Plánujete exotiku? Otázky a odpovede z cestovateľskej poradne vás budú zaujímať

Chystáte sa do vzdialených destinácií? Zrejme máte niekoľko otázok. A možno ich už pred vami položili odborníkom iní turisti - tu sú odpovede.

11.01.2019 07:00
mapa, lietadlo, cestovanie, dovolenka, európa Foto:
Chystáte sa na ďaleké cesty?
debata

Máme s priateľom naplánovanú dlhšiu cestu po Ázii, asi na mesiac a pol. Zistila som však, že som tehotná a na ceste budem v piatom mesiaci. Letíme do Bangkoku, ale potom je jedno, kam sa premiestnime. Ide mi konkrétne o vírus zika. Je nejaká krajina v Juhovýchodnej Ázii, kde je pobyt bezpečný?

V Juhovýchodnej Ázii väčšie riziko pre vás a plod predstavuje vírus horúčky dengue, ktorá sa vyskytuje prakticky vo všetkých ázijských krajinách subtrópov a trópov vrátane Thajska. Z tohto hľadiska sú bez rizika Spojené arabské emiráty alebo Maurícius, Zanzibar, prípadne Seychely (to už je mimo Ázie). Priame riziko pre plod je najvyššie v prvom trimestri, ale k nepriaznivej udalosti vzhľadom na prebiehajúcu graviditu môže dôjsť kedykoľvek.

Dala som sa očkovať proti hepatitíde A a brušnému týfusu pred odchodom na dovolenku. O 2,5 mesiaca som otehotnela. Je možné nejaké ohrozenie plodu po tomto čase z hľadiska očkovacích vakcín? Zároveň by som sa chcela opýtať, či sa na Srí Lanke vyskytuje vírus zika.

Obe vakcíny sú neživé, vzhľadom na vašu neskoršiu graviditu vôbec nemusíte mať obavy. Nákaza vírusom zika na Srí Lanke je nepravdepodobná. Môže sa tam však vyskytovať dennými moskytmi prenášaná vírusová horúčka dengue, preto je dôležité používanie účinného repelentu, a to aj počas dňa.

Som v siedmom týždni tehotenstva a v období, keď budem v dvanástom týždni, už dlhší čas máme zakúpené letenky na Srí Lanku. Ešte pred otehotnením som absolvovala očkovanie proti hepatitíde A plus B, besnote a brušnému týfusu. Teraz mám však obavy, či vycestovať.

Na Srí Lanke existuje pomerne dosť zdravotných rizík vrátane parazitárnych nákaz. Horúčka dengue môže byť pre tehotnú ženu značným rizikom. Vo všeobecnosti cesty budúcich matiek v prvom trimestri gravidity do exotických krajín tohto typu neodporúčame, vývoj plodu v tomto období je totiž veľmi citlivý na vonkajšie vplyvy, ktoré u matky ani nemusia mať nijaké závažné prejavy.

Plánujeme cestu na mesiac do Ázie – Kuala Lumpur, Langkawi, možno aj Borneo alebo Thajsko. Odporúčate tieto destinácie pre 3,5-ročné dieťa?

V turistických oblastiach je cesta dieťaťa v danom veku akceptovateľná. Borneo by bolo vhodné pre horšiu dostupnosť kvalitnej pediatrickej starostlivosti vynechať. Dieťa by malo mať kompletné povinné očkovanie a ideálne aj vakcináciu proti pneumokokom (v SR v rámci povinného očkovania), meningokokom, hepatitíde typu A a brušnému týfusu navyše. Všetky tieto ochorenia s výnimkou brušného týfusu sa vyskytujú aj u nás a niektoré deti sú proti nim očkované aj bez cestovateľskej anamnézy.

Dcéra má čoskoro odletieť na dopredu plánovanú dovolenku do Vietnamu. Momentálne je v siedmom týždni tehotenstva. Prosím o názor na prípadné riziká či nebezpečenstvá takejto cesty.

V prvom trimestri prebieha u plodu dôležitý vývoj orgánov, ktorý je veľmi citlivý na vonkajšie vplyvy. Všeobecne sa preto cesty do exotických oblastí v prvej tretine gravidity neodporúčajú. Optimálne by bolo presunúť cestu na druhý trimester a zdržiavať sa len v turistických oblastiach s lepšou infraštruktúrou.

Rada by som sa opýtala na výskyt horúčky dengue v Hainane (Chaj-nan, čínska provincia). Letíme tam v suchšom období a chystáme sa byť len v rezorte. Zároveň by som chcela vedieť, aké očkovanie mi navrhujete. Cestujeme s 2,5-ročnou dcérkou.

Horúčka dengue sa v Hainane príležitostne vyskytuje. Bude nutný kvalitný repelent, pre dcéru vyslovene odporúčame Predator Junior. Z očkovania ako základ vakcíny proti vírusovej hepatitíde A plus B, brušnému týfusu a meningokokovej meningitíde. Všetky uvedené očkovania sú možné aj u dospelých.

