Afriku zaplavil strach z upírov. Ľudia sa desia napadnutia, vznikajú občianske nepokoje

"Nie sú to žiadne táraniny. Pili moju krv." Už týždne rozsievajú nepravdepodobné povedačky o útokoch upírov v Malawi chaos. Rozzúrený dav lynčovali až na smrť údajných upírov a donútil tak armádu, aby zasiahla. Píše o tom agentúra AFP.

16.12.2017 07:00
debata (10)

Jamiya Bauleniová z obce Ngolongoliwa na juhu krajiny rozpráva svoj príbeh pred skupinkou bosých detí. Bolo to 2. októbra v noci. „Videla som svetlo na streche domu. Potom ma obkolesila hmla a ja som sa márne pokúšala zdvihnúť z postele. Do mojej ľavej ruky preniklo čosi ako ihla,“ opisuje svoj zážitok.

Štyridsaťročná Jamiya sa dušuje, že skôr, ako upadla do mdlôb, počula, ako niekto skáče zo strechy. V šoku ju previezli do nemocnice a následne s antibiotikami poslali domov.

Jej susedka, dvadsaťsedemročná Florence Kalungaová tvrdí, že ju napadli tej istej noci. Spala po boku manžela, keď uvidela svetlo podobné ohňu. „Počula som, ako sa otvárajú dvere, a cítila som, ako mojím prstom prechádza ihla,“ hovorí.

Aj albíni

Rozprávanie o upíroch vzrušuje Malawi pravidelne. Tradičné povery medzi obyvateľstvom sú tu veľmi rozšírené. Okrem iného sa tu tiež vraždia albíni, ktorým odoberajú orgány. Tie sa potom používajú v obradoch čiernej mágie.

Posledná vlna povestí o upíroch prišla zo susedného Mozambiku. Upíri údajne prekročili hranice, aby sali ľudskú krv pod pláštikom pomoci obyvateľstvu. Tentoraz tieto povery nadobudli zvlášť veľký rozsah a sú spojené s násilnosťami.

Skupiny sebaobrany od septembra vyvraždili najmenej deväť osôb podozrivých z toho, že sali alebo sa pokúsili sať ľudskú krv. Aj Orlendo Chaponda sa 30. septembra skoro stal obeťou tejto honby na prízrakmi.

Toho dňa dorazili k jeho domčeku v Mulanje na juhu krajiny desiatky ľudí vyzbrojených kameňmi a mačetami a kričali: „Ukrývate upírov!“ Vydesenému Orlendovi sa podarilo na poslednú chvíľu utiecť. Uchýlil sa na policajnom komisariáte.

„Moja žena im dovolila vstúpiť do domu, aby sa presvedčili, či tam sú nejakí upíri. Keby ma našli, mohli by ma zabiť,“ trasie sa ešte dnes hrôzou.

Povesti o upíroch sa rozšírili po vidieku a potom aj v ekonomickej metropole krajiny Blantyre. V októbri v chudobných štvrtiach hliadkovali skupiny sebaobrany a hľadali upírov. Jednu osobu zaživa upálili a ďalšie ukameňovali.

Nepokoje dosiahli také rozmery, že musel zasiahnuť prezident Peter Mutharika. Ostro kritizoval „znepokojujúce prípady ľudových súdov“. „Nič nedokazuje existenciu upírov. Sú to klamstvá, ktorých cieľom je destabilizovať región,“ vyhlásil.

Úrady posilnili policajné hliadky, ktorým na pomoc povolali vojakov a dokonca v niektorých okresoch dočasne vyhlásili zákaz vychádzania. V krajine zatkli viac ako 250 osôb, ktoré sa podieľali na násilnostiach.

Chudoba, nespokojnosť

Anthony Mtuta z Katolíckej univerzity v Malawi zdôrazňuje, že z povier o upíroch profitujú zločinci a chudobní ľudia si myslia, že na vine sú bohatí. „Ak máte pekné auto, ste podľa nich upír. Všetko súvisí s nevzdelanosťou a chudobou,“ hovorí.

Násilnosti spojené s rozprávkami o upíroch postihli južné okresy Malawi, kde sú hory veľmi obľúbené zahraničnými turistami, ale teraz opustené. Od polovice septembra sa turisti vyhýbajú národnej rezervácii Likhubula. „Tu ľudia pracujú ako sprievodcovia, nosiči batožiny alebo predajcovia suvenírov. Bez turistov prídu o živobytie,“ hovorí jeden zo zamestnancov rezervácie McDonald Kolokombe.

„Kvôli údajným upírom je mi už zle a nechutí mi jesť. Všetko to sú len veľké lži,“ sťažuje si sprievodcu Eric Yohan.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #upír #Afrika