Invázia pavúkov: Jeden druh áut špeciálne priťahuje odpudzujúcich spolucestujúcich

Keď si ľudia kupujú nové vozidlo, zvyčajne berú do úvahy také faktory, ako je cena či spotreba paliva. Ale prinajmenšom v Austrálii by mali vziať do úvahy ešte jeden kľúčový prvok, pokiaľ nechcú neustále bojovať proti rojom pavúkov, napísal spravodajský server news.com.au.

24.02.2018 07:00
pavúk, pavučina Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (4)

Vedec z austrálskeho Queenslandu zistil, že vibrácie niektorých druhov vozidiel dráždia pavúkov natoľko, že nedokážu odolať a musia sa zbehnúť k ich zdroju.

Doktor Robert Raven je arachnológ, teda odborník na pavúky Queenslandského múzea. A dobre pozná jav, ktorý je nočnou morou každého arachnofóba: záplavu pavúkov zbiehajúcich sa k jeho vozidlu bežiacemu na voľnobeh.

Podivný bod nula

Pavúky sú veľmi citlivé na vibrácie a niečo, ako starý motor vozidla 4WD, teda s preraditeľným pohonom všetkých kolies, dokáže natoľko preťažiť ich zmysly, že zabudnú na pud sebazáchovy a bežia k zdroju potenciálneho nebezpečenstva.

„Keď napríklad necháte staršie vozidlo s naftovým motorom bežať na voľnobeh na piesku v horúcom dni, nahrnú sa k nemu pavúky, ktoré by sa inak za denného svetla ani nepohli. Vibrácie motora ich totiž značne rozrušia,“ vysvetlil doktor Raven.

„Aby som tento efekt docielil, úmyselne som si kúpil starý dieselový automobil. Pretože tie novšie bežia príliš ticho a hladko,“ dodal.

Podľa jeho slov je pravdepodobné, že pavúky sa bežia schovať do „bodu nula“ medzi kolesami vozidla, kde – rovnako ako napríklad v oku hurikánu – môžu nájsť úľavu od vibrácií, ktoré považujú za hrozivé.

Vozidlo bežiace na voľnobeh je natoľko účinným spôsobom prilákania pavúkov, že ho doktor Raven často používa ako spôsob, ako nachytať exempláre jednotlivých druhov na vedecké účely.

„S pomocou tejto metódy získame väčší počet druhov, než s využitím akejkoľvek inej metódy zberu, či už ide o vizuálne hľadanie, pasce či postrek sprejom,“ uviedol.

„Toto je najlepší spôsob, pretože sa k vám začnú zbiehať z dier v zemi, spod kôry stromov, alebo z ich konárov.“

Nevinná škola

Podľa doktora Ravena ide o dosť bežný jav, ktorý si ale mnoho ľudí vôbec neuvedomuje. Stretla sa s ním aj zdesená matka, ktorá si k doktorovi Ravenovi prišla po radu, či môže žalovať školu svojho syna, keď v aktovke objavil živého pavúka strehúňa škvrnitého.

„Na to som sa jej spýtal: ‚Máte staršie SUV s pohonom na naftu? A nechávate ho ráno chvíľu bežať na voľnobeh?‘ Nijako ma neprekvapilo, keď na obe otázky odpovedala kladne,“ dodal.

Následne zistil, že syn odložil aktovku na chvíľu vedľa vozidla bežiaceho na voľnobeh. Pavúk prilákaný vibráciami do nej vbehol, a nechal sa odviezť do školy.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #autá #pavúk #Austrália #naftové motory