Zemetrasenie pochovalo históriu Agadiru, kráľovské mesto žije ďalej

Po štyroch hodinách cesty už netrpezlivo vykukujeme z okienka lietadla. Onedlho má pristáť a tak sledujeme, ako vyzerá africká zem z výšky. V prvom momente sa však neuveriteľne tešíme najmä na slnko, po toľkých dňoch chladu, vetra a dažďa znejú slová dvanásť dní v Maroku ako rajský prísľub. To si potom viete predstaviť to zdesenie, keď lietadlo tesne pred pristátím vletelo do hustých mrakov...

16.06.2010 16:35 , aktualizované: 17.06.2010 09:46
Agadir, Maroko
V Agadire nájdete deväť kilometrov dlhú piesočnú pláž.
debata

„Ničoho sa neobávajte. Tu je to bežné. Ráno okolo dvanástej hodiny sa mraky rozídu a až do večera je úplne jasno,“ hovorí náš marocký sprievodca Omari. Požehnaná to krajina, v ktorej je o dvanástej ešte ráno, prebehne mi mysľou. A mal pravdu, mraky sa roztrhli a slnko pražilo až do večera. V Agadire je priemerne 300 slnečných dní za rok a prší tam tak zriedkavo, že si to mnohí miestni ani nepamätajú.

Zemetrasenie pochovalo obyvateľov Agadiru i jeho históriu

V samotnom meste v súčasnosti už veľa historických pamiatok nenájdete. Vo februári v roku 1960 ho totiž zasiahlo zničujúce zemetrasenie. Celé to trvalo len pätnásť sekúnd, zato bilancia bola hrôzostrašná – 15-tisíc mŕtvych a množstvo zranených. Ze­metrasenie mesto doslova zrovnalo so zemou. Pred týmto nešťastím sa Agadir tešil bohatej histórii rovnako ako iné marocké kráľovské mestá.

Život však šiel ďalej. A tí, ktorí prežili, vybudovali nové moderné mesto. Kopec, na ktorom stál starý Agadir, teraz čnie nad mestom ako memento smutných udalostí s obrovským nápisom: Boh, národ, kráľ. Také je životné krédo Maročanov.

Okrem toho poskytuje nádherný výhľad na široké okolie. Na turistov tu už číhajú miestni obchodníci, ktorí ponúkajú malé suveníry či šperky. Väčšinou však ide o falzifikáty. Iní vynaliezavci sa sem dopravia aj s ťavami, ktoré potom ponúkajú na odfotografovanie, samozrejme za drobný poplatok. Miestny starček nám dokonca ponúkal na predaj malé kozliatko.

Na vrchu zostala starobylá pevnosť Kasbah, ktorú postavili v roku 1540 s výhľadom na portugalské vojenské pozície. Po zemetrasení ju opravili, vo vnútri sa však už nič nenachádza. Od pevnosti je však skutočne nádherný výhľad. Ako na dlani vidíte agadirský prístav, jeden z najväčších v Maroku, i deväť kilometrov dlhú piesočnú pláž pri Atlantickom oceáne v tvare polkruhu.

Atmosféra marockého suku vtiahne každého

Marocké mestá dokážu Európanov šokovať svojim obrovským kontrastom. Na jednej strane sú tu nové moderné štvrte s obchodnými pasážami, na druhej strane v srdci miest je starobylé centrum opevnené hradbami, tzv. mediny, s úzkymi uličkami, po ktorých keď sa prechádzate a necháte sa vtiahnuť ich atmosférou, máte pocit, že cestujete v čase a uviazli ste niekde o pár storočí menej. Srdcom každej mediny je suk – trh, na ktorom sa dá nájsť všetko možné i nemožné od výmyslu sveta.

Pred bránami suku sa dennodenne zhromažďujú aj...
Agadir, Maroko Pred bránami suku sa dennodenne zhromažďujú aj žobrajúci ľudia.

Alena Melišová, Tým, že je Agadir novovybudovaným mestom, prišlo o čaro starobylej mediny, ale miestny trh mu to čiastočne vynahrádza. Pred vstupnými bránami ľudia posedávajú v chládku a miestni žobráci čakajú na turistov, ktorým sú za pár drobných ochotní zapózovať pred fotoaparátmi. V zvukoch orientálnej hudby začujete, ako matka prosí o peniaze a popritom kojí novorodenca. Ďalší tulák umýva svojmu žobrajúcemu priateľovi invalidný vozík.

Ani sa nestihnete v tom chaose zorientovať a už ste v jednej z množstva uličiek. Všade okolo vás visia sukne, šatky, závoje, šaty, topánky, kabelky, šperky. Vo veľkých vreciach ponúkajú arašidy, mandle, sušené ovocie, v škatuliach zase domáce marocké koláčiky. Každý z predavačov má svoj vlastný hudobný vkus a z reproduktorov vychádzajú naraz stovky rôznych melódií.

