Thajskému turizmu bude možno trvať 5 rokov, kým sa zotaví. Krajina je však od neho závislá

Thajskému sektoru cestovného ruchu bude možno trvať päť rokov, než sa po pandémii nového koronavírusu zotaví. Pre Thajsko je to veľmi zlá správa, keďže patrí medzi krajiny s najvyššou závislosťou od cestovného ruchu na svete.

26.05.2021 13:00
Krabi, ostrov, more, exotika, Thajsko, leto,... Foto: ,
Thajskí obchodníci na ostrovoch. Ilustračné foto.
debata

Sektor, ktorý sa na hrubom domácom produkte (HDP) Thajska podieľal pred pandémiou približne 20 %, sa do normálu nedostane pravdepodobne skôr ako v roku 2026, uviedla v pondelok Thajská rada pre hospodársky a sociálny rozvoj, ktorá sa odvolala na informácie Thajského úradu pre turizmus.

Neskorší návrat do predpandemického stavu (niektorí analytici očakávali, že sa tak stane do dvoch rokov) sa dotkne viac než 7 miliónov pracovníkov. Mnohí z nich si pravdepodobne budú musieť nájsť prácu v inom sektore.

V roku 2019, teda v roku pred vypuknutím pandémie nového koronavírusu, privítalo Thajsko takmer 40 miliónov turistov, uviedla agentúra Bloomberg. Príjmy z tejto oblasti priniesli do štátnej pokladnice približne 60 miliárd USD (49,23 miliar­dy eur).

V marci 2020 však svoje hranice pre väčšinu návštevníkov krajina uzavrela. V súčasnosti sa usiluje otvoriť niektoré destinácie zaočkovaným turistom, aby aspoň čiastočne zmiernila pokles hospodárstva.

Ekonomika klesla už päť kvartálov po sebe a pokles sa očakáva aj za štvrťrok od apríla do konca júna.

Ako prvú oblasť plánuje pre návštevníkov otvoriť ostrov Phuket, a to v júli. Neskôr by malo nasledovať 10 ďalších destinácií. Vláda však tento rok očakáva približne iba 500.000 turistov.

To je len zlomok v porovnaní so 6,7 milióna turistov v minulom pandemickom roku, z ktorých však takmer všetci navštívili Thajsko v prvých troch mesiacoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #turizmus #Thajsko