V Lomnici pribudne nová lanovka, lyžovačka zdražie

V závere októbra sa začne jedna z najrozsiahlejších odstávok lanoviek v Tatranskej Lomnici. Okrem pravidelnej jesennej údržby je dôvodom aj výstavba novej 15-miestnej lanovky medzi Štartom a Skalnatým plesom, ktorej trasa križuje dráhu súčasnej kabínkovej lanovky.

09.10.2013 06:00
vysoke tatry, lyzovanie, lyzovacka, pocasie,... Foto: ,
Lyžovačka v Tatrách tento rok aj pre investície do lanoviek zdražie.
debata

Odstávka lanoviek v Tatranskej Lomnici sa začne 21. októbra. Posledný deň prevádzky lanových dráh v Tatranskej Lomnici bude nedeľa 20. októbra. Lanovky nebudú premávať do začiatku zimnej lyžiarskej sezóny. Presný termín spustenia zimnej sezóny v Tatranskej Lomnici zatiaľ nie je známy.

„Otvorenie sezóny plánujeme v polovici decembra. Všetko závisí od toho, ako sa nám podarí spustiť do prevádzky novú 15-miestnu lanovku zo Štartu na Skalnaté pleso,“ uviedla Zuzana Fabianová zo spoločnosti Tatry mountain resorts.

Skipasy drahšie o dve eurá

Lyžovačka bude počas nadchádzajúcej zimnej sezóny drahšia. „Ceny skipasov pôjdu tento rok hore o dve eurá. Zvýšenie cien skipasov priamo súvisí s vyššími investičnými a prevádzkovými nákladmi,“ uviedla Fabianová. Podľa nej sa nezvýšili len ceny, ale aj kvalita poskytovaných služieb a narástla prepravná kapacita lanoviek a zjazdoviek o 20 percent.

V roku 2013 sa investície do stredísk vo Vysokých a Nízkych Tatrách pohybujú okolo 45 miliónov eur. Okrem lanovky zo Štartu na Skalnaté pleso pribudne v Tatranskej Lomnici aj nová zjazdovka Buková hora Západ so zasnežovaním a lyžiari budú mať k dispozícii aj obnovenú a zasnežovanú zjazdovku Esíčko. V stredisku Štrbské Pleso pribudne modrá zjazdovka Turistická so zasnežovaním.

Od tohtoročných investícií očakáva spoločnosť nárast návštevnosti stredísk, vyššie priemerné výdavky na návštevníka, zvýšenie obsadenosti hotelov a následne vyššie tržby. Počet návštevníkov v stredisku Jasná Nízke Tatry, kam primárne smerovali minuloročné investície, sa zvýšil o vyše 105 000 návštev­níkov, čo bol nárast o 24 %.

Novinka: nákup skipasov cez internet

Novinkou tejto zimy vo Vysokých a Nízkych Tatrách bude nákup skipasov cez internet. Skipasy za najvýhodnejšiu cenu sú v internetovom obchode, skipasy za najvyššiu cenu budú v klasickej pokladni v strediskách. Internetový predaj má zabrániť tomu, aby lyžiari museli ráno čakať v rade pri pokladniach na skipas. Tento platobný systém je podľa Fabianovej novinkou aj v najlepších svetových lyžiarskych strediskách. Slovenské lyžiarske strediská podľa nej predbehnú v tejto službe i mnohé alpské strediská. Nákup skipasov cez internet by sa mal spustiť koncom októbra.

debata chyba
Viac na túto tému: #lanovka #lyžovačka #Tatranská Lomnica #skipasy