Pokračovanie článku: Azorské ostrovy - ako ich zažiť najlepšie?

Náš tip: ostrov Pico

Ísť do Číny a nevidieť Čínsky múr, cestovať do Indie a nepozrieť si Tádž Mahál a prísť na Azorské ostrovy a nevidieť ostrov Pico? Inak ako hriechom by sa to nazvať nedalo! Možno vám meno Pico nerozsvieti žiadnu kontrolku, ale tu na Azorských ostrovoch ide o druhý najväčší ostrov s najvyšším vrchom nielen Azorov, ale rovno celého Portugalska.

Keby len Portugalska, Pico je dokonca najvyšším vrchol celého Stredoatlantického chrbta. Ak sa vyberiete na Pico, čaká tu na vás množstvo zážitkov. Uvidíte tu najviac delfínov aj Pico je najlepším miestom na pozorovanie veľrýb.

Pico – najvyšší vrch Portugalska /stál som na...
Bubo, Azory Pico – najvyšší vrch Portugalska /stál som na úplnej špičke/

Medzi najznámejšie produkty patrí aj lokálne víno, ktoré je dokonca tak unikátne až sa dostalo pod ochrannú známku samotného UNESCA. Najunikátnejším zážitkom je však výstup na sopku Pico, ktorá je neodmysliteľnou dominantou celého ostrova. Jej korene siahajú až niekde do hĺbky 6-tich kilometrov pod hladinou Atlantiku!

Tu pochopíte aj precítite to, že Pico je skutočne drsným ostrovom, no spomienky na neho napokon prebijú takmer všetko ostatné. Po túre si doprajte dokonalé dary mora v podobe chobotníc či sépii z oceánu a na zapitie si nechajte poradiť Verdelho, suché, biele víno, ktoré sa tu teší popularite.
Vulkanické domčeky na Pico. Ako sa v ich býva?...
bubo, azory Vulkanické domčeky na Pico. Ako sa v ich býva? Prečítajte si!
Ostrov Pico a stal mojim domovom na 4 dni, no netrávil som ich len v hoteli, ale aj v typickom, lokálnom dome z čierneho bazaltu. Pico síce nemá takú infraštruktúru akou sa môže pochváliť Sao Miguel a ak mám byť fér ani jeho hlavné mesto sa nedá s tým na hlavnom ostrove porovnávať. No možno aj práve preto sa po návšteve Azorských ostrovov pre mňa stal Pico najdokonalejším a najautentickejším ostrovom. Práve tu som získal pocit, že to čo sa na ostrove robí je mimoriadne dôležité a na každej jednej drobnosti tu záleží, pretože inak bez tejto tvrdej práce by tu mal človek skutočne existenčné problémy.

Lapas – jedlo pre gurmánov

Azorské ostrovy v sebe ukrývajú kus zaujímavej gastronómie a tak tu rozhodne ochutnajte morské slimáky zvané lapas. Samotné servírovanie je zážitkom, pretože k nim dostanete aj rozpálený gril z ktorého si ich sami beriete. Pridáte cesnak, veľa cesnaku a olej a pochúťka je na svete. Pred tým ako sa do nich pustíte si ich ešte pokvapkáte citrónom. Oceán okolo Azorských ostrovov je mimoriadne čistý a tak si užívajte aj rôzne dary mora. Na Sao Jorge dokonca môžete ochutnať aj živé lapas, ktoré si osolíte len morskou vodou.

Čo ochutnať na Azoroch? Áno je to gurmánsky raj
Bubo, Azory Čo ochutnať na Azoroch? Áno je to gurmánsky raj

Kedy ísť na Azorské ostrovy

Počasie tu uprostred Atlantického oceánu je premenlivé a neustále sa mení, no aj napriek tomu sa za sezónu považuje sezóna veľrýb a tou je čas od apríla do októbra. Pri Azorských ostrovov platí jedno zásadné pravidlo a teda ak budete čakať na dobré a ideálne počasie, nikdy nevyrazíte. Všetko počasie na Azoroch je ideálne, len sa na neho treba pripraviť. Ak by ste nezažili hmlu, nezažili by ste niečo, čo sa s Azormi neodmysliteľne spája a s ňou tu zažijete aj melancholickú náladu typickú pre ostrovy. Zaujímavým časom na návštevu je aj zima, pretože tie tunajšie patria k najteplejším v Európe a kto nerád na Silvestra doma mrzne, toho táto informácia môže potešiť.

Bubo, Azory Mohlo by Vás zaujímať Pozrite si komplexný prehľad súostrovia Azorské ostrovy
Verdelho z Pico pil aj Ruský cisár a Lenin
Pico – najvyšší vrch Portugalska /stál som na...
+11Farský kostol svätého Sebastiána v typickom...
chyba
Viac na túto tému: #Partnerstvo s BUBO