Keď je záplava krásna: Vyliata rieka vytvorila unikátny podvodný svet

Povodeň nemusí byť vždy ničivý živel, občas sa jej podarí vytvoriť aj niečo nádherné. Zriedkavý fenomén, ktorý postihol dažďové lesy v okolí riek Olho D'Água a Rio da Prata v Brazílii, premenil stromy s drevenými chodníčkami na rozprávkovú krajinu. Krištáľovočistá voda vytvorila "na postihnutom území" novú dimenziu krásy.

28.02.2018 07:00
debata (1)

Silné lejaky predznamenali rozvodnenie riek a vyliatie vody. Za jeden deň začiatkom februára napadlo okolo 150 milimetrov zrážok.

Jav, ktorý sa v oblasti Jardim opakuje približne každých sedem rokov, spôsobuje, že hladina riek stúpne až o vyše tri metre a zaplaví okolité lesy. Tento raz sa však záplava ujala slova s nebývalou razanciou.

Pod priezračnou vodou, ktorej čistotu spôsobuje vysoká koncentrácia uhličitanov vápenatých a minerálov, zrazu znehybnel doposiaľ čulý svet – obrovské listy rastlín už nehojdal vánok, ale vodný prúd, kôra stromov napučala a opustený most sa stal atrakciou pre ryby. Aj keď pravdou je, že riečne živočíchy sa viac tešili z možnosti kŕmiť sa hmyzom z listov úplne bez námahy a lovu.

Podvodný svet sa v okamihu stal magnetom na turistov a mnoho sa ich ponáhľalo, aby ho uvidelo skôr, ako voda sa vráti späť do svojho koryta. Kvôli obavám o bezpečnosť ich ale správcovia rezervácie Rio da Prata Ecological Recanto nepúšťali k celému zaplavenému údoliu.

A veru, náhlenie bolo na mieste – magický svet trval len do konca dňa. Rovnako rýchlo, ako vznikol, sa aj stratil.

Zdroj: Mashable.com; Msn.com; Geekologie.com; Boingboing.net

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #záplavy