Snehu je dosť, lyžiarskych stredísk tiež, ceny vlekov idú hore

Najmenej 50 lyžiarskych stredísk na Slovensku vrátane najväčších centier zimných športov otvorí počas nadchádzajúcich sviatkoch svoje zjazdovky. Podmienky na lyžovanie sú väčšinou veľmi dobré, v uplynulých dňoch ich vylepšilo sneženie a ochladenie, ktoré prevádzkovateľom lyžiarskych tratí umožnilo začať výrobu technického snehu.

22.12.2011 17:53
lyžovanie, stredisko Čechy Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Vo Vysokých Tatrách si lyžiari môžu vybrať z niekoľkých zjazdoviek v Tatranskej Lomnici i na Štrbskom Plese, na ktorých je 40 až 65 centimetrov snehu. Polmetrová vrstva snehu čaká na športovcov na oboch stranách Chopku v Nízkych Tatrách, kde je najviac možností pre lyžiarske vyžitie zo všetkých stredísk.

Na svoje si rekreační športovci prídu aj na Čertovici a Donovaloch, kde je okolo 40 centimetrov snehu. V prevádzke je tiež areál Roháče v Západných Tatrách, ktorý ako prvý odštartoval sezónu už koncom novembra. Cez vianočné prázdniny sa bude lyžovať aj na Martinských holiach, vo Veľkej Rači alebo vo Vrátnej v Malej Fatre.

Brány v najbližších dňoch otvoria tiež strediská, ktoré sa na začiatok sezóny zatiaľ len pripravujú. Prevádzkovateľ informačného systému Sitour ale upozornil, že kvôli nedostatku snehu zatiaľ neohlásili začiatok prevádzky nižšie položené areály.

V období okolo Silvestra, ktoré hotelieri vzhľadom k obsadeniu svojich zariadení nazývajú „zlatým týždňom“, musia návštevníci počítať s predĺžením čakacích dôb na vleky. S príchodom Vianoc navyše končí platnosť predsezónnych cien. Naopak na prelome roku lyžiari zaplatia za vleky alebo lanovky často viac než po zvyšok hlavnej sezóny. Oproti minulému roku si návštevníci ešte priplatia, pretože viacero lyžiarskych areálov zdraželo permanentky o päť až desať percent.

5 debata chyba