Nechutná tradícia: Dáte si pohárik 'tequily' s červom na dne?

Typický mexický nápoj si mnohí radi vychutnajú samotný, či ako súčasť miešaných drinkov. Prečo sa však do fľaše zvykne prihadzovať aj "dochucovadlo" v podobe bieleho červa?

14.05.2020 07:00
debata (1)
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#mezcal #mezcalworm @panchosloscabos #loscabos #drinkphotography #franciscoestradaphotography image produced on a #hasselblad

Príspevok, ktorý zdieľa FRANCISCO ESTRADA—PHOTOMEXICO (@photomexico),

Nie je tequila ako tequila, presnejšie – tequila je druh mezcalu, teda nie všetok mezcal je tequila. Aký je medzi nimi rozdiel? Oba nápoje sú z agáve, no majú odlišný proces výroby.

Pravá tequila sa podľa pravidiel môže variť v mexickom štáte Jalisco a to len z jedného druhu agáve – modrého. Pri mezcale majú producenti na výber 30 druhov. Tequila sa vyrába priemyselne, mezcal sa tradične varí v hlinených dierach.

Najslávnejší mezcal je potom ten, ktorý má vo fľaši so sebou aj malého valcovitého obyvateľa, ktorý vraj dodáva nápoju tú správnu chuť. Mexičania tomu veria, sú pomerne poverčivý národ, navyše vraj funguje ako afrodiziakum či kúra na chudnutie, niektorí mu pripisujú aj halucinogénne účinky.

No s tou chuťou to nie je to celkom tak, pretože červík sa predtým lúhuje v alkohole, a tak stratí akúkoľvek „arómu“. Ale podivný druh marketingu tu funguje.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Carren M (@carrenskii),

A tu prichádza aj pasca, do ktorej sa mnohí neznalí chytia – v tequile červíka nenájdete, len samotný nápoj. V Mexiku na to dokonca existuje zákon. Pokiaľ by vám niekto núkal takúto špecialitku, odolajte, ide pravdepodobne o pochybný alkohol s nebezpečným bioodpadom.

Červy sa nachádzajú iba v mezcale, môžu to byť dva druhy – chrobák nosatec, alebo biela húsenica. Larvy pritom žijú priamo na rastlinách agáve, odkiaľ ich pestovatelia zbierajú a umiestňujú do fliaš.

A ako sa z červa stala alkoholová hviezda? Ako to už býva – vraj náhodou. V roku 1950 istému výrobcovi padla do fľaše larva, a tak povedal, že je to zámer a dodáva nápoju „novú dimenziu“.

10best.com; Vinepair.com; Wikipedia.org; Thrillist.com

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #tequila #červ