Netopiere ohrozuje dopyt po liehovinách aj choroby. Budeme im pomáhať?

Netopiere čelia mnohým hrozbám kvôli premenám prostredia a poľnohospodárskych postupov. Od týchto zvierat závisí pritom produkcia mnohých obľúbených potravín, ako sú banány, čokoláda alebo káva.

30.03.2024 06:00
netopier, kaloň Foto:
Netopier. Ilustračné foto.
debata

Niektoré produkty by bez netopierov nemuseli existovať, napísal The Guardian. Jedným z problémov je aj rastúci dopyt po niektorých liehovinách, napríklad tequile, ktorá sa vyrába z agáve. Túto rastlinu pestovatelia kvôli väčšiemu dopytu stále častejšie žnú v rozsahu, ktorý netopiere ohrozuje.

Netopiere majú v ľudskom potravinovom systéme niekoľko významných rolí. Niektoré pôsobia ako prirodzená ochrana proti škodcom, iné opeľujú rastliny, ktoré plodia banány, kokosové orechy či avokádo.

Túto úlohu si pritom mnoho ľudí spája skôr so včelami a motýľmi.

Druhy netopierov, ktoré sa živia ovocím, pomáhajú udržiavať voľne rastúce rastliny šírením semien.

Vďaka netopierom sa podľa biologičky Jade Florencovej v celej poľnohospodárskej produkcii ročne ušetria viac ako tri miliardy dolárov.

„Ich obyčajná prítomnosť na poliach môže znížiť aktivitu škodcov,“ povedala ochrankyňa netopierov Kristen Learová. Napriek všetkým spôsobom, akými títo tvorovia pomáhajú, sa na nich často zabúda, dodala.

Napríklad alkoholický nápoj tequila sa vyrába z agávy, ktorá je kvôli opeľovaniu a šíreniu semien od netopierov závislá.

„Rastúci dopyt po týchto liehovinách je pre rastliny, netopiere aj celú biodiverzitu problémom,“ povedala lesná inžinierka Diana Pinzónová.

Podľa nej sú tak pestovatelia nútení žať dlhodobo neudržateľným spôsobom. Na mnohých miestach sú rastliny agáve rúbané ešte pred vykvitnutím. Netopiere, ktoré sú závislé na ich nektári, kvôli tomu majú o zdroj potravy menej.

Agáve je možné pestovať pomocou výhonkov, ale bez krížového opelenia od netopierov stráca genetickú rozmanitosť.

To by mohlo podľa Pinzónovej znížiť jej odolnosť voči klimatickým zmenám a extrémnemu počasiu. „Tieto dva druhy sa posledných desať miliónov rokov vyvíjali spoločne. Ak stratíte jeden, prídete aj o druhý,“ uviedla.

Napriek všetkému prínosu čelia netopiere problémom. „Mnoho druhov po celom svete zápasí s určitou stratou prostredia, ktorou je napríklad narušenie ich úkrytov v jaskyniach či stromoch,“ uviedla Learová.

Medzi ďalšie riziká patrí extrémne počasie a rad chorôb. Napríklad takzvaný syndróm bieleho nosa zabil v Severnej Amerike milióny jedincov.

Ochrankyňa netopierov odporučila na zlepšenie situácie rešpektovať uzávierky jaskýň, chrániť staré stromy a zaistiť vo vyprahnutých oblastiach zdroj vody. Záujemcovia môžu tiež postaviť netopierie búdky a vysádzať rastliny, ktoré vábia nočný hmyz.

debata chyba
Viac na túto tému: #netopier