Splnený sen? Navštívte 1 268 Čokoládových vrchov, nebudete sa ich vedieť nasýtiť

Bizarnú, no mimoriadne obľúbenú atrakciu, nájdete uprostred filipínskeho ostrova Bohol. Kužeľovité kopce nedostali svoje meno náhodou – počas obdobia sucha totiž dostávajú čokoládovohnedú farbu. Len sa zahryznúť!

25.12.2017 07:00
Filipíny, chocolate hills, čokoládové kopce, Foto:
Čokoládové kopce na ostrove Bohol sú jedny z najnavštevovanejších atrakcií Filipín.
debata

Až 1 268 symetricky tvarovaných kopcov, s výškou od 30 do 100 metrov, sa rozprestiera na ploche 20 štvorcových kilometrov, kde stoja rozmiestnené v skupinách. A ako vznikli? O tom rozprávajú hneď tri rôzne legendy.

Podľa prvej sa na ostrove kedysi dávno stretli dvaja nepriateľskí obri, ktorí sa pohádali a začali po sebe navzájom hádzať skaly. Keď sa unavili, uvedomili si, že ich problém nebol až taký vážny, a tak sa stali priateľmi. Ich skaly však na Bohole ostali podnes.

Druhá legenda tvrdí, že Čokoládové vrchy sú skamenené slzy obra Aroga, ktorý sa nešťastne zamiloval do smrteľníčky Aloye. Tá mu lásku neopätovala. Keď sa jej pozemský čas naplnil, Arogo zo žiaľu plakal a plakal a keď kvapky vyschli, vytvorili hnedé kužele.

Tretí príbeh nie je vôbec romantický, skôr naopak. Spomína obrovského vodného byvola, ktorý vždy pojedol všetky zásoby dedinčanov. Hrozilo, že ostanú ohlade, a tak nahromadili všetko pokazené a plesnivé jedlo, a nechali ho byvolovi. Pažravec sa ulakomil, no skazená potrava mu nesadla, a tak kade chodil, tade nechával za sebou obrovské kopy výlučkov. Dedinčania sa ho takto zbavili, no pamiatka po ňom im ostala.

Skutočnosť je ale prozaická. Dnes zatrávnené vápencové kužele boli kedysi pradávno súčasťou morského dna. Masívny vzostup koralov, účinky a dažďa a erózie vytvorili to, čím sa pýši ostrov dnes. Vďaka svojej unikátnej štruktúre sú navrhnuté na zápis na listinu Svetového dedičstva UNESCO.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čokoláda #Filipíny