Indonézia krajinou s umierneným islamom? Ateisti sa tu boja o život

Keď študovala na univerzite v Jakarte, modlila sa Luna Atmowijoyová päťkrát denne, bola členkou konzervatívnej islamskej strany a odmietala stisnúť ruku mužom, ktorí nepatrili k jej rodine. O desať rokov neskôr sa stala ateistkou a teraz sa bojí o svoj život, píše agentúra AFP.

26.08.2018 14:00
Indonézia, tanečnice, Bali Foto: ,
Tanečnice z indonézskeho Bali (ilustračné foto).
debata (1)

Táto žena bola oveľa fundamentalis­tickejšia než jej veľmi zbožní rodičia, ale jedného dňa začala pochybovať o svojej viere. Neskôr dospela k predtým nemysliteľnému záveru: usúdila, že boh neexistuje.

Na takýto postoj sa však nazerá veľmi nepriateľsky v najľudnatejšej moslimskej krajine na svete, kde ateisti, ktorých tu je veľmi málo, majú strach z násilností zo strany veriacich, ktorí sú stúpencami tvrdej línie.

Preto sa tridsaťročná Luna rozhodla viesť dvojitý život. Má dve tváre a stále nosí islamskú šatku. Žije u rodičov a neodvažuje sa oznámiť otcovi, že teraz už v božiu existenciu neverí.

„V náboženstve mi začalo vadiť veľa vecí. Nemohla som napríklad priať veselé Vianoce alebo šťastný Vesak (oslavy narodenia Budhu) ľuďom inej viery,“ hovorí Luna, ktorá nevystupuje pod svojím pravým menom.

Indonézia uznáva šesť vyznaní: islam, protestantizmus, katolicizmus, hinduizmus, budhizmus a konfucianizmus. Teoreticky je tu zákon zabezpečujúci slobodu vyznania.

Kritizovať však náboženstvo, najmä islam, znamená vystaviť sa obvineniu z rúhania a trestu odňatia slobody v krajine juhovýchodnej Ázie s 260 miliónmi obyvateľov, z ktorých je takmer 90 percent moslimov.

Úrady tvrdia, že ateizmus nie je nelegálny, ale za tej podmienky, že ateista nebude popierať božiu existenciu verejne. „Akonáhle niekto začne šíriť túto myšlienku alebo ateizmus, je tu problém,“ priznáva Abdurraman Masud, riaditeľ agentúry pre výskum a rozvoj pri ministerstve náboženstva.

Tento rok jedného študenta obvinili z urážky islamu, pretože na svojom Facebookovom účte porovnával Alaha s gréckymi bohmi a napísal, že korán nie je o nič viac vedecký ako slávny Pán Prsteňov. Hrozí mu päť rokov väzenia.

V roku 2012 zasa iného muža odsúdili na 30 mesiacov väzenia za to, že na internete kritizoval proroka Mohameda a označil sa za ateistu.

Ateisti sa okrem väzenia bojí aj toho, že na nich teraz zaútočia fanatickí islamisti, ktorí stoja za útokmi proti náboženským menšinám. Radikálni islamisti sa im pravidelne na internete vyhrážajú smrťou.

„To najhoršie, čo sa nám môže v Indonézii stať, je že nás zabijú. Mám naozaj strach o život,“ priznáva jeden tridsaťpäťročný ateista.

Nikto nevie, koľko je v Indonézii ateistov. Malé skupiny sa pravidelne stretávajú vo veľkomestách, ale väčšina z nich sa uchyľuje k internetovým fóram, ako je Pýtajte sa, ateisti odpovedajú. To má na Facebooku takmer 60 000 členov.

Indonézska ateistka Karina, ktorá žije v Singapure, sa cíti byť „menej sama“ od tej doby, čo na Facebooku objavila účet pre ateistov v jej vlasti.

Indonézia nie je jedinou krajinou s moslimskou väčšinou, kde sú ľudia, ktorí popierajú božiu existenciu, v nebezpečenstve. Ateistických blogerov usmrtili v Bangladéši, ďalším ateistom sa vyhrážali predstavitelia vlády v Malajzii a v Egypte ateistov uväznili.

Hoci sa Indonézia často vyzdvihuje kvôli umiernenej praxi islamu v krajine, mnohí ateisti si myslia, že to tak nie je.

„Stala som sa opatrnejšou,“ hovorí Karina. „Stále na internete kritizujem islam, ale teraz obozretnejšími slovami. Dosť sa bojím o svojich priateľov v Indonézii,“ vysvetľuje.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #islam #moslimovia #indonézia