Predavači zeleniny sa navzájom prekrikujú. Nie však všetci. Jeden z nich uznal, že je čas siesty a uložil sa rovno medzi zemiaky a uhorky s lavórom pod hlavou namiesto vankúša. A aj zákazníci ho obchádzali po špičkách, aby zbytočne nerušili. Alebo ho uspala úžasná vôňa čerstvej mäty, ktorú vo vedľajšom stánku predával jeden starček.

Počas prechádzky po meste nás zarazil obrovský počet taxíkov na cestách. Autobusy tu totiž majú svoj vlastný cestovný poriadok, ku ktorému sa nedopátrate. Jednoducho zbadáte pod palmou hlúčik čakajúcich ľudí, z čoho vydedukujete, že by mohlo ísť o zastávku. A čakáte. Niečo raz určite pôjde.

Predavač zeleniny si zdriemol uprostred dňa...
Agadir, Maroko Predavač zeleniny si zdriemol uprostred dňa rovno medzi svojim tovarom.

Alena Melišová, Pre turistov sú taxíky lacné. Stačí sa na cene dohodnúť ešte pred nastúpením do auta a potom už len dúfať, že taxikár pochopil, kam chcete ísť. Väčšinou ovládajú francúzštinu, ale s angličtinou to tiež ide. Jedna cesta nás stála približne 25 dirhamov, čo je v prepočte dva a pol eura. Taxíky miestni obyvatelia využívajú doslova vo veľkom. A šetria každý štvorcový centimeter. Na križovatke zastavil vedľa nás taxikár, pri ňom sedeli vpredu až dvaja pasažieri, na zadných sedadlách ďalší piati.

So západom slnka ulice Agadiru ožívajú

Agadir je však predovšetkým jedným z centier marockého turistického ruchu, ktoré je plné luxusných hotelových komplexov i menších hotelov pre nenáročnejších. Stačí si vybrať podľa toho, čo od dovolenky očakávate, či oddych alebo „dobrodružstvo“­. Vďaka úžasnej a deväť kilometrov dlhej piesočnej pláži sa čoraz častejšie stáva dovolenkovým cieľom rodín s deťmi.

V Agadire je množstvo luxusných hotelov priamo...
Agadir, Maroko V Agadire je množstvo luxusných hotelov priamo pri pláži.

Cez deň stretnete pri nábreží len dovolenkárov, ktorí sa usilovne slnia, pretože prísť z Afriky neopálený je ako keby človek ani v Afrike nebol. Z miestnych sme o takomto čase stretli len zopár, aj to zamestnancov blízkych reštaurácií, ktorí sa nás snažili presvedčiť, že akurát u nich sa najlepšie najeme. Predavači z miestnych obchodíkov zase vysedávali v tieni na slamených stoličkách, sem tam prehodia slovo a pofajčievajú.

Zbadali sme aj muža pochádzajúceho z vnútrozemia z pôvodných obyvateľov Berberov, ktorý si nevšímal okolie a sedel pri nádherných soškách určených na predaj, ktoré priamo na mieste vyrezával. Aj on samotný pri zapadajúcom slnku vyzeral, akoby bol zrastený s kmeňom stromu, pod ktorým hľadal tieň. Každý akoby čakal na večer.

A skutočne, s príchodom tmy sa nábrežie zmenilo na nepoznanie. Postupne ho zapĺňali skupinky miestnych tínedžerov, rodiny sa prechádzali s deťmi, otcovia v piesku hrali s deťmi futbal, ženy posedávali na múriku a klebetili. No a čo, že sa blížila už polnoc, troj či štvorročné deti živo pobehovali akoby prespali celý deň.

Typická marocká rodina relaxuje na pláži.
Agadir, Maroko Typická marocká rodina relaxuje na pláži.

Alena Melišová, Nábrežie sa úplne zaplnilo, všade bolo živo, z reštaurácii sa ozývala hudba, zazreli sme brušnú tanečnicu, ktorá sa predvádzala hosťom, i miestnych berberských hudobníkov, ktorí prišli zďaleka, aby si privyrobili. A aj keď sme mali na začiatku obavu o bezpečnosť, keďže dovolenková sezóna bola ešte pred dverami a bola tu drvivá väčšina miestnych, po čase sme na strach úplne zabudli. Z miestnych ľudí prechádzajúcich sa po nábreží vyžarovala absolútna pohoda a radosť zo života. Jednoducho v Agadire určite nájdete vytúžený pokoj.

Ak ste typ, ktorý nepotrebuje nikam chodiť a pod odpočinkom si predstavuje pohodu, luxus, pláž, slnko, príjemné more, Agadir je pre vás ako stvorený. Ale ak chcete objavovať a spoznávať, toto mesto je vstupnou bránou do skutočného a pravého Maroka. Tejto krajiny, ani jej ľudí sa nemusí nikto báť. Stačí len prísť, pozerať, vnímať a užívať si skutočnosť, že ste sa ocitli v úplne inom svete.

Cesta po marockých kráľovských mestách bola uskutočnená v spo­lupráci s cestovnou kanceláriou AZUR REIZEN Slovakia.

debata chyba