Ostrov, kde žijú posledné draky na planéte, zatvárajú. Kvôli pašerákom

Slávny indonézsky ostrov Komodo, ktorý je domovom unikátneho "draka" - druhu jaštera z čeľade varanovité - zatvára pred turistami svoje brány. Rozhodnutie padlo po tom, ako policajti nedávno odhalili gang pašerákov, ktorí odvážali plazy z ostrova.

09.04.2019 07:00
debata

Orgány zatkli páchateľov so 41 varanmi komodskými, z ktorých každú plánovali predať za približne 500 miliónov rupií (asi 30 000 eur).

Keďže túto sezónu už vláda nemôže zasiahnuť, podľa indonézskych novín Tempo dočasne uzavrie obľúbenú turistickú atrakciu v januári 2020. Dátum opätovného otvorenia zatiaľ nie je známy.

Počas uzávery budú ochrancovia prírody skúmať, či má varan dostatok prirodzenej potravy, budú pracovať aj na zachovaní endemických druhov rastlín a zvierat a realizovať celkový prieskum prírodného prostredia. Úrady dúfajú, že toto opatrenie pomôže zvýšiť populáciu komodských „drakov“.

Varany z ostrova Komodo sú chráneným druhom a odborníci ich považujú za najväčšie žijúce jašterice na svete, odtiaľ aj vznikla prezývka „draky“.

Dorastajú až do dĺžky troch metrov a vážia okolo 100 kilogramov. Majú jedovaté sliny a môžu byť nebezpečné.

Svetové nadácie pre zvieratá odhadujú, že vo voľnej prírode ich zostalo len asi 6000, všetky sú sústredené v Indonézskom národnom parku Komodo; na ostrovoch Komodo, Rinca, Padar, Flores Gili Motang, Owadi a Samiin.

Travelandleisu­re.com; Businessinsider­.com; Telegraph.co.uk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pašeráci #indonézia #jaštery