Exotický raj pre turistov zdražie, miestni sa obávajú, že o nich prídu

Bali patrí medzi najvyhľadávanejšie turistické destinácie sveta – nádherná príroda a architektúra a tiež lacný život a zábava sem lákajú ročne milióny hostí.

19.01.2024 11:45
NEPOUZ, pláž, Bali, Indonézia Foto:
Pláž na Bali, Indonézia.
debata

S tým sú samozrejme spojené aj problémy, ktoré pozná každá veľmi navštevovaná destinácia. Indonézska vláda sa snaží problémy spojené s overtourismom riešiť zvyšovaním rôznych poplatkov, ktoré budú turisti od tohto roku platiť.

Od 14. februára 2024 budú platiť turistickú daň, ktorú budú musieť zaplatiť všetci cudzinci pri vstupe do krajiny.

Dospelí aj deti budú platiť rovnako približne 9,5 eur spolu s 32 eurovým poplatkom za vízum. Až 70 % peňazí z turistickej dane sa má použiť na riešenie problémov s odpadom na Bali, ktorý sužuje najmä turistami najnavštevovanejšie miesta.

Teraz vláda výrazne zvýšila aj daň zo zábavy. Ako informovali noviny „Bali Sun“, táto daň bola v celej krajine zvýšená zo súčasných 10 až 35 % na 40 až 75 %. Má sa vzťahovať na diskotéky, karaoke bary, nočné kluby, bary a kúpele – a pripočítava sa k účtom turistov. Turistická brandža sa preto bojí ich odlivu – resp. odlivu tých, ktorí chodia na Bali najmä za lacnou zábavou.

Tí by mohli smerovať namiesto na Bali do Thajska, kde dala vláda naopak zelenú drastickému zníženiu daní na alkoholické nápoje a zábavné podniky.

Ako informovala nemecká tlačová agentúra DPA, dane z vína a zábavných podnikov sa tam majú znížiť z desiatich na päť percent. Aj takto chce krajina opätovne oživiť cestovný ruch po pandémii koronavírusu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bali