Radi by sme vyrazili za exotikou. Po príjazde z dovolenky však plánujeme bábätko. Aká krajina by bola vzhľadom na plánované tehotenstvo najvhodnejšia? Napadá nám Dubaj, Seychely, Maurícius, ale v podstate radi pôjdeme kamkoľvek za teplom. Bojíme sa najmä vírusu zika, hoci vieme že ohroziť nás môžu aj iné ochorenia.

Všetky tri uvedené destinácie sú z hľadiska uvedených zdravotných rizík pomerne bezpečné a aktuálne bez vírusu zika. Vzhľadom na plánované tehotenstvo odporúčame očkovanie proti vírusovej hepatitíde A aj B a meningokokovej meningitíde, zvážiť aj očkovanie proti čiernemu kašľu a overiť protilátky alebo potvrdiť prekonanie ovčích kiahní v minulosti. Ďalej overiť platnosť očkovania proti tetanu. Otehotnieť odporúčam až po návrate z cesty.

Dcéra letí s manželom a deťmi (3,6 a 9 rokov) do Senegalu. Aké im hrozia nákazy či iné nebezpečenstvá? Budú si variť, stravovať sa a bývať s miestnymi obyvateľmi.

Zdravotných rizík v Senegale je celý rad. Z očkovania je základom vakcinácia proti žltej zimnici, brušnému týfusu, vírusovej hepatitíde A aj B (deti už typ B majú zaočkovaný, ak rodičia neodmietli povinné očkovanie), ďalej proti meningokokom, prípadne proti cholere a besnote – najmä ak plánujú cestu na vidiek. U detí je samozrejmosťou celé povinné očkovanie vrátane pneumokokovej vakcíny. V tejto krajine sa vyskytuje aj malária. Antimalariká je nutné konzultovať individuálne v centre cestovnej medicíny.

Bývalý manžel trávil predchádzajúci rok na Novom Zélande, neskôr v Indonézii, mimo turistických destinácií. Podľa fotiek, ktoré dáva na sociálne siete, sa pohybuje a prespáva, kde sa dá. Očakávam, že sa každú chvíľu vráti a bude si chcieť zobrať naše dcéry (7– a 8-ročnú). Okrem toho máme s druhým mužom ešte dvojmesačné dieťa. Chcela by som vedieť, či môžem od môjho ex vyžadovať nejakú karanténu alebo vyšetrenie skôr, ako bude v kontakte s našimi deťmi.

Bohužiaľ, takúto situáciu nijaký predpis neupravuje. Budete ju musieť vyriešiť vzájomným dohovorom. Ak bude váš bývalý manžel zdravý, formálne nič nebráni jeho kontaktu s deťmi. Nemožno však vylúčiť ani fakt, že bude v inkubačnej dobe rôznych infekčných ochorení vyskytujúcich sa v oblastiach, ktoré navštívil.

(Zdroj: odborný časopis Očkování a cestovní medicína, odpovede doc. MUDr. Rastislav Maďar, CSc.)

Cestovná lekárnička do exotiky pre rodinu s deťmi

  • lieky proti teplote a bolesti (aj v čapíkoch do konečníka pre prípad vracania, účinné látky paracetamol aj ibuprofén pre možnosť striedania v prípade vysokej horúčky)
  • lieky proti hnačke, najlepšie tzv. adsorbenciá, ktoré na seba viažu škodliviny priamo v čreve. Patrí sem napríklad aktívne uhlie alebo prírodný íl (takisto probiotiká, ktoré sa užívajú aj preventívne)
Foto: SHUTTERSTOCK
lekárnička, lieky, prvá pomoc, teplomer, injekcia, náplasť, kvapky, cestovanie, choroba, prvá pomoc, záchrana, zdravie, nevoľnosť,
  • lieky proti cestovnej nevoľnosti (kinetóze), podľa veku (niektoré možno podávať od dvoch rokov, iné od štyroch a od šiestich, možnosťou je vyskúšať aj homeopatikum a urobiť preventívne a režimové opatrenia)
  • kvalitné krémy na ochranu pred UV-žiarením určené na citlivú detskú pokožku
  • prípravky na prípadné poškodenie kože slnkom (s obsahom panthenolu, aloe vera…)
  • prípravky proti alergii vrátane bodnutia hmyzom, popŕhleniu medúzou (v tabletách aj géloch)
  • kvapky do nosa, do ucha a do očí
  • lokálne prípravky na drobné rany
  • vlhké utierky, teplomer, pinzeta, malé nožničky, obväzový materiál, náplasti, striekačka (na dávkovanie, príp. podávanie tekutín), dezinfekčný roztok, krém proti zapareninám
  • repelent vhodný pre dieťa (vlastná moskytiéra, resp. odpudzovač komárov do zástrčky s vhodnými náplňami)
  • špeciálne lieky pre dieťa (ak užíva)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #exotika