či krásnym zásnubným prsteňom s diamantom. Nezosobášená dvojica spolu nemôže ani bývať v jednej hotelovej izbe.

Nudizmus

Opaľovanie hore bez – ani na uzavretých plážach – či beh bez trička – ani na bežeckých cestičkách skoro ráno – nie je povolený.

Bývanie v hoteli pod 18 rokov

Nie len že nemanželský pár, ale ani nikto mladší ako 18 rokov nemôže bývať v hotelovej izbe. Stredoškoláci, ktorí sa chystajú po maturite objavovať svet, si do Dubaja musia priviesť aj dospelú osobu.

Preukazovanie si náklonnosti

SAE nie je práve vhodným miestom na romantické posedenie v parku a nežné objímanie a vymieňanie si bozkov. Miestnych to poburuje a svoje rozhorčenie dávajú najavo uväznením previnilcov.

Dubaj láka na prepych. Na niektoré veci však... Foto: SHUTTERSTOCK
dubaj, cestovanie, more, mrakodrapy, pláž Dubaj láka na prepych. Na niektoré veci však pozor...

Prezliekanie sa za opačné pohlavie

V SAE sa ženy majú obliekať ako ženy, muži zasa ako muži. Tu travesty šou veru neuvidíte a žiadne výnimky sa nepovoľujú. A nie len že sa nepovoľujú, ale aj trestajú a za takýto prehrešok tu hrozí väzenie.

Byť gej

Homosexuálny styk je v tejto zakázaný. Náklonnosť, prejavy, podpora, jednoducho nie.

Púšťanie hlasnej hudby

Mimo oficiálnych tanečných parketov je prehrávanie hlasnej hudby a tancovanie na verejnosti zakázané.

Fotenie bez dovolenia

Mnoho turistov miluje autentické dovolenkové fotografie miestnych ľudí počas ich bežného dňa… V SAE sa však fotenie ľudí bez ich súhlasu, najmä žien, považuje za nevhodné a urážlivé.

Fajčenie elektronických cigariet

Tabakové cigarety sú povolené, no moderné elektronické colníci skonfiškujú návštevníkom ešte na hraniciach pri príchode.

Pitie alkoholu

Aj keď alkohol sa tu dá zohnať v licencovaných predajniach, a nemoslimskí obyvatelia môžu dostať povolenie piť doma, ľudí pod viditeľným vplyvom tu na uliciach nechcú. Za mreže sa môžu dostať dokonca aj pasažieri, ktorí SAE len prechádzajú.

Branie drog

Aj keď drogy sú vo väčšine krajín sveta ilegálne, SAE postihuje konzumáciu, pašovanie či predávanie omamných látok obzvlášť prísne. V najhoršom prípade hrozí až trest smrti.

Jedenie na verejnosti počas ramadánu

Počas deviateho mesiaca moslimského kalendára by ani turisti nemali jesť, piť či fajčiť, ba dokonca ani žuť žuvačku, na očiach domácich, ktorí sa od brieždenia do západu slnka prísne postia. Turisti majú jedlo zabezpečené vo svojich hoteloch.

Dovoz bravčového mäsa či porna

Podnikatelia s týmito tovarmi by na rozširovanie odbytísk v SAE mali rýchlo zabudnúť.

Zdroj: Destinationtip­s.com; Telegraph.co.uk;

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Spojené arabské emiráty