Príde Austrália o svoj živý poklad? Sucho hubí klokany aj emu

Malé kengury wallaby, ktoré opustili matky, slepnú od slnečného jasu, medvedíky koala musia bežať maratónske vzdialenosti, aby našli potravu: voľne žijúce zvieratá typické pre Austráliu platia vysokú daň za sucho, ktoré sužuje tento kontinent, píše agentúra AFP.

18.11.2018 07:00
kengura, Austrália Foto:
Ako dopadnú zvieratá v Austrálii, ktoré sužuje sucho?
debata

Nedostatok vody, ktorý pretrváva v niektorých regiónoch už niekoľko rokov, ničí úrodu a núti niektorých chovateľov dobytka, aby vyzabíjali svoje stáda, pretože pre nich nemajú potravu.

Sucho tiež sťažuje životné podmienky pôvodnej fauny, ktorá je však odolnejšia ako dobytok.

„V celej krajine hynie obrovský počet klokanov,“ uvádza Richard Kingsford, profesor ekológie na Univerzite Nového Južného Walesu. Zdôrazňuje, že zmeny sú také rýchle, že mnohé zvieratá a rastlinstvo nemajú čas sa prispôsobiť.

Úrady zvýšili pomoc poľnohospodárom, ktorí sa dostali do finančných problémov. Podľa vedcov je však potrebné podporovať zároveň voľne žijúce zvieratá a rastlinstvo, ktoré tiež trpia kvôli ľudskej činnosti, prenikaniu inváznych druhov a zmenšovaniu svojho životného prostredia.

Racheal Walkerová, ktorá pracuje pre združenie dobrovoľníkov zameriavajúce sa na záchranu voľne žijúcich živočíchov Wires, konštatuje, že v Novom Južnom Walese výrazne vzrástol počet malých kengúr, ktorým treba pomôcť.

Podvyživené kengurky opúšťajú ich matky, ktoré ich nedokážu živiť, iné zasa zostali sirotami, pretože ich rodičia zahynuli po zrážke s automobilom, keď sa približovali k mestám, aby tu našli vodu a potravu.

Walkerová tiež uvádza, že najmenšie vačkovce, ktoré väčšinou dávajú prednosť zalesneným oblastiam, putujú ďaleko, aby sa našli potravu.

„Nachádzame tiež oveľa viac slepých wallaby, ktoré sa vydali do polí, aby hľadali potravu. Ich oči ale nie sú schopné čeliť prudkému slnku,“ hovorí Racheal Walkerová.

Medvedíky koala sa púšťajú na väčšie vzdialenosti, pretože eukalypty, ktorými sa živia, schnú. Tak sa stávajú obeťou psov alebo cestných nehôd.

Ježury s krátkym nosom, ktoré sa živia hmyzom, končia v čase rozmnožovania prejdené na cestách.

Na severozápade Nového Južného Walesu klesla populácia klokanov o viac ako 90 percent, uvádza profesor Kingsford.

Sucho vyhrocuje konflikty medzi voľne žijúcimi zvieratami a roľníkmi, ktorí sa beznádejne snažia zachrániť každé steblo trávy pre svoje stáda.

V Booligalu, kde tento rok spadlo o 75 percent menej zrážok, než je dlhodobý priemer, konštatujú roľníci Matt a Sandra Iresonovci, že sa zvýšil počet klokanov a emu na krajniciach ciest. Hľadajú chumáče zelene, ktoré sa tu objavujú, keď pri výnimočnom daždi stečie voda na okraj ciest.

Preto sa tiež v posledných troch rokoch zvýšil počet stretov medzi automobilmi a voľne žijúcimi zvieratami. A to napriek tomu, že Sandra Iresonová začala dávať mladým roľníkom lekcie riadenie automobilu za extrémneho sucha.

Vedci predpovedajú, že sa suchá a vlny horúčav v dôsledku zmeny klímy budú vyskytovať častejšie. Austrálčania sa budú musieť vyrovnať s nedostatkom vody, ale tiež sa budú musieť prispôsobiť tomu, že sa voľne žijúce zvieratá priblížia k človeku.

Nezdá sa, že by malo začať pršať, a profesor Kingsford dúfa, že úrady prijmú opatrenia na ochranu zraniteľných druhov, ako je napríklad to, aby dobytok nechodil do národných parkov a voľne žijúce zvieratá tú mohli nachádzať potravu.

„O ťažkej situácii poľnohospodárov sa diskutuje, to je samozrejmé, ale ľudia si rovnako musia uvedomiť, že v čase sucha trpí aj životné prostredie,“ dodáva.

debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #kengura #klokan