Vedci objavili v Cheopsovej pyramíde ukrytú izolovanú sálu

Doposiaľ nepreskúmanú miestnosť s dĺžkou 30 metrov objavili vedci vnútri Cheopsovej pyramídy, najväčšej podobnej stavby na svete. Záhadná dutina sa nachádza nad tzv. Veľkou galériou, napísala agentúra AP. Tím bádateľov ju objavil za pomoci technológie kozmického žiarenia, ktoré cez kamene preniká účinnejšie ako röntgenové žiarenie.

07.11.2017 13:00
Giza, pyramídy, Egypt, Káhira, Gíza Foto:
Pyramídy pri Káhire
debata

Novoobjavený priestor je objemný ako lietadlo pre 200 pasažierov, povedal agentúre AFP jeden z vedúcich pracovníkov medzinárodného výskumného projektu ScanPyramids Mahdí Tajúb.

Tím výsledky svojho pátrania zverejnil minulý týždeň v časopise Nature. „Big void“ (veľké prázdno), ako svoj objav výskumníci nazvali, je vraj dlhé najmenej 30 metrov a má podobné vlastnosti ako Veľká galéria, najväčšia prebádaná miestnosť v útrobách pyramídy.

Cheopsovu pyramídu v Gíze na predmestí Káhiry, známu tiež ako Veľká pyramída, postavili viac ako 2500 rokov pred narodením Krista. Je vysoká 139 metrov a strana jej štvorcovej základne je dlhá 230 metrov. Stavba je jedným zo siedmich starovekých divov sveta a jediným, ktorý sa zachoval až podnes.

„Veľké prázdno je úplne uzavretým priestorom, všetko je tam nedotknuté od chvíle vybudovania. Je to nesmierne vzrušujúci objav,“ povedala AFP Kunihiro Morišimaová z univerzity v japonskej Nagoji, jedna z členiek misie ScanPyramids.

Tajnú miestnosť odhalilo ožarovanie pyramídy prúdom elementárnych častíc zvaných mióny. Tie prechádzajú materiálmi podobne ako röntgenové žiarenie a pri prelete sa spomaľujú, prípadne sa úplne zastavia. Štruktúru ožarovaného objektu ukazuje množstvo častíc, ktoré cez ňu prejdú.

„Táto technológia nie je nová, ale prístroje sú teraz presnejšie a odolnejšie a vydržia v podmienkach egyptskej púšte,“ vysvetlil ďalší z vedcov Sébastien Procureur.

Teraz si samozrejme všetci kladú otázky, čo sa nachádza vo vnútri objaveného priestoru a za akým účelom vznikol. „Nedá sa povedať, či sú vnútri nejaké artefakty, pretože také malé predmety by naše snímanie nezachytilo,“ povedala Morišimaová.

Podľa Mahdího Tajúba môže dutina predstavovať niekoľko susediacich miestností, veľkú vodorovnú chodbu alebo druhú veľkú galériu, Odpoveď by podľa vedcov mohol priniesť napríklad zamýšľaný vývoj špeciálneho robota skonštruovaného na prechod drobným otvorom. Dostať sa do „big void“ bude každopádne obtiažne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #pyramída #Gíza